4th Tesla Memorial HF CW Contest

Hirtelen ötlet: az SRS meghívóját elfogadva Lacival részt vettünk ezen a rövid, 80m-es versenyen. EXCH-ként RST-t, sorszámot és a lokátor első 4 karakterét kell adni.

A 2xGU81M-es végfokot megmértük, stabilan szolgáltatja az 1500W kimenőt. Európára adásban nem sok különbség volt a dipol és a vertikál között, vevőantennaként a K9AY meglepően jól teljesített, a kevés DX jól jött a nyugati beverage-en is.

Az aktivitás jó volt, éjfélig kitartott. Éjfél után elfogytak a hívók, csak a BERU-sok és valami UR contest résztvevői cékúztak, így nyugovóra tértünk, Laci még reggel bekapcsolt. 210-QSO-val, 181210 ponttal zártunk.

Arra is volt időnk, hogy leszereljük az URH-oszlopon régóta száradó alucső H-betűt és újraindítottuk a tavaly tönkrement 6m-es jeladót. Az új frekvencia 50.430 MHz. Ezúton is köszönjük HA1YA Gabi segítségét.

Az RG-58-as antennakábel végére 2,5W jut, nem ártana kicserélni mondjuk H-150-re.

ARRL CW 2017

HA2OS írja:

Idén is sikerült csapatot állítani az ARRL DX verseny CW fordulóra. A résztvevők: 5MA Laci, 5NB Gabi, 2OS Ervin. Külön elismerés illeti Gabit, aki péntek délelőtt kiment, és hétfő reggel hagyta el a faházat. A verseny 48 óráját kint töltötte! Pár óra holtidő volt így is, a terjedés sajnos nem volt túl kegyes hozzánk. Ez látszik abból is, hogy alig sikerült több QSO-t csinálni, mint tavaly, mikor is nem voltunk kint végig.

Rögtön az eredmény:

Band QSOs Pts Sec Pt/Q
1,8 25 75 14 3,0
3,5 177 531 38 3,0
7 639 1917 49 3,0
14 493 1479 57 3,0
21 399 1197 39 3,0
Total 1733 5199 197 3,0
Score: 1 024 203

Péntek estére már összeállt a technika: a K3-at használjuk, a PC rendben, Gabi bekapcsolta a nagy PA-t. 40m-en terveztük a hajnali kezdést, így ott le is hangoltuk. 5MA Laci tanácsára elkezdtük kipróbálni a többi sávon is, és itt jött a meglepetés. 160m-en először az N1MM+ omlott össze a hangolás közben, aztán egyszercsak megjelent egy új hordozható adathordozó a Windows-on… Ez már kicsit gyanús volt, de folytattuk 80m-en. Ott aztán minden hangolásnál beragadt a RIG PTT, és nem a relé, vagy valami külső eszköz, hanem egyértelműen a K3 PTT-je. Itt úgy döntöttünk, hogy marad a 2xGU81. A HADX-nél is írt PWR csökkenést észrevettük, kb 1kW jött ki belőle a 400mA-es anódáram mellett, de végül ez a felállás maradt.
Hajnalban elindult a verseny, Laci és én kezdtünk. Az első órában 120 QSO lett, ami azért is jó eredmény, mert sok esetben a válaszoló állomás hívójelének elejét nem értettük. Kiderült, hogy a VOX delay kicsit nagy volt. Közben Lacinak feltűnt, hogy a logger nem írja be az állomások riportját (állam/província), csak néhány kanadai állomásnál. Némi keresgélés után sikerült ezt is megoldani, innentől már jól ment minden. Váltottuk egymást, és majdnem egész nap bent ült valaki. Este 7-kor aztán leállt a terjedés, akkor pihentünk kicsit, én hazamentem végleg, sajnos több időt nem tudtam a versenyre szánni. Laci és Gabi viszont folytatták, és a log alapján sokat már nem pihentek. Szombat estére előjött még egy olyan jelenség, hogy adásról vételre váltáskor pár száz ms-ig süket volt a vevő. Laci a PA relére tippelt, lehet, hogy nehezen enged el, viszont addigra megint megszaporodtak a visszakérdezések részünkről, mivel a hívójelek eleje megint lemaradt. Ez eléggé bosszantó volt, főleg úgy, hogy voltak 230-as átlagú 10 perces etapok is.A sok “apró” technikai kellemetlenség ellenére élveztük a versenyt. Az időjárás is kegyes volt, nem volt az ilyenkor megszokott nagyon kemény fagy (én eddig minden ARRL-en fáztam kint, HI!).

