160m-es vertikál

A villámcsapás miatt lerövidült régi vertikál csak nem akart jó lenni, így az a döntés született, hogy új antennát építünk új anyagokkal. A választás a Spiderbeam teleszkópos oszlopára esett.

Az elhatározást tett követte, Laci megrendelte a cuccot.

HA1US Írja:

Megérkezett a Spiderbeam-től a 26 m hosszú ,,horgászbot”. Jún. 5-én Gyömrőn felbontottuk a csomagot (HA5MA és HA1US), ellenőriztük a tartozékokat, majd a tartóoszlopot. Az oszlopon a meglévő rögzítőbilincsek némi finomítással alkalmasak az új antenna fogadására. A régi, villámcsapott antenna leszereléséhez, és az új felállításához népesebb csapat szükséges, gondos előkészítés után végezzük majd el a csapatmunkát.
A fényképeket HA1US készítette.

Szülinapok

HA5MA Laci és HA5OV Péter születésnapjuk alkalmából kerti partira hívta a tagságot. HA5BVG Gábor ismét remek birkapörköltet készített, a hölgyek pogácsákat, süteményeket, az urak italkülönlegességeket hoztak.
Ettünk-ittunk, jól mulattunk. Nézegessétek a képeket!


Ennyien talán még sose jöttünk össze, én 19 vendéget számoltam.

HA1AS Zsike
HA1US Juno
HA2OS Ervin
HA5AHX Pistike
HA5BVG Gábor
HG5BVK Karcsi
HA5KJ Jóska + YL Böbe
HA5LV Viktor + YL Jutka
HA5MA Laci
HA5OD Márti
HA5OV Péter
HA5YG Gabi
HA7JDU Jóska
HA7RY Tomi
HA7XL Laci
Marika a szomszédból
Nyunyuka azaz Tamás

Köszönjük a meghívást, szívesen jövünk máskor is!

Díjak-díjazottak

Az év elején – szokás szerint – a MRASZ-gálán átadásra kerültek az elmúlt év során megszerzett, odaítélt díjak, oklevelek, a „rádióforgalmi versenyek” díjai.
Rádióklubunk tagjai kiváló eredményeket értek el az elmúlt évben is.

HA5YG Gabi

2023 évi RH-OB verseny Női kategória I. hely,
2023 évi YL-OM verseny
RH forduló III. hely, URH forduló II. hely,  Összetett I. hely

… büszkébb vagyok azonban a brazil rendezésű CQMM DX versenyen elért 2022-es eredményemre, amelynek női kategóriájában első lettem, és világ 14. helyen végeztem…teljesítményemet megemlítik a www.cqmmdx.com nyitóoldalán, mivel a korábbi női csúcsot több mint 50 százalékkal döntöttem meg, megközelítve az 1 millió pontot.


HA5BMS Sándor

A 2023-as IARU HF World Championship versenyen Single Operator, Mixed Mode, Low Power kategóriában második helyezést ért el.


 

HA8ZO Karcsi

Ahogy 2022-ben, úgy 2023-ban is második helyezést ért el a HA-DX SOSB 10 m-es kategóriában.


HA5MA Laci

Laci sokévtizedes rádióamatőr munkája alapján, a Bajcsy Rádióklub tagjainak ajánlására elnyerte a

MRASZ életműdíjat


Mindannyiuknak szeretettel gratulálunk.

2024

A hagyományos évbúcsúztató bogrács-partit idén HA1US Tibi fotózta.

A magasból készült képek viszont azoknak az új térfigyelő kameráknak a képei, melyekkel HA3FLT Tibor ajándékozta meg a klubot.
Az új kamerákat a tönkrement régiek helyére – a „14-es” és a „28-as” oszlopra – Laci szerelte fel.
Nagyobb területet látnak, jobb képet adnak. Köszönjük!

BOLDOG ÚJ ÉVET!

Villám

Az idei nyarat sem úsztuk meg villámkárok nélkül. Olvassátok HA3FLT Tibor összefoglalóját, nézzétek meg a képeit.

Sziasztok!

Az elmúlt néhány alkalommal megpróbáltuk a villámcsapás következményeit elhárítani az állomáson és azon belül a távkezelt sarokban. Az antennák és a hálózati feszültségek rendbehozásáról már olvashattatok. Ezeken túl még egy csomó időt kellett tölteni a belső vezetékezések helyreállításával és egy kicsi fejlesztéssel is ezen a téren.

A jelekből ítélve, hogy például a vertikális antennánk illesztődobozának fedele négy métert repült és elolvadt vagy más módon távozott a sugárzó tetejéből pár méter, úgy tűnik, hogy azt érte közvetlen csapás és onnan terjedt tovább a 230 V-os hálózatba. Ez nem az a terjedés, amit szeretünk; hálózati relé folyt szét, számítógép, tápegységek, kamerák, vezérlők mentek tönkre. A szános villámvédelem mellett is betalált a villám okozta túlfeszültség egy része az asztalon levő, nem távvezérelt rádióba a PC-n keresztül, amiben az előlapi processzort tartalmazó egységet komplett cserélni kellett – ez részben egy tévedés, egy bedugva felejtett kábel miatt történhetett.

