Villámkárok

2017 március 22.

Ma egy átütött, kormos dugaszoló aljzatot találtunk – nem volt nehéz megtalálni, csatlakozásnál leverte a mérő alatti kismegszakítót.

Sose lesz vége?


2016 december 11.
Ma – a villám által tönkretett IP-BRIDGE cseréje kapcsán – derült ki, hogy a szilárdtest-relék is tönkrementek.
5MA Laci írja:
Most került sor a szilárdtest relékre, miután az Ervin-féle új IP-Bridge beindult.
Rosszak, az egyiken látható is a villám hatása, HI!
Talán a két alsó tartalék megúszta…

 


2016 november 24.

Minden kár felszámolva ?
Remélhetőleg utolsó bejegyzés a támában:
HA5MA Laci írja:

Sziasztok!
Kitekertem tegnap az oszlopot, kész a forgató, a WARC dipól és raktam a csúcsára egy villámhárítót.
Utóbbi kis darab rozsdamentes lemezből van, amibe hegyes fogakat köszörültem.
Nem mertem lefényképezni, mert csúnya lett, hi!

Megy a Remete!
Egyelőre végfok nélkül. Olvasgatom a leírást.

73 : Laci


2016 október 07.

Az ICOM rádiókhoz készült interfész megjavítva – a MAX232 IC nem bírta a villámot, ki kellett cserélni.

interface_1 interface_2

Viszem ki, ahogy lehet.


2016 szeptember 29.

A 28-as oszlop körüli bozótirtás, területrendezés közben megtaláltuk a villámsújtotta kamera darabjait.

kamera kamera_bura

Olyat kapott, hogy lerobbant a helyéről, közben kilyukasztotta és leverte a búrát is.

Sajnos az általam gyártott ICOM CI-V interfész is villámkárosult. Hazahoztam javítani.

Viszont Lacinak köszönhetően működik az összes kamera és a beverage antennák is újjáéledtek.

 

 


2016 szeptember 9.

HA4BF Feri írja:

A klubban a monitorok valószínűleg azért mentek tönkre, mert a videokártyán keresztül érte őket találat. Vagyis a gépben pluszban lévő low-profile dual DVI kimenetes videókártya a villám áldoztata lett. Nem megy, ámde melegszik…

A számítógép alaplapja is teljesen kuka. Az Ervin által írt ethernet csatlakozó feketedést az alaplap aljzatán nem láttam, láttam viszont nagy feketedést a hang kimenet csatlakozója körül.

A számítógép átvizsgálása után jónak bizonyult alkatrészek:

– sz.gépház 🙂

– tápegység

– HDD (ezen a Windowst javítani kellett)

– memória modulok

– CPU

Az alaplap halott volt, de a cégem nemes felajánlása jóvoltából egy működőképes alapjapot sikerült beépítenem.

Vagyis a gép működőképes, természetesen plusz videokártya nélkül (1 monitoros üzemmód), minden progi és egyéb rajta van ami rajta is volt. A gépet ma délután kiviszem a klubba…

HA2OS Ervin:

Így most akkor két gépe van a klubnak ismét, és két monitora – igaz, az egyik „csak” egy 14″-os.

A hétgévén megpróbálok kijutni, én is kivinném a Csabától kapott gépet, sikerült újrahúzni, és lefrissíteni. Van rajta egy Linux is a Win7 mellett 🙂

 


2016 szeptember 8.

Újra működik a kamera a 14-es oszlopon.

Miután Lacival újra megcsodáltuk Gabi, Ervin és Feri művét, nekiláttunk a kamera felújításához. Új, kényelmesebb házat kapott, megtoldottuk a kábeleket így magasabbra kerülhetett vagy 5 méterrel.

Így már csak a 28-as (URH) oszlop kameráját kell gatyába rázni.

Megszenvedtünk, mert egy téves felirat az UTP kábelen tévútra vitt bennünket, a (nemlétező) hiba keresésével sok idő ment el. Még beüzemeltük a switch-et, hogy legyen elég port, felszereltük és beállítottuk a Weather Station-t, de pár száraz szilvafaág levágásán kívül másra már nem futotta a mai nap.

