Ősz – 2022

Eljött az ősz, vele némi téliesítés, karbantartás.

Hervad már ligetünk, de a versenyzési kedv szerencsére nem hervad.

HA5MA Laci írta:

Sziasztok!
 
A HG5C hívójellel elindultunk a legnagyobb versenyen a szokásos Remete
üzemmódban. HA2OS, HA3FLT, HA5OV, HA5MA.
 
LP-ben indultunk 100 wattal. Pár perc szünet volt az
internet-kapcsolatban vasárnap délután, ettől eltekintve végigdolgoztuk
a 48 órát. Jól ment a Remete.
 
A TA-34-el valami baj lett már napokkal korábban, az egyik trap
eléghetett talán. Majd tavasszal le kell szedni és megjavítani. Az
állomás többi része szépen működött.
 
Jó volt a terjedés és a 100 wattal kínlódás nélkül lehetett dolgozni.
Találkoztunk HG8W-vel és C6AGU-val is.
 
Élvezetes volt a verseny. Hiányzik a régi idők kinti együttléte, de az
idő ellenünk dolgozik.
 
 
A végeredmény :
 
 
 
 
73 : Laci

PA1AW Alex EUDXF Office Manager felkérésére klubunk részt vett az alapítvány 36-ik évfordulójának megünneplésében. Laci megkérte – és kapta – az adóengedélyt a

HA36EUDXF

alkalmi hívójel üzemeltetéséhez, Ervin online táblázatot készített az operátori munka koordinálásához és közös erővel létrehoztuk a QRZ.COM, a LOTW és a CLUBLOG oldalakat is.
November 30-ig (az aktivitás végéig) összesen 3258 QSO született.

Az első EU-DX CONTEST 2021

Korábban már olvashattátok HA3FLT Tibor beszámolóját az olaszok szervezte versenyről.
Most is ő hívta fel a figyelmet, hogy megjelent a hivatalos eredmény, mely szerint a MULTI/SINGLE kategóriában klubállomásunk elnyerte a hazai ELSŐ, egyben a Európai Unió ÖTÖDIK, VILÁG HATODIK helyezést.

Íme az elnyert oklevelek:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab
Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

A versenyen HA3FLT Tibor, HA5MA Laci és HA5OV Péter rádiózott.

Gratulálunk az eredményhez!

World Wide WPX Contest 2021 CW

Sziasztok!
A hétvégén a WPX-en hárman indultunk a HA5ØKKC hívójellel.
HA3FLT Tibi, HA5OV Péter és HA5MA Laci, azaz én.
Nem beszéltünk meg időbeosztást, a verseny talán 50%-ában dolgoztunk.
A végére még be akartam szállni egy kicsit. Pétertől sikerült átvenni az állomást és belépni az Ervin által létrehozott VPN-es külön logba.
A CQ-ra jöttek és én visszamentem és adtam riportot. Ekkor, helyi időben 23:05-kor elment a faházban a villany.
Az itthoni rádió a frekin volt és hallottam, hogy a partner HG21TISZA
ismétli a riportot, mert nem tudtam nyugtázni már.
Gyorsan itthonról leadtam, hogy  QSL, TU, GL. Hallotta szerencsére és be tudta logolni.
Péterrel beszélgetni kezdtünk ezután a szkájpon chatelve közben. A
kamerákat figyeltük, mikor jelenik meg a kép. Akkor nem lehetett még tudni, hogy a villany ment-e el, vagy a net.
23:24-kor visszaállt a kapcsolat a faházzal. Volt kamera, az állomás kikapcsolódva maradt, ahogy a relék elejtettek a villany elmenetelével.
Most reggel bekapcsoltam és ellenőriztem az állomást, működik szépen minden.
Az utolsó sorszámunk 1529 volt. Ismerős dátum, megnéztem: Buda ostromának éve!

73 : Laci

EU-DX CONTEST 2021 február 6-7.

Csúcson a pandémia, Európa zárva. Még egy kocsmába se lehet elmenni.
Terjedés nincs. Mindenki FT8-azna hogy legyen pár betevő QSO-ja.
Alapítsunk valamit!
Álljon a mi hívójelünk mellett jó alacsony sorszám a taglistában!
Mi magyarok mindig is találékonyak voltunk (HA CW GROUP, HADXC) most olasz barátaink is előjöttek valamivel!
Nekem ilyesmi jutott eszembe, mikor eljutott hozzám a hír, hogy itt a
The European DX Contest Club.

HA3FLT Tibor a versenyen is részt vett, most megosztotta velünk véleményét, tapasztalatait:

Az első EU-DX versenyről

https://eudxcc.altervista.org/

2021 februárjának első hétvégéjén, szombaton késő délután indult ez a 24-órás, európai szervezésű, távíró üzemmódú verseny, amit vélhetően minden évben meg fognak majd tartani. A szervező az EUDXCC, a The European DX Contest Club.

Sajnos az ők “Kik vagyunk?” oldalánál a kötelező körök; az egyébként fontos és helyénvaló “Maradj otthon” mozgalom felhívása, valamint a sütik és a személyes adatok kezeléséről szóló nyilatkozatok úgy huszonötször hosszabbak, így a szervezetről az egyetlen mondatos önmeghatározásból számomra semmi sem derült ki. Háttérinformációm nem lévén nem tudom pontosabban elhelyezni őket – leszámítva, hogy rádióamatőrök és feltehetőleg földrajzi alapon próbálnak valamilyen egy valamilyen szintű és hivatalosságú európai szervezetet kialakítani valamiféle előnyök megszerzése és valamilyen hátrányok kiküszöbölése érdekében… Vagy csak azért, hogy gyerekek, alakítsunk egy közösséget tét nélkül, hogy elmondhassuk, mi egy európai (verseny)klub vagyunk… Nem vagyok ennyire rosszmájú, de ahogy lenni szokott: akik tudják, azok tudják, mert eleve ismerik egymást, akik nem, hát, azok meg úgy jártak, és én nem szeretek így járni.

