Antennaállítás baráti segítséggel

33 éve az én antennaoszlopom is klubtársi segítséggel állt fel, eljöttek öten-hatan, még HA5KP Rudi bácsi is húzta a kötelet.

Azóta eltelt egyharmad évszázad, de a jó szokás nem halt ki, ma is számíthatunk baráti segítségre.

HA5KJ Jóska…

… 50 és 70 MHz-es antennáit HA5MA Lacival együtt szerelték fel.
Jóska írja:

Mellékelek két fotót az antennáról. Már kezdem kiismerni a viselkedését. Fényesen szól rajta mindhárom beacon, de csak akkor, ha beállítom a 60, 50 illetve 270 fokot. (hg7bvc, hg9bvc illetve hg1bvc) Szokni kell még a 70 megás fordított irányt, zavaró, hogy neki északon van a végálláskapcsoló, és hát 2 perc a teljes kör. Végül is az elméleti méretektől kb. 3 centivel kevesebb az elemek hossza 18 mm-es csőnél, a gamma illesztés kb 6 centivel hosszabb mint az elvi 0.125 illetve 0.135 hullámhossz, és 22 illetve 34.7 pF a soros kondi.
A tartó az eredeti TV1-es négyelemes antenna tartója, csak az 50 megás reflektorát kellett közelebb hozni az árbóchoz, hogy meglegyen a nyolcad lambda a direktorig. A 70 megás lyukak stimmeltek. A reflektorok mögött nem érzékenyek az antennák, az égre emelt állapotban föld közelben hangolt antennák az árbóc tetején is ugyanazt a frekimenet/SWR-t produkálták vizszintesen.

 


 

HG5BVK Karcsi…

… Buda-Duga oszlopát is közösen állítottuk fel.

3 thoughts on “Antennaállítás baráti segítséggel

 1. Sziasztok!

  HA5MA Lacival holnap megyünk az ecsédi QTH-mra antennát szerelni.
  A project: egy TH11DX-et behangolni és felküldeni egy 25 m-es torony tetejére.
  Tavaly első nekifutásból az IARU HQ-ra álltunk neki a hardver installálásához, de nem jutottunk el a befejezéséig, – a HA6-os amatőrtársak aktív segítsége ellenére sem.
  Idén nyáron Lacival és Wiktorral ismét nekiugrottunk.
  A főcsapás iránya a beverage volt, a yagira már nem maradt elég időnk.
  A következő nekifutásban már sikerült azt összeszerelni, azonban nem műxik jól, így további számos méréseket, beállításokat, fel-le tekeréseket igényel.
  Holnap Lacival megpróbálunk életet lehelni a nagy madárba, hogy az IARU VB-t meg bírjam nyerni – 🙂
  Az eredményről majd beszámolok, fényképeket is küldök.

  73, Gabi

 2. Sziasztok!

  Ma délelőtt (szerdán) Viktor HA5LV és Laci HA5MA eljöttek hozzám antennát szerelni egy tíz emeletes ház tetején. Nagyon kellemes időjárás volt.
  Napsütés, szélcsend,- ideális antenna szerelési idő. Voltak kis problémák az antenna hangolásával de addig nem adták föl amíg meg nem oldották.
  Köszönet érte!!
  Közben a WARC sávos antennámról is leszakadtak a radiálok amit én nem tudtam volna megoldani mert a mozgásom kicsit korlátozott.
  Ez az akadály is elhárult Laci és Viktor hathatós segítségével és így újra kergethetem a DX-eket. Hosszú idő után jó hallgatni a sáv zörejeit és még jobb hogy aktívan tudok újra rádiózni.
  Még egyszer köszönöm a segítséget.
  73: HA5OG/Ernő

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.