73 Viktor HA5LV


2016 szeptember 6.

Jóskával ma forgató vezérlő próbát tartottunk kinn.

Klasszul működik a 7 megás kvád, a Spider és a régi kvád.

Az új oszlopon lévő antenna forgatható, de a forgatóból a potméter egyik ága nem jön vissza. Le kell majd tekerni a tornyot, megnézni a csatlakozót.

A vezérlő valószínűleg itt is jó lesz. Ezt máshova nem lehet átdugni, más típus.

Jóska még csiszolgat a programon, elvitte a régi kvád vezérlőjét, amin próbál.

Nagy munkát végzett Jóska!

73 : Laci HA5MA


2016 szeptember 6.

Multi-purpose surge arrester

Sziasztok!dehn

A szarvasi találkozón árultak „B” fokozatú (durva-védelem) túlfesz-levezetőket.
Sikerült darabját 1800,- Ft-ra lealkudnom, felvásároltam a teljes készletet.
Ezek a legjobb minőségű (DEHN) készülékek, fázisonként úgy 12 ezer Ft az értékük. Ha valaki félti a családi házát, készülékeit, szívesen átadok ezekből beszerzési áron. Az eladó ugyan azt mondta, hogy ez „B-C” fokozatú kombinált védelem, de nem az, kellenek a Viktor által felajánlott „C” fokozatú készülékek is, – majd megoldom. A jövő héten valamelyik nap kimegyek Gyömrőre és bepakolom a hálózatba a szükséges készülékeket. A szerelés alatt kb. 2-3 órára teljes áramszünet lesz, senki se aggódjon emiatt! Míg nem veszünk, hozok Ecsédről „D” fokozatú túlfeszvédett elosztót, legalább a rádió és az értékesebb
berendezések védelmére.

73, Gabi HA5NB


2016. augusztus 16.

Ha rossz helyre is vannak téve,

de újra működnek a kamerák az adószobában és a társalgóban. Sőt Lacinak és Gabinak köszönhetően megújul a konyha, újjáéled a riasztó.

Éljen!


2016 augusztus 12.

Hogyan tovább?

Tőlünk aztán záporozhattak a Perseidák, 12-én pénteken összegyűltünk és megbeszéltünk néhány dolgot. Ha nem is egyhangú egyetértéssel, de az alábbi döntés született (értelmezésem szerint):

 • Mindent úgy kell helyreállítani, ahogy volt, az antennakapcsoló-mátrix, és a remote műszaki megreformálását célzó javaslatok elvetve.
 • Biztosításra továbbra sincs pénzünk, így továbbra sem kötünk biztosítást. Az a javaslat, hogy azért hívjunk ki egy biztosítóst és kérjünk ajánlatot, elvetve.
 • Az antenna – és vezérlőkábeleknek és az UTP hálózatnak aktív eszközöstől 24 órában kell üzemelni a remote és a jeladók miatt, szóba sem jöhet, hogy szétcsatlakoztassuk őket távozáskor. A kamerák állandó üzemére is szükség van.
 • Az állomás földelőhálózata megerősíthető, de újabb villámcsapáskor újra károk fognak keletkezni.
 • Ennek a villámcsapásnak a bekövetkezése viszont valószínűtlen.

HA5BVG Gábor – akitől egy időre sajnos el kell búcsúznunk – fantasztikus vadpörköltet főzött. Köszönjük kedves Gábor, és várunk vissza mielőbb. Nehezen leszünk meg ilyen pöri nélkül…

 

 

 


2016 augusztus 10.

Hogyan tovább?

címmel pörköltfőzéssel egybekötött vitadélutánt szervezünk a villámcsapással kapcsolatos további teendőkről.

Augusztus 12-én, pénteken szeretettel várjuk az érdeklődőket.

Eddig jelentkezett BVK,BVG,LV,MA,NB,OS.

73 Viktor HA5LV


2016 augusztus 9.

HA5NB Gabi írja:

Átvizsgáltam a QTH-t villámvédelmi szempontból.