Lehet, hogy más oldalakon kellene utánanéznem, az EUDXCC-nek milyen kapcsolat lehet európai kulturális intézményekkel, ahol állítólag láthatók voltak ennek az eseményre szóló felhívások, de nyilvánvalóan ez a honlapuk és én innen szerettem volna megtudni, amit lehet. Nem sikerült, de a szinte teljesen hiányzó bevezető legalább arra jó, hogy Európa ide vagy oda, az aktuális politikai zuhatagok sem tudtak még nyomot vájni benne.

A tagok számlálójának állása a beszámoló írásának pillanatában 215 fő – igaz, 36 országból. A belépési űrlapon (https://eudxcc.altervista.org/become-a-member/) újabb információmorzsa: “What is needed to become a EUDXCC member? An Amateur Radio license and an interest in contesting.

***

A fenti bevezetőnél a versenykiírás szerencsére sokkal alaposabb. Ez is egy afféle barátságos, határokon átnyúló mérkőzés a helyiek és az európai szempontból DX országok közt – a határok barátságos emlegetésével és tudatosításával. A versenyből, a vett riportokban található régiókódokból még az is kiderül a történelmet és benne az európai történelmet elég alaposan nem ismerőknek, hogy kontinensünk határain kívül is létezik EU-ország – ez bizony oktató- és nevelőmunka.

Ami már nem derül ki: még a hivatalos fizetőeszköz is euró ott, de nevük és hollétük kiderítését az olvasóra bízom, az én memóriámba ennek már csak a körvonalai férnek bele. Egyébként javarészt kellemetlen történelemtanítási előélettel, mármint én az elszenvedő fél voltam osztálytársaimmal, én is ilyen gyengén művelt maradtam, mert a mai helyzet geopolitikai gyökerei régiek. Kicsit talán mentségül szolgálhat rá az ösztönös tartózkodás a szocialista idők történelemtanításában mindenütt leselkedő, bár még sokkal kifinomulatlanabb eszköztárú globális félrevezetésektől.

Szóval ez nem az első hasonló rendezvény a sorban, de a sorszám helyett régióinformációkat tartalmazó riportok többünk számára is rendhagyóvá és élvezetessé tették a forgalmazást – ugyanakkor, legalábbis az első években biztos, hogy ugyanez rendkívül fárasztóvá és kellemetlenné teszik a résztvevőknek jegyzőkönyvek beadását és még inkább a szervezőknek a verseny kiértékelését.

***

Hajtás közben nem gondolkodik ilyesmin az ember, de a jegyzőkönyv beadása előtt azért legalább a nyilvánvaló tévedéseket megpróbáljuk kijavítani. Ezt sem, ahogy a hangfelvételek felhasználását – amit mi most nem készítettünk – sem tartom egyelőre etikátlannak, talán majd több tapasztalattal, mert ezek az információk már a mieink, és igen kicsi a valószínűsége, hogy más sem fogja ugyanúgy megtenni, ill. felhasználni. Ennek a versenynek a jegyzőkönyvein viszont a szabályok és az emberi elme tökéletlensége miatt az apróbb elírásokon, elgépeléseken túl ha akartunk volna, akkor sem tudtunk volna bármit is javítani…

A dilemma a következő volt: a részletes táblázat ellenére a versenyzők kétszámjegyű százaléka mindenféle más kód szerinti riportot adott, sőt volt, aki összeköttetésenként, vagyis pár óránként más-más régiókódot tartott helyesnek; sorszámot 001-től, CQ zónát, ITU zónát vagy éppen az országkód helyes számjegyeit (AA99), de az ország betűi (AA) nélkül. Namármost ha mi ezeket a riportokat akár változatlanul hagyjuk, akár megváltoztatjuk valamilyen egységes régiókódra (amit persze tényleg nem szabad), akkor ha az illető javít közben azon, hogy milyen saját régiókóddal adja be a jegyzőkönyvét, de akkor is, ha nem javít, mindenképpen kérdéses, sőt valószínűtlen, hogy elhiszik-e a kiértékelők, hogy mi vettük jól azokat a riportokat és az illető adta rosszul. Bumm! (Nem nyert.) És persze ha egyáltalán a leadott régiót veszi figyelembe a vélhetőleg alkalmazott kiértékelő program és nem azt, hogy eleve milyen régióba tartozik az adott állomás. (Plusz az egyéb bugok, hiszen lehet egy frissen írt program is a célra.)

Minderre megoldás, közben jöttem rá én is, hogy a versenyprogramok az adott riportot is összeköttetésenként naplózzák, de ahogy az állomások egy jelentős része képtelen a szervezők táblázatából egyszerűen kinézhető, helyes országkód/körzetszámot adni, arra sem lehet számítani, hogy a logjuk majd megfelelően pontos és hiteles lesz…

Mi mást lehet mondani? Az aktivitás ahhoz képest egészen jó volt, a terjedés nem, de DX-ek most is akadtak az alsóbb sávokon, és talán azt, hogy a közel 1300 CW összeköttetés és a rendhagyó riportadás és -vétel azért jólesett. Valamint hogy jövőre újra, ugyanitt:

***

U.I.: Kérem a beszámolóhoz ezt az utóiratot is csatolni. “Megírtam én, hogyne írtam volna, csak az bánt, hogy mivel nem három tőmondatban akartam elintézni az egészet, így pont olyan tudálékos, modoros, mindenféle élet és implikációt sejtető, politikus írás lett, amilyen az újságírók tollából szokott származni. Ennyit az ember életében bejárható utak törvényszerűségeiről. 🙂 Mindegy, ez most már így marad.”

