Oszlopfestés

HA5MA Laci írja:

Vasárnap hárman elkezdtük a maradék két oszlop festését. Ezek az Ultrabeam és a 7 megás kvád oszlopai, amik még a második réteget, a sárga festéket viselik. Ez már sokkal jobb festék volt, mint az eredeti szürke, kevesebb is a rozsda rajtuk. A tavaly lefestett, szürke TA34-es és URH oszlopok nagyon rozsdásak voltak már. A nemrégi beszerzésű sötétkék festéket már nem szabad tovább tartogarni, állás közben is tönkremenne. Ez eddig a legjobb minőség, sokáig ki fog tartani. A festékünk mennyisége elég lesz, marad is.

Ervin, HA2OS, Viktor, HA7WA és én, HA5MA mentünk fel vödreinkkel tegnap megkezdeni a munkát. HA3FLT Tibi is kijött, helyreállított egy kidőlt beverage oszlopot és fényképezett. Fenn eléggé fújt a szél, de kellemes időnk volt. Smirgli, drótkefe, rozsdamaró volt a vödrökben. Az Ultrabeam oszlopot aztán festeni is sikerült a tisztogatás után a felső 3 méterig. Itt nehézzé válik a ténykedés, nagyon szűk a lábnak a hely még egy-két méteren keresztül. Ez a jövő nekifutásra maradt. Ervin és Viktor dolgoztak itt.

A kvádos oszlopot én lekezeltem az alsó öt méterig. A maradékot még a hátköznapokon befejezem, a hétvége valamelyik napján felülről elkezdem a festést is. Itt még festés előtt a forgató alatti szögvasakat is rendbe kell tenni, kicserélni az egyiket, ami törött. Négy pont helyett csak három tart.

Folyt. köv.!

73 : Laci, HA5MA

Nézegessétek HA3FLT Tibor képeit:

Munkák

Tavasz. Éled a természet. Zsendül a határ. Nő a fű.
Tehát vágni kell.


Következő alkalommal társadalmi munkában – a szomszédsággal való barátság ápolása jegyében – lakatosmunkákat végeztünk, meglévő bontott kerítéselemekből zárható kaput – kocsibejáratot készítettünk. Jól debütált a kis kínai inverteres hegesztő és a fényre sötétedő pajzs.


Június 15-én is dolgoztunk, kitakatítottuk az ereszcsatornát és levágtuk – és összeaprítottuk – a házat túlságosan megközelítő faágakat.

Márti és Péter finom lecsója volt a munka jutalma.

Oszlopfestés 2.

A szeptemberben megkezdett oszlopfestés folytatódik.
HA2OS Ervin írja:

Sziasztok, tegnap (2021. november 6-án, szombaton) kint voltunk Gyömrőn:

HA5MA Laci
HA5OV Péter
HA7WA Viktor
HA2OS Ervin

Laci és Péter összeállították az új 10MHz-es dipólt, hangolás után feltették a kitekerős árbócra.
Viktor és én pedig befejeztük az URH árbóc festését – jöhet a tél, HI!

73, Ervin

Oszlopfestés

Mióta az állomás négy, többé-kevésbé egyforma acéloszlopát a 80-as években felállítottuk, talán csak egyszer lettek újramázolva. Az évtizedek nyomot hagytak, a rozsdásodó szerkezetek újrafestése régóta aktuális.
Úgy látszik, eljött az idő:

Ervinnel ma végre nekiláttunk a TA34 és az URH oszlopok rozsdátlanításának és festésének.
Ervin csinálta az URH-t és a festéssel eljutott felülről kb 4 méterig, ameddig a cső az oszlopban tart. Nagyon jól néz ki, az én képeim nem jól adják vissza a lényeget, hátha Ervinéi jobbak lettek.
Én a TA34-est végig ledrótkeféztem, smirgliztem ahol kellett és RO55-el lekentem.
Kedden ráérek és kimegyek a festést elkezdeni. Remélem tartós lesz és ráérünk csak 20-30 év múlva átkenni.
73 : Laci