Az eredmény sajnos, legalábbis aggasztó…

A földelések állapotát műszeresen is megmértem, erősáramú módszerrel, hurokellenállás mérésével, ami itt kielégítő pontosságot jelent.

Ahol lehetséges volt, a mérések idejére lekötöttem az elmenő kábeleket, hálózati földelővezetékeket annak érdekében, hogy csak a torony földelésének értékét mérjem.

Az eredmények a következők:

 1. Régi quad (RQ) torony: A hurokellenállás értéke: 30 Ω. Az érték eléggé magas, földelőszondák telepítésével célszerű volna azt csökkenteni kb. 10 Ω körüli értékre. A torony földelését jelenleg a vasbeton-alapozás  és  az alappal (állítólag)  együtt  telepített 1 db földelőszonda biztosítja, melyet javítani lehetne úgy, hogy pl. a torony közelében. 2 db 2,5-3 m hosszú horganyzott acélcsövet leverünk, arra 10 mm átm. horganyzott köracél földelővezetőt hegesztünk és azt a torony aljához rögzítünk, célszerűen hegesztéssel.
 2. Új torony (50 Mhz + WARC): A hurokellenállás értéke: 5,6 Ω.  Ez igen jó érték, további szondák telepítését itt nem látom szükségesnek.
 3. Vertikál: A hurokellenállás értéke: 3 Ω, mely igen jó érték, ez azonban  a radiálokon mérhető, a felszerelt sugárzó nincs leföldelve.  Közvetlen villámcsapás esetén a villámáram az antennaillesztő egységen halad a radiálok felé, melyek vékony huzalokból készültek; – nagy valószínűséggel szétfröccsen az egész.  Javaslom, hogy legalább egy szondát telepítsünk és a földelővezetéket (kb. 10 mm átm. horganyzott köracél vagy acélsodrony) szereljük fel a betongyámra és a faoszopra, majd bilinccsel kössük be a sugárzó aljához!
 4. 40-mes quad torony: A hurokellenállás értéke: 2,7 Ω, mely gyanúsan jó érték. Lekötöttem minden elfelé menő madzagot, kábelt, de ugyanezt az értéket mértem. Valami még rajta maradhatott, mert nem valószínű, hogy a toronynak valóban ilyen hatásos földelés készülhetett…Javaslom, hogy egy 10 mm-es horganyzott köracéllal kössük össze a torony alját a mintegy 5 m-re lévő, jól földelt  nagykiterjedésű vaskerítéssel! Ez már számottevő földelést fog jelenteni, amely megnyugtatóan levezeti a villámáramot.
 5. Spiderbeam- torony: A hurokellenállás értéke: 32 Ω. Eléggé magas érték, a megoldás ugyanaz, mint az RQ toronynál.
 6. URH torony: A hurokellenállás értéke: 33 Ω. Eléggé magas érték, a megoldás ugyanaz, mint az RQ toronynál. Esetleg az utóbbi két tornyot összeköthetjük föld alá fektetett 10 mm-es horganyzott köracéllal, így 2 db szonda is elég lenne összesen a két toronynak.

Nos, ha fenti módon hatásosabbá tesszük a földeléseket, közvetlen villámcsapás esetén ezek levezetik a villámáram „vastagját”, – kevesebb jut a lejövő koax, forgató, vezérlő kábelek elpusztítására, azonban ezzel még korántsem oldottuk meg, hogy a villámáramból ne jusson elegendő az adószobában és egyéb helyeken való károk okozására.

Az ecsédi QTH-mon ezt úgy oldottam meg, hogy a torony oldalára felszereltem egy műanyag szekrényt, amelyben bontható minden lejövő koax, forgató- és vezérlőkábel, onnan már a földben megy minden az adószobáig.

Amikor rádiózom, 10 perces munkával összerakom a csatikat, majd szétbontom, ha jön a vihar, vagy hazamegyek.

Ezt a HG5C-n nehéz volna megvalósítani, főleg a remote miatt.

Majd együtt kitaláljuk, mi legyen a megoldás, mert a mostani zivataros időjárás mellett nincs rá garancia, hogy egy újabb villám ismét agyonvágja az állomást.

Meggondolandó még a koordinált túlfeszültségvédelem kiépítése is.