A versenyen HG5C színeiben Tiboron kívül még 5MA Laci és 5OV Péter indult. Íme a végeredmény:

HADX 2021

Világjárvány idején többkezelős versenyzés?
Igen!
Távvezérléssel, mindenki otthonról.
Jó, de akinek nincs megfelelő hardvere? HA3FLT Tibor elmeséli, ő hogyan csinálta.

Elecraft K3: discontinued, K3/0: discontinued…

Avagy hogyan távvezéreljünk meglévő K3 twin rendszert K3/0 nélkül.

Az alapoktól mondom, sokan nyilván ismeritek; a K3/0 mini az az eszköz – bár ezt a funkciót egy “teljes” K3 is betöltheti -, ami kinézetre csak egy K3-előlap kicsi, KX3-szerű dobozban, és a K3 rádiók távkezelésére való. Ezt “twin” módnak vagy felállásnak szokták hívni – más gyártó is készít ilyen párokat különböző minőségben hasonló elnevezéssel.

A K3/0-t a rádió tervezésével együtt kellett, hogy megálmodják, mivel az “előlapnak” és a rádiónak közös a firmware-e… ami nyilván érzékeli, hogy melyik hardware-ben kell dolgoznia. Nem a CAT-kommunikációra épít, ami meglehetősen elavult és nehézkes, hanem van egy saját parancskészlete, pl. a CAT-ben nem szereplő Q… és Y… parancsok, de biztosan akad még. Ez szintén nem látszik egy fejlett protokollnak, csak a mórickás “betűket és számokat küldök ide-oda” nem hibajavított, adóvevőnél szerintem veszélyes megoldást használja, de gyors még a normál, 38K4-es sebességgel is, tényleg olyan, mintha a fizikai rádió előtt ülne az ember.

A rádió és a K3/0 előlapján nem használnak mindenre rotary encoder-eket, így a rádió potméterei afféle alapállapotot jelentenek az összekapcsolódás után, de más egyszerűsítés nem rémlik, a kijelzőjük is ugyanúgy működik szinkronban. A távkezeléshez persze kell valamilyen eszköz, ami soros kommunikációt biztosít és a hangot is átviszi. Ha a RemoteRig RRC-1258 rádió felőli dobozkáját és a kliensnél egy másik ilyen dobozkát használunk erre a célra (amin nagyjából csak egy elkey-sebességet állító potméter van pluszban), akkor annak a soros vonal-TCP/IP átalakítói töltik be az egyik funkciót és a hangfrekit a beépített, valószínűleg szabványos VoIP/SIP egységek viszik át, valamint a CAT vezérlés ezektől teljesen függetlenül közlekedik egy másik kihosszabbított soros vonalon. És igazán kicsik a késleltetések szemben az alap PC-s megoldásokkal, valamint könnyű üzembe helyezni az egészet.

Miért is mesélem mindezt? Mivel a fél világ K3-at használ távvezérelt, remote rádiónak meg egyébként is, és talán olvastátok, hogy a K3-at nem gyártják többé, valamint a tartozékait sem. Kitettek ugyan egy igényfelmérő lapot, de az semmire sem garancia. Helyette a K4 következik kb. másfélszeres áron, ami persze ismét azt jelenti, hogy egy cégnél egy idő után csak magasabb kategóriájú eszközt lehet kapni valami helyett. Ilyen a haladás… a K4 ismét nagy dobásnak tűnik, ami a rádiórészét illeti, de a használhatóság ma már a szoftvereken is legalább annyira múlik.

Még csak nem is az ár a fő probléma, hogy a meglevő K3-as rendszert drága leváltani K4-re, ha tönkremegy és esetleg nem javítható, hanem az, hogy nem megoldás, mert Elecrafték kijelentették – hiába van egy biztató TCP/IP csatlakozó a K4 hátulján -, hogy távvezérlés talán egyszer lesz a K4-hez, de egyelőre nem foglalkoznak vele. Egy K4/0 szóba sem került… Biztosan vannak okai, hiszen egy direkt konverziós rádióhoz a képességei miatt teljesen másfajta távkezelő hardver és szoftver szükséges, de máris olvastam olyanról, aki kifejezetten emiatt mondta le a rendelését és küldte vissza az előleget a K4-re – nehéz az élet…

És akkor a konkrét történet a HA-DX hetéről, amit el szeretnék mondani. Nemrég a RemoteRig RRC dobozkákat és a K3/0-kat használtuk versenyzéshez, a K3 eléréséhez, ahogy eddig is. A már megvásárolt hardverekkel nem is volt gond, de az új embereknél, aki én voltam, valahogy ki kellett alakítani a munkahelyet. Ennek az is akadálya, ha nincs valakinek RRC dobozkája, mivel a szoftveres klienst is annyira drágán adják (kivéve Androidra), hogy akkor már inkább rendelni kell egy RRC-t, de az még inkább gond, ha az amúgy is komoly összegekbe kerülő K3/0-t kapni sem lehet. A használtakat is elkapkodják, ha néha megjelenik egy-egy, azok is a tengerentúlon, meg amúgy is kissé hajmeresztőnek számít errefelé az ára, egy egyszerűbb új rádiót meg lehet venni belőle, mire ideér.