Az állomás távvezérléséhez szükséges Bridge és a bal sarokban ülő mikrokontrolleres Remete sem kerülte el a fentieket. Abban a dobozban is egy marék alkatrész tönkrement (I2C-s kapcsolóáramkörök és az optocsatolók egy része stb.), ketten is javítottuk Karcsival, annyi munkát adott. Egy bizonyos területen még a fólia is megsült, elpárolgott. Karcsi külön tesztáramkört készített hozzá, ez az a 32+8 darab piros LED (a soklábú Szörny), amiből a javítások végére már az összes kigyulladt, ezt a pillanatot örökítettem meg képen. Szóval sikerült mindent pótolni, egyelőre még minden alkatrésze kapható a Remetének – merthogy ez is kérdés tud lenni, a világ gyorsan változik közben.

Nem tudok most mindenről számot adni, több idő kellene minden részletet összeszedni, mindenesetre ha nem is estünk kétségbe, a kár igazából jelentős, kifejezetten nagy volt. A javításhoz szükséges idő is hosszú lett, de a kieső időből sikerült egy kicsit általánosabb javításokhoz felhasználni, mint pl. a Beverage-ek rendbetétele, a TA-34 visszarakása (szép lett!) – ezeket már tudjátok, és én nagyrészt nem ezekkel foglalkoztam.

Jelenleg ott tartunk, hogy már csak egy javítanivaló van a Remetén: az UltraBeam forgatóval való összeköttetése még nincs rendben, a Remete programból nem lehet távolról látni és állítani a frekvenciáját az RS-232 vonalon keresztül. Ideiglenesen azért az UltraBeam-et is távirányíthatóvá tettük egy kicsit nehézkesebb átmeneti megoldással, amiben a Bridge kapcsolói-reléi is szerepet kaptak, és kiderült, hogy a vezérlő szerencsére nem sérült meg. Külön erre a célra lett építve és felprogramozva egy önálló kis mikrokontrolleres eszköz, mert így jött ki, hogy most, novemberben szükség van az állomásra – jobb volt nem most belemenni egy újabb nehéz, hosszabb javításba.

Az UltraBeam vezérlőjével való foglalkozásnak is volt egy „legalább” oldala: legalább megismerkedtünk a működésének néhány részletével. Mondjuk úgy, hogy lényegesen kevesebb visszajelzéssel dolgozik és jóval inkább emlékezetből, mint gondoltuk, hi. Másfelől komoly illúziórombolás volt, hogy az UltraBeam vezérlőjének dobozán a hátsó csatlakozók rögzítése annyira rosszul volt megoldva, hogy reszelni, átalakítani kellett a (DB-9-es) csatlakozók környékét.

Végül utánaolvastam; az SPE végfok is vezérelhető soros vonalon keresztül, ahogy az UltraBeam vezérlődoboza, és a kommunikációs protokollja szintén nyílt, így ha lehetőség adódik rá (idő és elszántság kérdése), az is bekerül majd a távolról elérhető funkciók közé. Csupa izgalmas visszajelzés: sáv, teljesítmény, SWR, hőmérséklet… Szóval tervek, azok vannak, csak év vége táján… a szokásosnál is lassabban megy.

73 ….. Tibor

Az erősáramú elosztótábla sem úszta meg, szegény szilárdtest-relé bele kifolyt. Beépítettük – eső után köpönyeg – a korábban beszerzett túlfeszültség-levezetőket és kicseréltük a fázisonkénti árammérés áramváltóit.

Októberi munkák

Junó írja 2023 10 28-án:

Tegnap ismét dolgoztunk. Két szálon folyt a munka: HA3FLT és HA5MA a villámcsapott Remetét javította, HA5OV és HA1US a vihar által megtépázott Beverage-antennákat reparálta. Szakadt drótokat kellett újraegyesíteni, az antennákra dőlt fákat eltávolítani fűrész által, és kitört tartórudakat pótolni. Utóbbiakat betonba ültetett vascsövekkel pótoltuk, mostanában nem lesz gond velük. Az USA-irányú antennának nagy az állóhullámaránya, pedig a lezárása és az illesztőtrafója is jó a mérések szerint, ezzel még foglalkozni kell. A catering kiváló volt, Péter finom tárkonyos orjalevessel látott el bennünket, mind egy cseppig elfogyott, a pogácsákkal együtt, amit HA5OD sütött. A fényképeken a munkafolyamatok mellett láthattok néhány képet az antennákról, szépen sütötte őket a Nap. Van egy kép a színesedő lombú fákról, látszik, hogy jön az ősz. Az időjárással most is szerencsénk volt, 20-21 fokos napsütésben dolgozhattunk, csak estére romlott el az idő. Hatalmas villámlással és dörrenéssel kezdett szakadni az eső, ami egész éjjel, és még reggel is kitartott. Folytatás a jövő héten.Újra a helyén a TA34 !