Ez ugyan a közvetlen villámcsapás ellen nem véd, de a közelben lecsapó villámok által keltett több kV-os tűimpulzusok ellen, melyek ugyanúgy tönkretehetik az elektronikus berendezéseket, – igen.

Ehhez szükséges egy 4 pólusú B-C fokozatú villámvédelmi készülék, mely a fogyasztásmérő közelében beépítendő, továbbá a védendő készülékek dugaszoló aljzataiba beépítendő „D” fokozatú túlfeszlevezető, vagy túlfeszvédett csatlakozó-sor.

Megjegyzés:

A faház  szerencsére  a közelében lévő két torony védett terében van, így valószínűtlen, hogy belecsap a villám, azonban a tornyoktól bemenő kábelek valamelyikén bevezetett villámáram akár tüzet is okozhat. Mázlink volt, hogy most nem gyulladt ki!

73, Gabi HA5NB

 

 


2016 augusztus 6.

HA5MA Laci írja: 

Sziasztok!

Ma is sikerült valamit tenni a villám utáni helyreállításban.
Gabi megmérte az antennaoszlopok földelési ellenállását, nemsokára közli az eredményeket és javaslatait.
Wiktor leszedte a tönkrement kültéri kamerákat és a régi kvád relédobozát.
Én az antennákat ellenőriztem az SWR mérővel. Külső antennakapcsoló relédobozokat hoztam haza házi feladatnak pár szakadt relével.
A Beverage-kat is javítani kell, szétrobbant egy betápdoboz, leégett egy lezárás.
93139E66 A5D61498

73 : Laci


2016 augusztus 2.

HA5BVK Karcsi:

Megneztem az IP-BRIDGE-t. A CPU mukodik, az IP cime a leiras szerint allithato, de nem general halozati forgalmat…


HA5AHX Pistike:

Sziasztok!

Nálam vannak a kamerák, és egy nyolc portos 10/100-as switch is. Ezen a héten szabin leszek, így a jövő héten valamelyik este kiviszem Gyömrőbe a cuccot. A kamerákat beállítom, csak fel kell szerelni majd.
73! P.


2016 július 30.

HA5KJ Jóska írja:

Három forgató vezérlőt szétszedtem, és szemrevételeztem. RQ, UQ,7Q
Mindegyiknek a tápegység paneljén, és a processzorpaneljén is van pár
szétrobbant SMD tranzisztor, ellenállás, és elgőzölt fóliavezeték.
Eléggé hasonló helyeken. Sajnos elvi rajzot eddig nem találtam: a yaesu
szerint nincs szükség service manuálra, mert nincsenek a vezérlőben
szervizelhető elemek. Mindegyik pic16c56A-val működik, jó hogy egy -az
URH-s vezérlő épen maradt.Vagyis sw esetleg reprodukálható, de az biztos
hogy hosszadalmas szórakozásnak nézek elébe. Addig pedig van 1 db
forgató vezérlője a klubnak, de sajnos azt is szét kell szednem, hogy
megtudjam milyen a jó……
Ma még a VL1000-et is megnézem, meg a tápját.
73 Jóska


2016 július 29.

HA5BVK Karcsi kárjelentése:

Szetszedtem a SVED-et, mellékelem a képeket…

 


2016 július 28.

Gyorshír : Villámcsapást szenvedett a rádióállomás.

HA5MA Laci írja:  

Sziasztok!

A faházban eddig ez a legnagyobb kár.

Most jöttem haza az első szemléből, a csomagtartó tele van.

Ezek biztosan meghibásodtak :

–        FT2000

–        VL1000

–        Remete vezérlődoboz

–        Kis relés panel az antennavezérlésből

–        Albrecht 10A kapcsolós táp

–        12V elosztó panel

–        Jeladók

–        4db kamera

Valószínűleg az URH oszlopba csaphatott a mennykő, de még az FT2000 tetejére helyezett SM2O-féle fekete dobozkából is volt átütés a rádióra. Látszik a festésen.

A dobozkából az RJ45 dugót nem lehet kihúzni, úgy besült. Levágtam tőben a kábelt róla.