73, Ervin

 

HA5NB Gabi  írja:

Most volt alkalmam először versenyen „élesben” kipróbálni az állomást.
Az ARRL-en kb. harminc éve indultam utoljára, ezért ezt a versenyt most tapasztalat-szerzésre szántam, mint tanuló-op.
Hárman, HA2OS Ervin, HA5MA Laci és én, HA5NB lettünk az elkövetők; – kissé kevesen egy 48 órás versenyre…
Pénteken reggel befűtöttem a faházat és a nagy végfokot, majd megfőztem az ebédet.
Laci és Ervin megérkezése után kipróbáltuk a technikát: a nagy végfok folyamatos adásra kapcsolta a rádiót.
Egy darabig kerestük a hiba okát, majd a 2xGU 81 mellett döntöttünk, ami kissé kevésnek bizonyult.
A quad-okon vastag zúzmara, ami nem tett igazán jót az SWR-nek. Szerencsére reggelre az leolvadt és az SWR is helyreállt.Ervin kezdett.
Nagyot répázott 40 méteren, amit én folytattam, majd (kissé későn) átmentünk 80 méterre.
Aztán némi pihi: a 40 méter bedöglött, a 20 méter még nem indult be.
Ervin kora délután aktiválta a 15 és 20 métert, majd újabb pihi…
Este beindult újra a 40 méter.
Hajnalban, – bár nem sok cluster-beírást láttam, kipróbáltam a 160 métert.
Egy-két „hosszú puskát” hallottam, azokat gyorsan le is lekardoztam.
Bár eléggé reménytelennek tűnt, de próba- cseresznye alapon elengedtem néhány CQ-t és jöttek!
Így született 160 méteren 25 QSO 🙂
Vasárnap már lényegesen jobb volt a terjedés.
10 méteren semmi. Cluster-beírás sem, NA állomás sem.
Ervin és Laci (bízván hihetetlen operátori képességeimben) 🙂 dél körül magamra hagyott, így az én feladatom lett
a konteszt megnyerése 🙂 és kitartás a verseny végéig.
Késő délelőtt bedöglött minden sáv, ami várható is volt.
Az igazak álmát és a söröket kialudva arra ébredtem, hogy megy a 20 méter. Kár volt, legalább egy órát „belealudtam”.
Aztán beindult a 15 méter, majd ismét bolond módon ment a 14 mega (alig találtam CQ frekit) végig tele volt a sáv.
Volt, hogy a QSO-rate elérte a 128-at.
Így kihagytam az ebédet, de este ½ 8 után már nagyon korgott a gyomrom, – kénytelen voltam „lökni a marhának” valamit.
Mire újra beültem, el is ment a terjedés, de a verseny végéig nyomtam „vastyúk is talál szeget” alapon.Nagyon élveztem a versenyt, még életemben nem csináltam ennyi amerikait!Véleményem az állomásról:• A K3-al még sohasem dolgoztam, most láttam először. Kiváló rádió, jó füle van. A több-funkciós kezelőszerveket még szoknom kell.
• A 2x GU 81 végfok: könnyen kezelhető/lehangolható. A PWR sajnos, kevés…
• Antennák: a 40 méteres quad szenzációs! Ez az állomás fő erőssége. A „régi” quad is nagyon jó, – a spider-rel most nem tudtam összehasonlítani.
Az alsó sávokon jól hallottak a dipólokkal, – a GP-nél nem találtam értékelhető különbséget.
• Az RX antennáknál nem találtam különbséget a K9 és a beve között. A baverige-en szépen szólnak az állomások, kevés zajjal, de elég gyengén.
Mint azt Lacival megbeszéltük, ezek rövidek, kevés a jelerősség. A következő télre jó volna egy „hordozható” ( a szántófödre ideiglenesen kitelepíthető) beve-toldalék kiépítése. Erről majd később…
• Az állomás kezelhetősége egyszerű, logikus. Nekem különösen tetszik a palmtopon kezelhető antenna-váltás.
• Jól ment az N1MM. Csak egyszer kellett újraindítanom egy kisebb probléma miatt. Remek az új billentyűzet is!Hogy azért valami rosszat is írjak:

• A 2xGU 81 bőven elég ahhoz, hogy meghallanak. A ránk mászó CQ-zók távolabb-tartására kevés. Jól jött volna a „nagybőgő”…
• A PTT sok esetben lusta. 30 wpm-nél már elvesznek a visszahívó állomások prefixeinek első kartakterei. Ciki volt folyton visszakérdezni… Valami relé szarakodik.
Időnként (vsz. a relé miatt) a vevő süketítés kimarad, kell egy fél másodperc, mire feléled a vétel.
Emiatt 28-30 wpm-nél nem mertem feljebb tekerni. Volt 1-2 óra, amikor kellett volna.
• Nagyon kellene egy szorzózó munkahely (ha volna hozzá operátor is). Erről szintén később.

Összességében: kiváló az állomás, jól kezelhető, viszonylag csendes!

Márciustól várhatóan már több időm lesz. A munkahelyi elfoglaltságom csökkenni fog, nem kell 24/24 órában dolgoznom, mint eddig.
Így szeretnék sűrűbben előfordulni Gyömrőn, elsősorban a versenyeken.

73, Gabi
HA5NB

HADX 2017

Mikor megérkeztünk, kint – 9, a nappaliban -4 fok volt. Ellenőriztük a vízórát, szerencsére nem fagyott el, mindenesetre pár hungarocell lappal javítottunk a hőszigetelésen.

Első alkalommal használtuk a K3 TCVR-t, összeütöttünk egy sámlit, a kis rádión nem fért volna el a monitor.

Úgy alakult, hogy hárman versenyeztünk: HA5LV, HA5MA és HA7WA.

A tavalyinál is gyengébb eredményt a tavalyinál is gyengébb terjedéssel indokolhatjuk. Majdnem teljesen elmaradtak az alsó sávos DX-ek. Felső sávosok már tavaly se voltak. 🙁

Az N1MM+ végig gond nélkül működött, beleértve a Voice Keyer-t a hozott hangfájlokkal.

A K3 kezelését még gyakorolnunk kell. A magam részéről nem vagyok tőle elájulva, az FTDX-5000 szerintem jobb, de versenyzésre mindenképpen alkalmasabb. A vevőantennák adás közbeni némítását gyorsan meg kell oldani és gyártani kell a K3-hoz audiokábelt tekerhető osztóval. Egyik se nagy ügy.

HA7WA Viktor sokat kérdezett, de sokat is tanult. A számára egyelőre túl gyors CW-t ki sem próbálta, de SSB-ben először csak figyelt, aztán bizatásunkra bátran odaült és tök jól csinálta. Jó füle van, csak sokszor túlizgulja. Csak a legnyüzsgősebb időszakban szorult segítségre. Csak így tovább!

A 2xGU81-es PA mintha gyengébben muzsikálna. Laci azt mondja, ha megvan az anódfesz és az anódáram, a csövek nem izzanak, akkor szükségképpen megvan a kinenő power is. Igaza van, de azért mérjünk meg újra mindent, amit tudunk.

Jó kis verseny volt, de még jobb lehetne, ha lenne terjedés.

 

 

-WW-CW 2016

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

Az idén is indultunk – na jó, csak kusózgattunk – a versenyen.
HA2OS kezdett, idén is elhívta HA2ERO Zolit. Szombat este felé HA5MA és HA5LV folytatta.
A 7 mega nem volt rossz, de nem volt az igazi, még a 160 ment aránylag jól. A beverage antennák segítettek, de a japánra telepített antennával történhetett valami, ellenőrizni kell.
Éjszaka nem volt érdemes fennmaradni azért a talán 100 QSO-ért, ami kinézett, így éjfél után öregesen lepihentünk. Vasárnap reggel aztán próbálkoztunk mindenütt, de a csapnivaló terjedésben még az ilyenkor dömpingszerűen előbukkanó japánok is elmaradtak. 21 csak szenvedés, 28 katasztrófa volt. Mindenki leszorult 40m-re, ahol – köszönhetően a kapcsolgatható quad/dipol antennáknak – jól megéltünk.
Ebéd után aztán otthagytuk az egészet, így a családdal együtt gyújthattuk meg az első adventi gyertyát.

A végeredmény:

 

 

IARU 2016

A bejegyzést írta HA2OS os

Az idén az amúgy is krónikus operátorhiány mellett sajnos az egyik oszlopos tag felmentést kért a versenyre: 5LV Viktor nem tudott jönni, így 5MA Laci és jómagam (2OS) képviseltük a klubot a HG0HQ csapatban. Hívtunk vendégoperátort, 5MY Feri a verseny teljes ideje alatt segített, illetve 2VR Gyuszi az első negyedben volt jelen, addig felmentve a többieket.

Tudtuk, hogy a 7MHz SSB ilyenkor nyáron nem a nagy DX-ekről szól, és a sok QSO-ról, de azt nem gondoltuk volna, hogy az első QSO-ra 4 percet kell várni. Én kezdtem a versenyt, már azt hittem, valami technikai hiba van, mindent átnéztem háromszor, de egyszerűen alig voltak a sávban. Utána aztán naplementéig a 60-70 QSO/órát tudtuk tartani. Éjjel már jobb volt rádiózni, jöttek szépen az állomások. A reggel a már ismert pangással telt (25-30 QSO/óra), innentől már ez nem is nagyon lett jobb.

Közel ugyanaz lett az eredmény, mint tavaly. A korrekció utáni eredmény ez lett:

QSO     PTS     ITU     HQ      SCORE
1403     3163     30       41       240 388

A felállás a szokásos: FT-DX 5000, 2xGU81, 2ele Quad/dipól, N1MM+.

5MA Laci azzal a megtisztelő feladattal bízott meg, hogy a HQ csapat logjait dolgozzam fel, így részletes eredmény van a teljes csapat eredményéről:

IARU_2016

73, Ervin

 

Russian DX 2016 rudx_logo

A bejegyzést írta Viktor

DH7KU, HA2OS, HA4BF, HA5LV, HA5MA és HG5BVK közreműködésével sikeresen végigversenyeztük az idei RU-DX-et. 24 órát még könnyen elviselünk.

RIG : FT-5000, PA : 2xGU-81M.

Feritől megvettük a DELL Optiplex PC-t, amin jól futott az N1MM Plus, Csabától pedig nagylelkű támogatásként egy új, nagyobb monitort kaptunk, amely rezzenés nélkül tűrte a nagyfrekit. Köszönjük kedves Csaba!

Az eredmény körülbelül megegyezik a tavalyival, bár a jóval kevesebb oblaszt miatt kevesebb lett a pontszám. A több alsósávos QSO-t egyértelműen az új vertikálnak és a beverage-eknek köszönhetjük.

summary

Csaba javaslatára már a verseny közben feltöltöttük eredményünket a cqcontest Online Contest Server-re. Az alábbi kép a végeredményt mutatja, ha csak Európát nézzük és kivesszük az oroszokat, a 6. helyre pályázhatunk. Persze csak azok eredményét mutatja a táblázat, akik szintén feltöltötték a pontszámukat.

cqcontest

Szorzózó állomással, több és lelkesebb operátorral még jobb eredményre számíthatnánk. Én így is jól éreztem magam.

*

Megjöttek az eredmények:

result

ARRL CW 2016

A bejegyzést írta HA5LV Viktor 5lv3

Végre egy 48 órás verseny, amin (majdnem) végig kitartottunk.

Laci és Gábor már pénteken kimentek előkészíteni és ha már ott voltak, meghajtották a HA45KKC hívójelet.

Szombaton Laci kezdett, Karesz pedig nekiállt a szokásos csülökpörköltnek.

HA2OS, HA5LV és HA5MA operátorokon kívül HA5AQ Tóni is kipróbálta az állomást, HA2ERO Zoli pedig komolyan hozzájárult a versenyzéshez.

Reméljük, máskor is jönnek és később esetleg klubtagként üdvözölhetjük őket.

A terjedés nem volt jó, 160-on semmi, sokáig 40-en volt a legtöbb QSO. Még aránylag 15 méter volt a legjobb, de a magas sávzaj és a zsúfoltság – mindenki ott nyüzsgött – miatt ez sem volt felhőtlen.

Vasárnapra Lacival ketten maradtunk. A 20m megemberelte kicsit magát és délután a 10m is beindult valamennyire, inkább csak mutatóba. Az LPL-féle nagyágyúk S5-7-tel jöttek a legjobb percekben, CQ-ra 8-10 állomás is hívott egyszerre, jó esetben egyet hallani is lehetett. Nem tartott sokáig az egész. 20m aránylag sokáig ment, amikor visszaszorultunk 40-re és negyedórákig senki se válaszolt, pedig az Észak-Amerikai skimmereken 20 dB-körül ott voltunk, megcsináltuk az egy-két “kéket” és este 10 körül csomagoltunk.

A legjobb hír, hogy a nagy PA végig szinte zökkenőmentesen működött.

A végeredmény:

summary

Ervin ezt írja a levelezőlistán:

Volt vendég op, 2ERO személyében, egy régi, gyerekkori barátom – az “unatkozós” órákban a reversebeacon.net-t nézegettük, hogy hogy hallják az USA/VE állomások a HG* állomásokat. Hát az 1S és a 6N brutál erősen szóltak. Sokkal több skimmer visszaadta őket, és jóval nagyobb jelszintekkel, mint minket – az is érdekes volt, hogy a 7T hasonlóan szólt (mármint a skimmerek alapján), mint mi. Nem tudom, ezzel érdemes-e foglalkozni, mármint az okkal – lehet, hogy az 1S/6N állomásokon tényleg jobb antennák vannak, vagy csak szívbaj nélkül bekapcsolják a 10kW-tot…

Ehhez egy adalék – kiragadott példa –  így látta K1TTT vasárnap 3 sávon a három említett állomást:

 

Jól látszanak a deciBelek.


Megírtam Mihálynak (W4AAW ex. WØYR), hogy egymás után logoltuk a két régi gyömrői cimborát. Meg is jött a válasz:

Szia Liba!
Köszi az info es foto
It looks like you, Laci and the boys had a wonderful time in the contest!  Yes, I heard Laci send “Szia Mihály hr Laci.” That was very nice and I made a BIG smile.
I really do miss you, Laci and Zukor.  Even I miss Ernö and Boros Lájos …
I will send to you the results of our group’s work in the contest.
No one is in the shack.  It is all via remote control from Panama, Oregon, Kansas, etc.

Keep having a great time in Gymörö!
Minded jot,
Mihály

🙂

Itt van az eredményük:

BAND QSO MULTS
160 54 37
80 283 72
40 926 138
20 1135 117
15 1144 118
10 176 77
3718 559

6,225,024 points – Multi-Multi