Mit lehet ilyenkor tenni? Emulálni, szimulálni, szoftverekkel kínlódni. Az első probléma, hogy ha egy ilyen távkezelő rendszer “K3 twin” beállításban működik, akkor az az ember, akinek nincs K3/0-ja, be sem tudja kapcsolni a távoli rádiót. Mint kiderült, ez egyébként az RRC-k hatásköre, tehát a lokális RRC-t kell meggyőzni-átverni, hogy rá van kötve egy K3/0 és bekapcsoltuk, az indítja a kapcsolatot a távoli RRC felé stb….

Ehhez vissza kellett fejtenem egy kicsit a K3/0 kommunikációját, mivel, ha nem mondtam volna, a CAT parancsokkal ellentétben az nem publikus. Természetesen kerestem előtte szoftvert, amit mások írtak emulálni a K3/0-t, de egyet találtam, annak is csak a nyoma van meg, évekkel ezelőtt bezárt az a webhely. Mindenesetre nem tűnt lehetetlennek.

Sikerült a mutatvány; a lokális RRC egyik portját felkonfiguráltam és rákötöttem a PC-re és egy RealTerm nevű terminált indítottam el, ami ha kell, ha nem, küldte a bekapcsolt állapotot jelző “választ” az RRC dobozkának, különben egy-két másodperc múlva leállt minden, a K3 kikapcsolt. Elvileg csak kérdésre kellett volna küldenie a programnak a dobozka felé ezeket a válaszokat, de nem volt idő programot írni, a RealTerm-ben végtelenítettem a megfelelő pár karakter küldését pár száz millisec-enként…

Tehát a rádió végre bekapcsolódott a távolban és úgy is maradt, a SIP elindult, hallottam a rádió hangját távolról és a CAT vezérlés is használhatóvá vált. Itt volt még egy kis gond, nem volt otthon több soros-RS-232 átalakítóm, de az RRC-ben szerencsére van egy négyportos USB hub is, így a többi soros vonal azon át jutott be a PC-be, miután a dobozkát sikerült felkonfigurálnom.

Ezek után az a probléma következett, hogy a CAT vezérlést meg kellett osztani a logger program, N1MM+ és egy K3-hoz való vezérlőprogram közt. Tehát nem SDR-program, inkább amolyan commander kellett, amivel a K3 távkezelhető a CAT csatornáján át, hogy pl. S&P-ben (Search and Pound) egyáltalán frekit lehessen változtatni.

Ilyen, egyébként a legstabilabb és leguniverzálisabb program a DXLab Commandere, aminek az a szépséghibája, hogy alapból nincsenek rajta kezelőszervek, fel kell konfigurálni, gyakorlatilag megírni a gombokhoz tartozó CAT parancsokat. 🙂 Előre elkészített config fájlt nem találtam, ami lelombozó, és rövid is volt az idő, így végül a K3-hoz készült-ajánlott Win4K3Suite-et használtam. Hát az sem egy robusztus, jól megírt rádióamatőr szoftver, de azért kicsit kínlódva működött.

A soros vonalak szétosztásához Kernel-drivert tartalmazó szoftver kellett, szerencsére létezik ilyen ingyen is és aláírt driverrel, ami nagy dolog mostanában – nem kellett a teszt módot bekapcsolni a Windows-on -, bár érdekes módon sok évvel ezelőtti a szoftver, és még érdekesebb módon tökéletesen működik, semmi kékhalál meg ilyenek – com0com a neve. Ezt is nagy sietség közben találtam, nyilván létezik másféle is.

Először elég nehéz bánni vele, aztán írtam rá cmd fájlt, hogy ne kelljen mindig kézzel felépíteni a soros vonal-párt – az ingyenes verzió restart után újra beállítandó. A lényeg, hogy ha egy ilyen párt hozzáadok a Windows-hoz, akkor azok nemcsak pl. a COM9, COM10 néven elérhetők, hanem még egy device-név alatt megnyithatók darabonként. Ez teszi lehetővé, hogy azt a soros vonalat ehhez a párhoz lehessen csatlakoztatni, ami a rádió felé megy, ill. onnan hozza a CAT-válaszokat. A létrehozott COM portokra pedig rá lehet ültetni a loggert és a rádióvezérlő programot.

Volt még egy kis küzdelem, hogy melyik irányból merre mehetnek vagy nem mehetnek az adatok a soros vonalakon (a két programot el kellett választani egymástól), ill. hogy a baudrate-et stb. beállításokar továbbítsák-e ezek a virtuális portok egymás közt vagy sem stb., de végül összeállt.

Természetesen vannak olyan programok, amik másként oldják meg a helyzetet, hogy ne kelljen a fenti erőfeszítés, de fizikai K3/0 nélkül nem igazán lehetett használni őket.

Szóval ettől kezdve megvolt a két program, alattuk a com0com által kezelt soros vonalak, onnan mentek az összeömlesztett kérések az RRC-ken át a K3 CAT portjáig – miközben valódi K3/0 nem volt nálam, csak az említett RealTerm program, ami továbbra is küldte helyette a “be vagyok kapcsolva” válaszokat.

A CAT két program által egyszerre történő használata azt eredményezte, hogy időnként hol az N1MM mutatott rossz sávot, hol a Win4K3Suite-on ment el a kijelzés egy kicsit – mégiscsak egy lassú porton küldözgette pár száz millisec-onként a státuszlekérdezéseit két program közösen… Csoda, hogy működtek, de nem volt fennakadás – néha kicsit várni kellett, de kezelhető volt a rádió is.

Ja, és még azt is meg kellett oldani, hogy egy újabb COM porton a CW billentyűzés is menjen a loggerből… át kellett irányítani a CAT-ről egy külön portra a programban. Szerencsére ez is működik USB-n (a virtuális handshake lábakkal), csak újabb konfigurációs lépéseket jelentett az RRC webfelületén.

Beleszámítva az RRC-k tanulmányozását is, a helyzet megoldásához kellett vagy két nap… Hát így sikerült nemrég RRC-vel, de K3/0 nélkül a meglevő rendszerhez illeszkedni és összehozni a távkezelést.


Az előző témához, a távvezérléshez még azt tenném hozzá, hogy említettem a problémát, mikor két program kommunikál CAT-en egy rádióval egy kettéosztott soros vonalon keresztül.

Ez egy korrektnek nem nevezhető, konkrétan agyrém szükségmegoldás, mivel mindkét program látja a rádió válaszait a saját és a másik program kéréseire is. Ilyen az állapotlekérdezés, amikor például a VFO frekvenciáját tudakolja meg egy program a rádiótól.

A fentiek megduplázzák a lekérdezések számát, amire programonként pár száz millisecundumonként kerül sor – némelyik rádióamatőr programban állítható a gyakoriságuk, némelyikben nem. Az egész távkezelő program fürgesége ezen múlik, úgyhogy túlságosan lassúra nem lehet venni, már másodpercesre sem.

Mivel a CAT kommunikáció amúgy is az elég lassú soros vonali kommunikációs csatornákon szokott történni, még ha soros-USB átalakító is van közben, ill. néhány rádiónál tényleg eleve USB csatlakozó van, de valószínűleg egy belső soros-USB átalakító végén, ez mindenképpen oda vezet, hogy a programok tévednek, összeakadnak, legalábbis ami státuszlekérdezéseket illeti. A CAT protokollal működő távvezérlés azért ezt szerencsére többé-kevésbé túléli – a parancsküldések némi várakozástól eltekintve teljesen stabilak voltak.

Hogyan lehet ezt a helyzetet felszámolni? Első körben úgy, hogy létre sem hozzuk – a “K3 twin” megoldásnál nincs meg ez a probléma, mivel rádióvezérlő programra nincs is szükség, azt a fizikai kezelőszerveket biztosító K3/0 (mini) valósítja meg. Létezhet más megoldás is az ismert rádióamatőr programokban (például amik többnyire nemcsak rádióvezérlésre alkalmasak, hanem inkább digitális üzemmódokat valósítanak meg), de egyelőre nem látom át.

Szoftveresen pedig készíthetünk egy virtuális rádiót, ami csak a memóriában él, a számítógépen belül, ahol a logger és a K3-at kezelő szoftver is fut. A virtuális rádiót tartalmazó program ugyanúgy soros vonalon, CAT-en kérdezi le a valóságos rádiótól a VFO állapotát és más fontos beállításokat, de a logprogramnak és a rádióvezérlő programnak ő fog felelgetni, mikor azok meg akarják tudni az aktuális frekvenciát és más beállításokat. Ez azt jelenti, hogy megszüntettük a dupla lekérdezéseket a távoli rádió és a mi gépünk közt, a virtuális rádiót tartalmazó szoftver végzi – intelligensen. Nyilván ez is csak virtuális soros portok segítségével fog menni, hiszen a logprogram és a rádióvezérlő program is csak soros vonalat képes megnyitni.

Nem akarom a képbe a HAMLib programcsomagot behozni, csak megemlítem, hogy elvileg azért lehet variálni és eleve TCP/IP-re tenni a CAT vezérlést, de egyelőre a távvezérlésnek az állomáson levő oldalán nem akartam változtatni.

Ha mindez megvan, akkor is akad még egy-két buktató, például hogy melyik programnak milyen beállításokhoz hagyunk hozzáférést, nehogy egymás ellen dolgozzanak vagy az egyik felülírja a másik által beállított valamilyen kritikus tulajdonságát a rádiónak, pl. az adóteljesítményt, de ez megoldható.

Virtuális rádiót megvalósító szoftver is létezik a világban, mint annyi minden, talán többféle is – én egyet láttam, az LP-Bridge-et. Elég komolynak tűnik, bele van építve a virtuális portok létrehozása, ami nem kis dolog, de távoli rádióval képtelen voltam életre lehelni, nem akart a tökéletesen működő soros vonalon a K3-hoz kapcsolódni. Nem próbáltam megfejteni, miért.

A kép csak egy illusztráció a WEB-ről, de az LP-Bridge szerepel benne:

73 ….. Tibor

A beküldött végeredmény:

Evaluation category

QSOs

Points

Multipliers

Claimed score

Multi-Single

1732

5873

268

1573964

Operátorok : HA2OS, HA3FLT, HA5MA, HA5OV

CQWWCW 2020

Az idén HA2OS, HA5MA és HA5OV indult.
Olvassátok Ervin beszámolóját:

Már közhely, de a 2020-as évet bizonyára mindenki meg fogja jegyezni egy életre. A COVID sok szokást megváltoztatott, és kicsit hihetetlen, de ez a rádióamatőröket is érintette. Gondoljunk a lemondott expedíciókra, vagy a kollektív állomásoknak javasolt személyes kontaktusok elkerülésére. Ezt az egészet még tetézte az itthon ősszel bevezett kijárási szabályozás, miszerint este 8 óra után – eltekintve néhány kivételtől – nem tartózkodhatunk közterületen. Ebbe még talán belefért volna az, hogy kint vagyunk a klubban, de a közlekedés kicsit macerásabb lett volna, így adott esetben a váltások is.

A klub régóta fejleszti már a Remetét, azaz az állomás teljes távoli vezérlését. 5MA Laci versenyeken is indult már így, egész jó eredményeket elérve, de csapatként még nem volt lehetőség ennek a kipróbálására.

