CQ-WW-CW 2015

cq_ww_logo

3 operátor jelentkezett, HA2OS, HA5LV és HA5MA.

Előre tudtuk, hogy a 48 órából csak kb. a felére futja az időnkből, így a versenyzés terhétől mentesen, pusztán a rádiózás öröméért indultunk útnak szombat délután az idei első sűrű havazásban. A gyömrői leágazás előtt dugó, piros-kék-sárga villogás, autó az árokban.

Ervin reggel fél hétkor csinálta az első QSO-t, mire megérkeztünk, már 700 felett járt, 930 körül búcsúzott.

Már sötét volt, a 7 megás quad hozta a szokásos jó formát, de a meglepetés a 80 méter volt. 1,5 kW a dipolba, a rádión az EXT RX antenna kiválasztva, a keleti és nyugati Beverage antennát Karesz zseniális tabletes antennakapcsolójával váltogattuk (talán egyszer Karesz közzétesz róla egy rövidebb-hosszabb leírást) és hátradőlve osztottuk a QSO-kat. Szörcsöghetett a QRM, üvölthetett Európa, mi kiválóan hallottuk a hívókat, köztük WØYR Mihály barátunkat.

Nagyon élvezetes volt, megérte a fáradozás az antennákkal.

Éjjel aztán az új vertikál is kipróbálásra került, hiszen HA5MA Laci és HA5KJ Jóska ideiglenes hangolóelemeket szerelt fel a hét folyamán. A vasmagos toroid nem sokáig bírta, pedig még 1 kW-ot se kapott. Nem baj, majd átalakítjuk.

Éjjel 1/2 2 körül lefeküdtünk aludni, – nem volt miért erőlködni – vasárnap reggel pedig (ragyogó napsütés, a hó elolvadt) a felsőbb sávokon folytattuk, de nem volt igazán jó terjedés. Azért csináltunk mindenfélét, aztán kora délután, mikor kicsit leült a nyüzsgés, 2100 valamennyi QSO-nál kikapcsoltunk és hazamentünk.

Este 8 után Ervin visszament és éjfélig nyomta. Gratulálok a lelkesedéshez és a kitartáshoz.

ervin
Ervin akcióban – kamera screenshot

A végeredmény:

summary
Summary

4 thoughts on “CQ-WW-CW 2015

  1. Gratulálok!

    Az 1.8 megás qso-itok viszont kevésnek tünnek.

    A vertikál hogy ment??, és 3.5-en?

    8ZO Karcsi

    • A Beverage-k kb. :

      W : 160m
      JA : 140m

      W8JI-féle 73-as kétlyukú balunokkal, hála Csaba, DH7KU beszerezésének. SWR= 1:1 még 7 megán is!

      A vertikált még nem volt idő 80m-en lehangolni. Remélem, a jövő héten sikerül az is.

      73 : Laci, 5ma

  2. Köszönjük,

    az 1.8MHz-re szerintem csak simán nem volt idő, mivel a többi sáv jobban ment éjjel, különösen a 7MHz, bár éjszaka én csak vasárnap este voltam kint. A verseny elején (szombat reggel 06:30) kíváncsi voltam a vertikálra, így ott kezdtem, de csak bemelegítésképp, HI! 20 QSO után átmentem 80m-re, ott is kb ennyi, de akkor már ment a 20m. Vasárnap este pedig a 7MHz-en megintcsak több szorzó volt, és DX kontinens, így inkább még ott QSO-ztam, de 5LV Viktor is ezt írta fent, hogy ott kényelmesebb volt, HI!
    A vertikállal sajnos sok tapasztalatot én nem tudtam gyűjteni, mivel leégett a tekercs – de január végén CQ160, majd akkor kipróbáljuk, HI!

    73, Ervin
    HA2OS

  3. Szia Karcsi!
    A vertikál még erősen félkész állapotban van, egyelőre csak a 160m-es radiálok vannak a helyükön és csak 160-ra készült el az ideiglenes hangoló. A vasmagos toroid gyorsan leégett, így abba kellett hagynunk a kísérletet, azokban az órákban, amikor a legjobb terjedés volt várható, nem is próbálkoztunk.
    Igyekszünk mielőbb végleges hangolóegységet gyártani, illetve a 80m-rel is foglalkozni.
    73 5LV Viktor

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük