IARU HF World Championship 2017

Az előkészítéssel nem volt hiba, kimentünk Lacival és új szúnyoghálókat szereltünk fel az ablakokra, a régiek tönkrementek. Másnap Laci “kis karbantartást” csinált a 7 megás kvádon:

Az antenna forgatása pár hónapja akadozva ment. Kb. 270 foktól Észak felé gyakran megállt a menet. Keletnél aztán nem ment tovább, Délig van a pálya. Szorult talán a fenti csapágy. Lassú volt a forgatás egyébként is.A házból jövő trönkkábel ereket régebben már párhuzamosítottuk, hogy kisebb legyen az ellenállás a motor áramával szemben.Most több dolgot is csináltam egyszerre. A felső csapágyba beletuszkoltam vagy két diónyi zsírt. Az oszlop aljától felmenő FTP kábelben találtam még két plusz eret, ezeket is bekötöttem. Most 3-3 éren megy az áram a motorba, egyik az árnyékolás.

Az antenna valósággal megtáltosodott! Hibátlanul és rendes sebességgel befutja mind a 450 fokot! Aztán eszembe jutott, hogy a sorkapocs újrahúzgálása is javíthatott még. Mindegy, eredményes volt a dolog.

A forgatót tartó két szögvas közül az egyiknek a vége el van törve, ki tudja mióta. Éles sarok = kezdődő törés! Ez volt a baj. Ugyanennek a szögvasnak a másik végét rögzítő csavar eltűnt! A csavart pótoltam, így legalább három ponton rögzül most a forgató az oszlophoz. Leméreteztem a vasat, itthon legyártom és legközelebb felszerelem.

73! HA5MA Laci

 

A történet :

A K3-at nem tudtuk megfelelően beüzemelni, maradt a régi Icom 746. Ez és a nagy végfok ment végig aztán némi időveszteség árán de hibátlanul.

A versenyt négyen kezdtük : Gyuri HA6IGM, Gábor HA3FMR, Ervin HA2OS és én, Laci HA5MA. Jöttek, jövögettek, nagy pájlapok nem voltak. A vége :

1131 QSO 2125pont ITU: 28 HQ: 51, 167 875 pont. Ez a log cizellálása előtti állapot. Ervin dolgozik a logon.

Tavaly több volt. Szóltunk, a PA dolgozott… Sok állomás nagyon gyengén szólt, pl. németek, hiába álltunk feléjük a kváddal.

73 HA5MA Laci

 

VHFREG1 50MHz contest

HA5MA Lacival és HA5NB Gabival meghívást kaptunk a Nagy-Hideg-hegyi verseny-QTH-ra.

Királyréten találkoztunk, ide érkeztek vendéglátóink  HA5HK Bandi és HA7RF DeFo (Jóska) is kissé megkésve – lyukas gumival. Rosszul kezdődik.

A Nagy-Hideg-hegyi útra csak engedéllyel szabad behajtani, így átpakoltuk a felszerelést a turistaház buszába és felkocsikáztunk a turistaházba, ahol a kirámolás után frissítőket fogyasztottunk, megebédeltünk, majd áttalicskáztuk az egész cuccot a közeli síházba.

 

Bandi és DeFo hozzáfogott az antennatelepítéshez, mi Lacival kialakítottuk az állomást. Szokatlan módon minden kész lett jóval a verseny kezdete előtt, beleértve a hangfájlokat, az internet-hozzáférést és a CW-SSB message-k beállítását. Mi is beszállhattunk az antennázásba, de fel kellett öltöznünk, a hegyen nyoma sem volt a síkvidéki kánikulának.

Elkezdődött a 24 órás verseny, jó tropo és hullámzó Es terjedéssel. 4 óránként váltották egymást a párok, Lacival nekünk jutott az éjfél-hajnali 4 óra szegmens, nyugodtan kihagyhattuk volna, a hajdani néphadsereg naposasztal melletti asztalraborulós-szundikálós éjszakái jutottak eszünkbe.

Hajnalra igazán lehűlt a levegő, még egy kis fűtőtestet is be kellett kapcsolni.

A HG5C végül 545 187 ponttal zárt, sikerült túllépnünk az 500 QSO-t (duplák nélkül 485).

Első VHF-megméretésnek  nem is rossz, elhatároztuk, hogy a legközelebbi versenyen kipróbáljuk a gyömrői 5+5 array-t.

Köszönjük vendéglátóinknak a meghívást, a sok segítséget, barátságot.

73! Viktor HA5LV

 

 

2016 CQ WW DX CW CONTEST

Megérkezett a versenybizottság részletes értékelése:

************************** Summary ***************************
    2622 Claimed QSO before checking (does not include duplicates)
    2560 Final  QSO after checking reductions
    4093 Claimed QSO points
    3801 Final  QSO points
     319 Claimed countries
     310 Final  countries
     101 Claimed zones
     99 Final  zones
     420 Claimed mults
     409 Final  mults
  1,719,060 Claimed score
  1,554,609 Final  score
    9.6% Score reduction
    2.4% Error Rate based on claimed and final qso counts
    30 (1.1%) calls copied incorrectly
     5 (0.2%) exchanges copied incorrectly
     0 (0.0%) band change violations
    27 (1.0%) not in log
    26 (1.0%) duplicates (Removed without penalty)
    26 (1.0%) calls unique to this log only (not removed)

Sovány vigasz, hogy a beérkezett összes jegyzőkönyvet nézve átlagosan 14%-kal kellett a pontszámokat csökkenteni.

A “not-in-log” kategóriára nincs ötletem, de a “call-copied-incorrectly” főleg elütésből, több gomb egyidejű megnyomásából (fat fingers) ered.

Több odafigyelést!

4th Tesla Memorial HF CW Contest

Hirtelen ötlet: az SRS meghívóját elfogadva Lacival részt vettünk ezen a rövid, 80m-es versenyen. EXCH-ként RST-t, sorszámot és a lokátor első 4 karakterét kell adni.

A 2xGU81M-es végfokot megmértük, stabilan szolgáltatja az 1500W kimenőt. Európára adásban nem sok különbség volt a dipol és a vertikál között, vevőantennaként a K9AY meglepően jól teljesített, a kevés DX jól jött a nyugati beverage-en is.

Az aktivitás jó volt, éjfélig kitartott. Éjfél után elfogytak a hívók, csak a BERU-sok és valami UR contest résztvevői cékúztak, így nyugovóra tértünk, Laci még reggel bekapcsolt. 210-QSO-val, 181210 ponttal zártunk.

Arra is volt időnk, hogy leszereljük az URH-oszlopon régóta száradó alucső H-betűt és újraindítottuk a tavaly tönkrement 6m-es jeladót. Az új frekvencia 50.430 MHz. Ezúton is köszönjük HA1YA Gabi segítségét.

Az RG-58-as antennakábel végére 2,5W jut, nem ártana kicserélni mondjuk H-150-re.

ARRL CW 2017

HA2OS írja:

Idén is sikerült csapatot állítani az ARRL DX verseny CW fordulóra. A résztvevők: 5MA Laci, 5NB Gabi, 2OS Ervin. Külön elismerés illeti Gabit, aki péntek délelőtt kiment, és hétfő reggel hagyta el a faházat. A verseny 48 óráját kint töltötte! Pár óra holtidő volt így is, a terjedés sajnos nem volt túl kegyes hozzánk. Ez látszik abból is, hogy alig sikerült több QSO-t csinálni, mint tavaly, mikor is nem voltunk kint végig.

Rögtön az eredmény:

Band QSOs Pts Sec Pt/Q
1,8 25 75 14 3,0
3,5 177 531 38 3,0
7 639 1917 49 3,0
14 493 1479 57 3,0
21 399 1197 39 3,0
Total 1733 5199 197 3,0
Score: 1 024 203

Péntek estére már összeállt a technika: a K3-at használjuk, a PC rendben, Gabi bekapcsolta a nagy PA-t. 40m-en terveztük a hajnali kezdést, így ott le is hangoltuk. 5MA Laci tanácsára elkezdtük kipróbálni a többi sávon is, és itt jött a meglepetés. 160m-en először az N1MM+ omlott össze a hangolás közben, aztán egyszercsak megjelent egy új hordozható adathordozó a Windows-on… Ez már kicsit gyanús volt, de folytattuk 80m-en. Ott aztán minden hangolásnál beragadt a RIG PTT, és nem a relé, vagy valami külső eszköz, hanem egyértelműen a K3 PTT-je. Itt úgy döntöttünk, hogy marad a 2xGU81. A HADX-nél is írt PWR csökkenést észrevettük, kb 1kW jött ki belőle a 400mA-es anódáram mellett, de végül ez a felállás maradt.
Hajnalban elindult a verseny, Laci és én kezdtünk. Az első órában 120 QSO lett, ami azért is jó eredmény, mert sok esetben a válaszoló állomás hívójelének elejét nem értettük. Kiderült, hogy a VOX delay kicsit nagy volt. Közben Lacinak feltűnt, hogy a logger nem írja be az állomások riportját (állam/província), csak néhány kanadai állomásnál. Némi keresgélés után sikerült ezt is megoldani, innentől már jól ment minden. Váltottuk egymást, és majdnem egész nap bent ült valaki. Este 7-kor aztán leállt a terjedés, akkor pihentünk kicsit, én hazamentem végleg, sajnos több időt nem tudtam a versenyre szánni. Laci és Gabi viszont folytatták, és a log alapján sokat már nem pihentek. Szombat estére előjött még egy olyan jelenség, hogy adásról vételre váltáskor pár száz ms-ig süket volt a vevő. Laci a PA relére tippelt, lehet, hogy nehezen enged el, viszont addigra megint megszaporodtak a visszakérdezések részünkről, mivel a hívójelek eleje megint lemaradt. Ez eléggé bosszantó volt, főleg úgy, hogy voltak 230-as átlagú 10 perces etapok is.A sok “apró” technikai kellemetlenség ellenére élveztük a versenyt. Az időjárás is kegyes volt, nem volt az ilyenkor megszokott nagyon kemény fagy (én eddig minden ARRL-en fáztam kint, HI!).

73, Ervin

 

HA5NB Gabi  írja:

Most volt alkalmam először versenyen „élesben” kipróbálni az állomást.
Az ARRL-en kb. harminc éve indultam utoljára, ezért ezt a versenyt most tapasztalat-szerzésre szántam, mint tanuló-op.
Hárman, HA2OS Ervin, HA5MA Laci és én, HA5NB lettünk az elkövetők; – kissé kevesen egy 48 órás versenyre…
Pénteken reggel befűtöttem a faházat és a nagy végfokot, majd megfőztem az ebédet.
Laci és Ervin megérkezése után kipróbáltuk a technikát: a nagy végfok folyamatos adásra kapcsolta a rádiót.
Egy darabig kerestük a hiba okát, majd a 2xGU 81 mellett döntöttünk, ami kissé kevésnek bizonyult.
A quad-okon vastag zúzmara, ami nem tett igazán jót az SWR-nek. Szerencsére reggelre az leolvadt és az SWR is helyreállt.Ervin kezdett.
Nagyot répázott 40 méteren, amit én folytattam, majd (kissé későn) átmentünk 80 méterre.
Aztán némi pihi: a 40 méter bedöglött, a 20 méter még nem indult be.
Ervin kora délután aktiválta a 15 és 20 métert, majd újabb pihi…
Este beindult újra a 40 méter.
Hajnalban, – bár nem sok cluster-beírást láttam, kipróbáltam a 160 métert.
Egy-két „hosszú puskát” hallottam, azokat gyorsan le is lekardoztam.
Bár eléggé reménytelennek tűnt, de próba- cseresznye alapon elengedtem néhány CQ-t és jöttek!
Így született 160 méteren 25 QSO 🙂
Vasárnap már lényegesen jobb volt a terjedés.
10 méteren semmi. Cluster-beírás sem, NA állomás sem.
Ervin és Laci (bízván hihetetlen operátori képességeimben) 🙂 dél körül magamra hagyott, így az én feladatom lett
a konteszt megnyerése 🙂 és kitartás a verseny végéig.
Késő délelőtt bedöglött minden sáv, ami várható is volt.
Az igazak álmát és a söröket kialudva arra ébredtem, hogy megy a 20 méter. Kár volt, legalább egy órát „belealudtam”.
Aztán beindult a 15 méter, majd ismét bolond módon ment a 14 mega (alig találtam CQ frekit) végig tele volt a sáv.
Volt, hogy a QSO-rate elérte a 128-at.
Így kihagytam az ebédet, de este ½ 8 után már nagyon korgott a gyomrom, – kénytelen voltam „lökni a marhának” valamit.
Mire újra beültem, el is ment a terjedés, de a verseny végéig nyomtam „vastyúk is talál szeget” alapon.Nagyon élveztem a versenyt, még életemben nem csináltam ennyi amerikait!Véleményem az állomásról:• A K3-al még sohasem dolgoztam, most láttam először. Kiváló rádió, jó füle van. A több-funkciós kezelőszerveket még szoknom kell.
• A 2x GU 81 végfok: könnyen kezelhető/lehangolható. A PWR sajnos, kevés…
• Antennák: a 40 méteres quad szenzációs! Ez az állomás fő erőssége. A „régi” quad is nagyon jó, – a spider-rel most nem tudtam összehasonlítani.
Az alsó sávokon jól hallottak a dipólokkal, – a GP-nél nem találtam értékelhető különbséget.
• Az RX antennáknál nem találtam különbséget a K9 és a beve között. A baverige-en szépen szólnak az állomások, kevés zajjal, de elég gyengén.
Mint azt Lacival megbeszéltük, ezek rövidek, kevés a jelerősség. A következő télre jó volna egy „hordozható” ( a szántófödre ideiglenesen kitelepíthető) beve-toldalék kiépítése. Erről majd később…
• Az állomás kezelhetősége egyszerű, logikus. Nekem különösen tetszik a palmtopon kezelhető antenna-váltás.
• Jól ment az N1MM. Csak egyszer kellett újraindítanom egy kisebb probléma miatt. Remek az új billentyűzet is!Hogy azért valami rosszat is írjak:

• A 2xGU 81 bőven elég ahhoz, hogy meghallanak. A ránk mászó CQ-zók távolabb-tartására kevés. Jól jött volna a „nagybőgő”…
• A PTT sok esetben lusta. 30 wpm-nél már elvesznek a visszahívó állomások prefixeinek első kartakterei. Ciki volt folyton visszakérdezni… Valami relé szarakodik.
Időnként (vsz. a relé miatt) a vevő süketítés kimarad, kell egy fél másodperc, mire feléled a vétel.
Emiatt 28-30 wpm-nél nem mertem feljebb tekerni. Volt 1-2 óra, amikor kellett volna.
• Nagyon kellene egy szorzózó munkahely (ha volna hozzá operátor is). Erről szintén később.

Összességében: kiváló az állomás, jól kezelhető, viszonylag csendes!

Márciustól várhatóan már több időm lesz. A munkahelyi elfoglaltságom csökkenni fog, nem kell 24/24 órában dolgoznom, mint eddig.
Így szeretnék sűrűbben előfordulni Gyömrőn, elsősorban a versenyeken.

73, Gabi
HA5NB

HADX 2017

Mikor megérkeztünk, kint – 9, a nappaliban -4 fok volt. Ellenőriztük a vízórát, szerencsére nem fagyott el, mindenesetre pár hungarocell lappal javítottunk a hőszigetelésen.

Első alkalommal használtuk a K3 TCVR-t, összeütöttünk egy sámlit, a kis rádión nem fért volna el a monitor.

Úgy alakult, hogy hárman versenyeztünk: HA5LV, HA5MA és HA7WA.

A tavalyinál is gyengébb eredményt a tavalyinál is gyengébb terjedéssel indokolhatjuk. Majdnem teljesen elmaradtak az alsó sávos DX-ek. Felső sávosok már tavaly se voltak. 🙁

Az N1MM+ végig gond nélkül működött, beleértve a Voice Keyer-t a hozott hangfájlokkal.

A K3 kezelését még gyakorolnunk kell. A magam részéről nem vagyok tőle elájulva, az FTDX-5000 szerintem jobb, de versenyzésre mindenképpen alkalmasabb. A vevőantennák adás közbeni némítását gyorsan meg kell oldani és gyártani kell a K3-hoz audiokábelt tekerhető osztóval. Egyik se nagy ügy.

HA7WA Viktor sokat kérdezett, de sokat is tanult. A számára egyelőre túl gyors CW-t ki sem próbálta, de SSB-ben először csak figyelt, aztán bizatásunkra bátran odaült és tök jól csinálta. Jó füle van, csak sokszor túlizgulja. Csak a legnyüzsgősebb időszakban szorult segítségre. Csak így tovább!

A 2xGU81-es PA mintha gyengébben muzsikálna. Laci azt mondja, ha megvan az anódfesz és az anódáram, a csövek nem izzanak, akkor szükségképpen megvan a kinenő power is. Igaza van, de azért mérjünk meg újra mindent, amit tudunk.

Jó kis verseny volt, de még jobb lehetne, ha lenne terjedés.

 

 

-WW-CW 2016

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

Az idén is indultunk – na jó, csak kusózgattunk – a versenyen.
HA2OS kezdett, idén is elhívta HA2ERO Zolit. Szombat este felé HA5MA és HA5LV folytatta.
A 7 mega nem volt rossz, de nem volt az igazi, még a 160 ment aránylag jól. A beverage antennák segítettek, de a japánra telepített antennával történhetett valami, ellenőrizni kell.
Éjszaka nem volt érdemes fennmaradni azért a talán 100 QSO-ért, ami kinézett, így éjfél után öregesen lepihentünk. Vasárnap reggel aztán próbálkoztunk mindenütt, de a csapnivaló terjedésben még az ilyenkor dömpingszerűen előbukkanó japánok is elmaradtak. 21 csak szenvedés, 28 katasztrófa volt. Mindenki leszorult 40m-re, ahol – köszönhetően a kapcsolgatható quad/dipol antennáknak – jól megéltünk.
Ebéd után aztán otthagytuk az egészet, így a családdal együtt gyújthattuk meg az első adventi gyertyát.

A végeredmény:

 

 

IARU 2016

A bejegyzést írta HA2OS os

Az idén az amúgy is krónikus operátorhiány mellett sajnos az egyik oszlopos tag felmentést kért a versenyre: 5LV Viktor nem tudott jönni, így 5MA Laci és jómagam (2OS) képviseltük a klubot a HG0HQ csapatban. Hívtunk vendégoperátort, 5MY Feri a verseny teljes ideje alatt segített, illetve 2VR Gyuszi az első negyedben volt jelen, addig felmentve a többieket.

Tudtuk, hogy a 7MHz SSB ilyenkor nyáron nem a nagy DX-ekről szól, és a sok QSO-ról, de azt nem gondoltuk volna, hogy az első QSO-ra 4 percet kell várni. Én kezdtem a versenyt, már azt hittem, valami technikai hiba van, mindent átnéztem háromszor, de egyszerűen alig voltak a sávban. Utána aztán naplementéig a 60-70 QSO/órát tudtuk tartani. Éjjel már jobb volt rádiózni, jöttek szépen az állomások. A reggel a már ismert pangással telt (25-30 QSO/óra), innentől már ez nem is nagyon lett jobb.

Közel ugyanaz lett az eredmény, mint tavaly. A korrekció utáni eredmény ez lett:

QSO     PTS     ITU     HQ      SCORE
1403     3163     30       41       240 388

A felállás a szokásos: FT-DX 5000, 2xGU81, 2ele Quad/dipól, N1MM+.

5MA Laci azzal a megtisztelő feladattal bízott meg, hogy a HQ csapat logjait dolgozzam fel, így részletes eredmény van a teljes csapat eredményéről:

IARU_2016

73, Ervin