Idén úgy alakult, hogy más lehetőség nincs: vagy valaki egyedül indul, vagy kitalálunk valamit, és bár minimál létszámmal, de végigcsináljuk a versenyt. 5OV Péternél van egy szett a szükséges eszközökből (K3S és RemoteRig a.k.a “Svéd”), nekem pedig 5BVK Karesz adta kölcsön – amit egyébként 5MA Laci hozott el, mert én épp karanténban voltam. Így volt egy hetem összerakni itthon a technikát és gyakorolgatni is. Pár nap után már láttuk, hogy meglesz a három fő a 48 órás versenyhez.

Egyik alapvető kérdés a loggerek összekötése volt. Először arra gondoltunk, hogy váltáskor a “szolgálatot leadó” készít egy exportot, amit átad a “szolgálatot átvevőnek”, ő beimportálja, és folytatja.

Aztán utánanéztem, és megtaláltam, hogy az N1MM-eket össze lehet kötni, ha egy LAN-on vannak. Ehhez beállítottam egy-egy VPN-t mindenkinek (5MA Laci, 5OV Péter, és természetesen magamnak is), így a három gép máris látta egymást, és a loggerekben fel lehetett venni a többieket. Néhány próbát végeztünk még a verseny előtt, és tényleg minden nagyon stabilan működött. Nekem annyi csavar volt még a dologban, hogy mivel Linuxot használok mindenhez, a Windows egy virtuális gépen futott, ez kezelte a RIG-et CAT-en keresztül, és a CW-t (külön porton).

Aki még ezt nem használta, vagy ismeretlen ez a funkció: a loggerek szinte minden olyan információt megosztanak egymással, ami ilyenkor szükséges. Nem csak a QSO-kat logolják, hanem hogy melyik állomás milyen módban van (RUN/S&P), ki milyen sávon és üzemmódban, a bandmap információkat, de még azt is, hogy aki forgalmaz, épp milyen üzenetet küld az ellenállomásnak. A konfigurációnak van néhány limitációja, pl. kell egy ún. “MASTER” állomást kinevezni, aki beállítja magának a cluster, és minden további állomás innen kapja az infókat. Az egyes adatokat lehet szinkronizálni, tehát nem kellett folyamatosan bekapcsolva hagyni a gépeket (bár Péteré végig ment), bekapcsolás után egy kötelező szinkron után azonnal naprakész volt minden logger.

Ugyanakkor megvan az operátor “szabadsága” is: minden ablakot úgy helyez el magánál, ahogy akar, olyan üzeneteket vesz fel az egyes funkció gombokra (F1-F12), amiket akar, illetve. mindenki csak a saját QSO-ját törölheti – elkerülve a véletlen “baleseteket”.

A verseny alatt minden váltásnál volt egy gyors egyeztetés: mi az utolsó QSO a logban, és hány QSO-t és szorzót lát a logger. Péter loggere valamiért kicsit mindig előrébb járt, de a tökéletes működést nem mutatja jobban semmi, mint hogy a verseny után mindhárman exportálnuk egy CABRILLO fájlt, és azok bitre pontosan megegyeztek.

Mivel a klubban a Remetéhez tartozó PA még soha nem ment egyben 48 órát, ezért maradtunk az LP-nél.

Ezzel szerintem kicsit megszenvedtünk: CQ-ra nem igazán jöttek vissza (én pl a verseny alatt kaptam 3 spot-ot a clusterben, de alig jöttek utána, pár perc után teljesen lecsengett), és a szorzókért is nagyon meg kellett dolgozni. Szerintem a terjedés sem volt nagyon jó, 160m-en pl nem volt EU-n kívüli – máskor azért szokott lenni legalább néhány W/VE, de még JA állomás is. A legtöbb QSO 80m-en volt, aztán 40m – itt lett a legtöbb pontunk egyébként (több DX), köszönhetően a quad-nak.

Az új antennák szerintem jól vizsgáztak – nekem személy szerint nagyon tetszik az Ultrabeam két irányú kapcsolási lehetősége.

A csapat amúgy nagyon fegyelmezetten dolgozott. Péntek este készítettünk egy beosztást: éjszaka 4 órás “műszakok” voltak, nappal 2 vagy 3. Így pihenni is lehetett, de rádiózni is tudtunk. Minden váltásnál végig pontosan megjelent a következő operátor, és pár rövid üzenet váltása, valamint a fent említett szinkron elvégzése után már folytattuk is. Talán most volt a klub életében először, hogy percre pontosan végig csináltunk egy 48 órás versenyt (nem tudom, mennyi kihagyást vesznek figyelembe, pl. ha 10 percig nem volt QSO…?)

Mindenképp meg kell említenünk magát a Remetét. Fent írtam, hogy a technika végig kifogástalanul működött, ez nem csak a számítógépekre, hanem 5BVK Karesz minden általa készített eszközére igaz: a kinti hardver, a számítógépen futó szoftver… Karesz még az Ultrabeam vezérlését is integrálta az új programba, tényleg fantasztikus munkát végzett, hálás köszönet érte.

A logot már elküldtük, ma 00:00 volt a beküldési határidó – most izgatottan várjuk, mire lesz elég ez a QSO és pontszám.

A verseny sok tapasztalattal, és néhány kérdéssel szolgált. A legfontosabb, hogy hogyan tovább? Merre lehetne bővülni? Hogy lehetne másokat is bevonni a közös munkába? Ezeket a következő hetekben, hónapokban át kell beszélni, remélhetőleg másnak is meg fog tetszeni ez a Remetézés, és csatlakozni akar, mint résztvevő. 

73, Ervin HA2OS

Gratulálok az elszántsághoz és az eredményhez, annyit hozzáteszek még, hogy a klub életében már sokszor végigdolgoztuk a 48 órát, természetesen a helyszínről – de ez már a régi szép idők történeteihez tartozik.

73 Viktor HA5LV

PS.: Nézzétek meg mit írtunk korábban a gyömrői REMETÉről:


http://hg5c.ha5kkc.com/?p=2987
http://hg5c.ha5kkc.com/?p=934

Megjött az előzetes eredmény:

HA-DX 2Ø2Ø

HA2OS Ervin írja:

Szombaton 5MA Laci már korán kiért, befűtötte a házat. Én dél után érkeztem nem sokkal. Az előkészületek nem sikerültek teljes mértékben, a WAV lejátszás valamiért nem ment PC-ről – de utólag, látva az SSB QSO-k számát, ezért annyira nem is kár. A verseny előtt végig akartuk próbálni az antennákat, ekkor derült ki, hogy a régi quad 20m-en nem igazán rezonál. Laci gyorsan megnézte, a rezonanciája 13MHz körül volt. Próbáltuk ide-oda forgatni az antennát, hátha leesik róla a ráfagyott pára, de nem igazán tudtuk megoldani. Végül elindultunk így, kicsit nagyobb SWR-rel. Kb. 2-3 órán keresztül kellett így rádióznunk, mígnem Laci szólt, hogy leesett az SWR – és tényleg, valamiért gyönyörűen lement alig 1 fölé az érték. Megnéztük az antennát, a sugárzó elem leolvadt. A gyengébb antenna miatt 20m-re sem panaszkodhattunk, de az alsó sávok este, kb. éjfélig nagyon jól mentek, ez látható is az ábrán. Éjjel 160m-en volt egy JA – előtte elég sok EU állomás hívott bennünket. Meghallottuk a japánt, visszamentünk neki, azonnal kitisztult a sáv, HI! A hajnal nem ment igazából, de ezen a versenyen ez sajnos “megszokott”. Délelőtt a többiek még kicsit rákapcsoltak, volt 28MHz-en is QSO – igaz, “csak” 4 HA. Összességében nem lehet okunk panaszra az eredmény láttán: egy antennával, ami az első pár órában nem ment, az 1440 QSO (az elmúlt években nem volt ennyi) egész jó lett. Szerintem mindenki élvezte a versenyt, és talán ez a legfontosabb.

73, Ervin

A végeredmény :

BAND QSO Pts Mlt Pt/Q
 1,8 CW 193 689 35 3,6
3,5 CW 501 1768 45 3,5
3,5 SSB 1 10 0 10
7 CW 313 1111 44 3,5
7 SSB 42 111 5 2,6
14 CW 288 1117 44 3,9
14 SSB  73 284 2 3,9
21 CW 33 239 6 7,2
28 CW 4 40 0 10
Össz. 1448 5369 181 3,7

Score : 971 789

HA3FLT Tibor is készített fotókat, most megküldte őket. TNX!

WW CW 2Ø19

HA2OS Ervin írja:

CQWW CW 2Ø19

Résztvevők: HA5YG, HA5MA, HA5AQ, HA5OV, HA5CQZ, HA2ERO, HA2OS.

5MA Laci pénteken a vertikált bővítette ellensúlyokkal, folytatva a múlt heti munkát. Az antenna sávonként kapott 16 új radiált. Péntek este csatlakoztam hozzá, beállítottuk a technikát. Egy rövid alvást terveztünk, de előtte még lehangoltuk a végfokot minden sávra. Ekkor vettük észre, hogy 160m-en már 20-30W kimenőnél villognak a ledek a relépanel alsó sorában. 100W-nál már drillezett az egész alsó sor, értelemszerűen ezzel megnőtt az SWR is. Próbáltuk megfejteni a hiba okát, de a rászánt fél óra nem volt elég.

Hajnalban keltünk, az első pár óra elég pörgősen telt el, még a szorzózás mellett is. Reggel engem 5OV Péter váltott, majd csatlakozott hozzá az XYL, és 5YG Gabi is. Gabi nagyon lelkes volt végig a versenyen. Péterék estig maradtak, de ekkor 2ERO Zoli csatlakozott a csapathoz, az éjszakát végig tudták tolni. Reggel Laci és Zoli mentek, én váltottam őket. Később 5CQZ Zoli is megérkezett, majd 5AQ Anti. Amíg 5YG Gabi a szorzók számát növelte, 5CQZ Zolival egy rögtönzött Tlf konferenciát tartottunk (Anti legnagyobb örömére, HI!).

Vasárnap este 8 óra körül átléptük a 3000 QSO-t, amit lehetett QSO-t még megcsináltuk, és zártuk a faházat.

Jó volt ez a verseny, a terjedésre sem lehetett panaszunk. Ma (nov. 27) Laci írt, hogy megoldotta a relé problémát: egy hidegítés hiányzott a remete doboz és a relépanel között. A radiálok számának növelése észrevehető volt 80m-en, reméljük ez a következő versenyeken 160m-en is megjelenik.

A végeredmény :

BAND QSO Pts ZN Cty Pt/Q
 1,8 266 315 10 54 1,2
3,5 861 1357 21 88 1,6
7 884 1630 31 112 1,8
14 922 1973 36 129 2,1
21  102 257 31 67 2,5
28  2 6 6 6 3
Össz. 3037 5538 131 452 1,8

 

 

Tavaszcsalogató

Tavaszcsalogató hétvégét tartottunk Lacival, Junóval és Ervinnel.
A szép, de szeles időben összeszedtük a tél folyamán a területre került – vagy hozott – szemetet, befejeztük a tavaly be nem fejezett gazvágást, megritkítottuk a bokrokat és megnyestük a főútra már zavaróan kilógó bozótost.
A jól végzett munka után – már csak hármasban – megjutalmaztuk magunkat egy szalonnasütéssel, aztán bekapcsoltunk, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan részt vegyünk a Tesla Memorial versenyen.
Talán az új szabályok nem kedveztek, talán a csapnivaló terjedés volt az oka hogy nem sikerült hoznunk a szokásos jó eredményt. Talán majd legközelebb.