Az URH oszlopot kaptam, miután közel 50 perc késéssel kiértem – köszönhetően a Pápa látogatásának az M0 összes hídja le volt zárva…
A tetejétől indultam, először lekezeltem rozsdaoldóval, ill. ahol kellett drótkefével. Látszik, hogy a cső beeresztett részén az oszlopon belül alig van hely, ott a rozsda-oldózás még csak-csak ment, de később a festés iszonyat kínszenvedés volt. Eleve alig lehet azokon a tartókon állni, közben forgolódni és festeni a szűk helyen… Sajnos ezért a festés jóval több ideig tartott, mind a felületkezelés. Utóbbi nem volt egészen 1 óra, a festés viszont valamivel több, mint 2.
Elég kemény volt a fenti rész, szerintem lejjebb már könnyebb lesz, jobban elfér a láb, és könnyebb állni – ill elfogyott lefelé a cső, csak magát a keretet kell majd festeni. Szerintem elég impozáns lett, HI!
73, Ervin

Ecset van még, lehet beszállni!

5MHz

HA5MA Laci, HA1US Junó és HA5OV Péter ma elkészítették és felszerelték az új 60m-es dipolt.
Olvassátok Junó képriportját:

Kép és szöveg : HA1US

Update 2020 november 13:

Laci és Junó behangolták az antennát, Laci írja:

Tegnap elnyerte végleges hosszát az 5 MHz-es, azaz 60m-es dipólunk. A kalkulátorral kapott méretet kb. 70 centivel rövidítve ezt értük el egy felmászás árán :

Az engedélyezett sáv : 5,3515 – 5,3665 MHz A rezonanciafrekvenciát erősen befolyásolja az antenna közelsége a vele párhuzamos 80 méteres dipólhoz. A kikötő spárgákkal is lehet valamelyest hangolni. Karesz a Remetét hozzámódosította az új antennához. Ehhez elég volt, hogy ő otthonról a TeamViewer-rel írta át a programot a kinti gépen. Erre a frekire végfokunk nincs, az engedély amúgy is csak 10 wattot engedélyez.  
73 : Laci

73 Viktor HA5LV

Ultrabeam

Fent van az Ultrabeam! Olvassátok Junó riportját:

Rekkenő hőségben került sor az Ultrabeam beemelésére. Az oszlopon HA5BVG, a kosárban HA5MA dolgozott. Darus Laci profi munkájával hamar a helyére került a monstrum, de Gábor még sokáig dolgozott az oszlopon, míg rögzítette az antennát és felszerelte a vezérlőkábelt és a koaxot. A munka után HA5BVK fejedelmi vacsorát készített, amit a közben kialakult zivatar miatt odabent a faházban fogyasztottunk el. Néhány gyors mérést is végeztünk az antennán, de ezek csak tájékoztató értékek, hisz hátra van még a vezérlés ,,betanítása”. 73 de HA1US

 

HA5OV Péter videót is készített, nézzétek meg ötszörös gyorsításban:

73 Viktor HA5LV

Tovább…

…dolgozott Laci és Junó, így tegnap felkerült a 14-es forgatóra az illesztő toldat és a helyükre kerültek a (még földön lévő) boomon az elemek tartólemezei.

HA5MA Laci írja:

…hátha belefut még valaki.

4db önzáró anyát adott a Wimo az “U-bolt” kengyelekhez. Az első felment rendesen, visszafelé is tekerhető maradt. A másik háromnál, mikor már átment a csavar az önzáró részen, egyre szorosabbá vált és megállt. Éreztem, hogy nagyobb erőkarral a kulcson csak eltörném a csavart. Se té, se tova! Olyan érzésem volt, mintha valami eljárással ezt direkt így csinálták volna, hogy abszolút önzáró legyen. Teszem azt, a műanyagba integrált ragasztó. Persze még félúton voltak a cél előtt. Ezután a kisfexxel a rászorult anya négy oldalát levágtam és fogóval levettem. A csavarmenet is sérült, azokat itthon már átvágtam, használhatóak maradtak.