HA1US Junó írja:

Népes csapat gyűlt össze pénteken az antenna emeléséhez. HA7JDU elhozta az általa konstruált „emelőkampót”. Ez nagyon jól vizsgázott itt is, mint előzőleg már JDU OM QTH-ján, az 50 MHz-es antenna felhúzásánál. Még egy pici módosítás szükséges: az emelőkampó magassági méretét kell rövidebbre venni, hogy a segédárboc csigája és az antenna tartócsapágya közötti távolságnál rövidebb legyen a kampó, mert most emelni kellett az antennán ott fenn. Az oszlop tetején dolgozó HA5BVG és HA5MA kiválóan megoldotta azt a feladatot is: helyére került az antenna. A múlt héten végzett gondos előkészítő munka és a próbaoszlopon végzett előzetes mérések meghozták az eredményt, a fényképeken látható az antenna végleges helyén elvégzett SWR-mérések eredménye.

A kiváló munka után megérdemelten fogyasztottuk a baconba tekert csirkemájakat, ami megint a szakácstudományban is kiváló HA5BVG-t dicséri.
A fényképeket HA1US készítette.

A résztvevők:

HA1AS
HA1US
HA5BVG
HA5MA
HA5OD
HA5OV
HA7JDU
HA7XL

Megjavítva, kipróbálva

HA5MA Laci írja a júniusban leszedett TA-34 antenna javításának fejleményeiről:

A TA34-es antennát a kicserélt trapokkal összeraktuk a gyári CW
beállítás szerint.
Az alucsövek csatlakozásait megcsiszoltuk és bekentük a Mosley
Weatherguard folyadékkal. Ezután csavaroztuk össze a gyári rozsdamentes
csavarokkal.
Ezekből pár hiányzott a leszereléskor, de nagy szerencsével sikerült
itthon találni pont ugyanolyanokat.
Az R405-ös antennaárbócot felállítottuk és kb. 5 méterre feltoltuk az
antennát.
A gyár szerint 3m is elég. Így megmérve kaptuk a fényképen látható
ereményeket az SWR-ben.
Elég jó lett! Este egy jól sikerült szalonnasütéssel zártuk a napot.
Másnap Ervin ráért és felvitte az oszlopra a Jóskától ( HA7JDU ) kapott
4mm-es drótkötelet. Ezzel lehet majd felhúzni az antennát. A csörlőt
majd akkor szereljük fel az oszlopra, ha nekilátunk a felrakásnak.

73 !

Itt vannak Junó fotói:

Szarvas 2023

Megint elmúlt a nyár, megint Szarvason jártunk. Idén az Ifjúsági tábor csak az elszállásolást vállalta, a találkozónak – mely idén is főleg a börzét jelentette – a párszáz méterrel távolabb lévő rét adott otthont.
Klubunkat 1AS, 5LV, 5MA, 7JDU és 8ZO képviselte. Karcsi a kocsijában aludt, mi a megszokott 5-ös faházban laktunk fejenként 6000 Ft-ért. Párnahuzat, pléd, szokásos vizesblokk… Rajtunk kívül még egy rádiós lakó éjszakázott a táborban.
Pénteken kora délután érkeztünk, a szokásos úszással kezdtük, a Körös vize ilyen kellemes talán még sose volt.

Este vacsora és sörözés a Halászcsárdában, szombat reggel a börze sok kedves ismerőssel, kevés újdonsággal.

Mire délben meghozták a reggel megrendelt birkapörköltet, már szedelőzködött a nép, ebéd után mi is hazaindultunk.

Nézegessétek a képeket.

Kihelyezett taggyűlés

Zsikétől és Jóskától levelet kaptunk még júniusban:

Tisztelt Olvtársak!
Július 22-23.án szeretnénk megismételni a tavalyi kihelyezett taggyűlést.

Tárgy: bográcsban csülkös, velős, erdeigombás pacal, valamint különböző élvezeti cikkek hatástanulmánya, világmegváltás…

Az immár hagyományosnak mondható győrszentiváni taggyűlés idén is jól sikerült, ráadásul a menü egy kiváló tortával is bővült, hiszen együtt köszönthettük HA7RY Tomit hetvenedik születésnapján.
ISTEN ÉLTESSEN TOMI!
A finom ételek-italok fogyasztása közben, előtt és után sokat beszélgettünk, terjedésről, régi szép és újabb időkről, Tomi beavatott bennünket régebbi és küszöbönálló DX-pedíciójuk titkaiba, előjöttek a százszor elmesélt, de mindig érdekes többévtizedes sztorik a régi nagyokról és persze magunkról. A világmegváltó gondolatok sem maradtak el.

Jelenléti ív:
HA1AS
HA5AHX
HA5LV +XYL
HA5MA
HA5OD
HA5OV
HA5YG
HA7JDU
HA7RYTalán – a tervek szerint nem is sokára – újra összejöhetünk.