ARRL CW 2019

Lacival kezdtünk, szombat reggelig maradtunk.

Laci írja:

445 QSO lett reggelig, kb 8-kor hagytuk abba. Aki még szólt, megvolt, CQ-ra nem jöttek.
A 7 mega nagyon gyengén ment, viszont a 3,5 kellemes meglepetés volt a 165 kusóval. Itt jó volt CQ-zni. Az 1,8 a szokásos gyenge volt, 10 lett. A végfok 1,8-on rendetlenkedik. Egy idő után a bemeneten elmelegszik valami, rossz SWR jelenik meg a K3-on és alig van kimenő. Ilyenkor nem lehet csinálni semmit, majd bele kell nézni. Célszerű ezen a sávon csak visszahívogatni, nem CQ-zni. GL, 73 : Laci

 

Ervin:

Sziasztok,

tegnap du. 13 óra körül értem ki, elkezdtem keresgélni, bár már a bandmap-en is sok állomás volt 20m-en. 14 óra körül mgérkezett 2ERO Zoli is, be is ült. Próbáltunk CQ-zni, de elég rossz hatékonysággal ment, inkább keresgéltünk.
15 óra körül megérkezett 5CQZ Zoli is, ekkor beült ő – megnéztük a 15m-t, de épp hogy volt néhány állomás – ezeket “begyűjtöttük”, és megragadtuk az alkalmat, hogy összegezzük az addigi tapasztalatokat.

Az történt ugyanis, hogy a Quad-dal dolgoztunk, de nagyon nagy volt a zaj, és ahogy már írtam, a CQ nem működött, a visszahívásokra is többszöri nekifutásra jöttek vissza. 15m-en átkapcsoltunk a Spiderre, és láss csodát, kitisztult a sáv. Nosza, megnéztük a skimmereket is, hogy hallanak bennünket (ezt már 20m-en teszteltük ismét). Hát a Quad kb. ugyanúgy szólt, mint a spider (mármint a skimmereknél), de vételen sok állomás egyszerűen eltünt, ahogy a Spiderről átkapcsoltunk a Quadra.

Kimentünk megnézni, de mindkét antenna ugyanarra állt. Gondoltuk, ezt majd megtárgyaljuk itt a listán, mi lehet a gond, de ekkor 2ERO Zoli kiszúrta (a sugárzó elem állásából), hogy a Quad nem ÉNY felé áll (310 fok), hanem DK felé (kb 130 fok). Átállítottuk a forgató szerint 130 fokra, és megjöttek az állomások vételi oldalon is… a skimmerek többsége pedig jó 10dB-vel nagyobb jelszintet mutatott a Quad-dal, mint a Spiderrel. Így már kicsit jobb volt rádiózni, de a terjedést ez sem javította meg. Ettől függetlenül valamikor érdemes jobban megnézni a Quad-ot, mert mintha eltűnne a jel vételi oldalon, valami csillapít.

18 óra körül 5CQZ Zolinak lejárt a kimenő, HI, de a 20m is kezdett leállni. Szenvedtünk még vele, aztán este 7 óra körül megnéztek a 40m-t, és legnagyobb meglepetésünkre már ott kopogtak a W/VE állomások. Nem volt túl sok, de akit hallottunk, az bennünket is meghallott. 21 óra körül lefeküdtünk aludni, és hajnali 1 előtt kezdtük megint. Ekkor már volt némi aktivitás 7MHz-en, de a max QSO szám kb 80 volt egy óra alatt. Voltak új szorzók is minden sávon, 160m-en 3 QSO jött össze (csak a bandmap-ről gyűjtöttük be az ott levőket, kicsit keresgéltünk, többre nem tellt). A 80m tegnap is jól ment.

Reggel 6 körül kezdett leállni minden, 5-10 perc CQ után néha visszajött valaki, így abbahagytuk. 980 QSO-nál jártunk ekkor.

Laci által otthagyott üzeneteket megfogadtuk: vigyáztunk a PA-ra 160m-en (is), tettünk pénzt a kasszába, és lemásoltuk a hangoskönyveket, HI! De fényképeket elfejeltettünk készíteni, mea culpa.

73, Ervin
HA2OS

Tóni:

A vasárnap du 2 órás érkezésemkor Gabi 21 megán szorgoskodott, és át is adta a helyét, mert már eléggé szorította a hallgató a fülét. Nagy meglepetésemre egész jól ment a sáv, lett sok új állomás és szorzó is. Legalább egy órai 21 megázás után váltottunk 14 megára. Itt még több QSO lett, jó néhány szorzó szintén, cq-ra is jól jöttek, pedig azt hittem a verseny végé felé már nem sok állomás lesz. Amikor 14 mega is lecsengett kb 7 óra körül eljöttem, Gabi még maradt, a végeredményt majd küldi. A technikával – antennákkal nem volt semmi gond.
A közös költségekhez szokásomhoz szerint hozzájárultam.
73, Tóni , HA5AQ

Operátorok: HA2ERO HA2OS HA5AQ HA5CQZ HA5LV HA5MA HA5NB

A végeredmény :

BAND QSO MULT
 1,8  31  14
3,5 352 44
7 506 52
14 371 56
21  84 23
28  0 0
Össz. 1344 189