73!

73 Viktor HA5LV

Munkák a “14-es” oszlopon

HA5OV Péter írja:

Csütörtök délután Laci, Ervin és jómagam (5OV) kimentünk, hogy folytassuk a leszerelt szlovén quad elemeinek elraktározását, illetve előkészítsük az új antenna forgatását. Laci a „kellemes” melegben (32C) felmászott az oszlopra, hogy leszerelje a régi csőcsonkot. Ezt sikerült is a flex segítségével. De hogy ne legyen minden egyszerű, a felhúzó kötél összegabalyodott, ezért Ervin is kénytelen volt felmászni, hogy kiszabadítsa a leszerelt segédárbocot . Én természetesen nagyon aggódtam értük. Mi is meglepődtünk, hogy a tervezett munkát milyen hamar elvégeztük. Az elvégzett munka örömére gondolatban ittunk egy sört – lévén mindannyian kocsival voltunk.
Jöhet a folytatás…
73’s Péter/HA5OV

Földön a szlovén quad

HA2OS Ervin írja:

UTOLSÓ KÉPEK A FENT LÉVŐ QUAD-RÓL! CSAK ITT! CSAK MOST! CSAK NÁLUNK!

Ma kint voltunk Lacival az állomáson – Laci már reggel kezdett, a szerdán kihúzott kábelt fejelte meg. Én munka után értem ki, de mivel sokáig világos van, tudtuk, hogy bele fog férni. Készítettünk pár képet leszerelés előtt, mégiscsak évekig tett jó szolgálatot ez az antenna… Én másztam fel az oszlopra, felfelé menet kitekertem a 7MHz-es dipól koax kábelét (ez most nem is működik), közben Laci leengedte azt. Először felhúztam a segéd árbócot, és rögzítettem. Egy vastagabb kötelet átvezettem a csigán, és kikötöttem az antennát. A vékony kötél is rá volt kötve arra az esetre, ha valahogy el kellett volna tartani az oszloptól. A szél kicsit már viharos volt fent – úgy látszik ha antenna leszerelésről van szó, az a természetnek sem tetszik… A Quad elég jól fel volt rögzítve: 4 db átmenő csavar tartotta a konzolt, oldalanként 2-2 anyával. Nehezen sikerült kilazítani minden rögzítést, de nem nagyon akarta elengedni a konzol: két szár bent maradt, és feszült – a nálam lévő kombinált fogó kalapáccsá minősítése után végül ezek is jobb belátásra tértek, és elengedték a boom-ot. Laci azt mondta, nehéz volt tartani az antennát a kötéllel (nem csodálom, elég jó súlya van…), de sikeresen leengedtük. A súly és a méretek aztán lent is okozott még kellemetlen perceket. El akartuk vinni az oszloptól a kerítéshez, de nem értük fel a boom-it (még én sem… HI!), és az elemeket sem értük át úgy, hogy meg tudjuk emelni. Mint említettem elég jó súlya is van, ráadásul az elemek folyamatosan elakadtam mindenben (természetesen a boom-ra kötött köteleket sem tudtuk leszedni…). Végül egy székre állva minden elemnél leszedtünk egy tartó botot, így a boom a földre került. Az antenna most a kerítés mellett van, ahol parkolni szoktunk (ha sokan vagyunk kint). Aki megy ki, és még látja az antennát így, az óvatosan menjen, kicsit jobbra tartson, nehogy véletlen rámenjen valamelyik tartóbotra. Következik az antenna szétszerelése és feliratozása, majd a forgató toldásának az átalakítása. A segéd árbóc fent maradt, hátha kell még valamire – azt is le kell majd szedni. Utána pedig jöhet a daruskocsi, és emelhetjük az új antennát.

73, Ervin HA2OS