UltraBeam igazítás

HA5MA Laci írja:

Ma kimentünk Péterrel visszaigazítani a szél által elforgatott Ultrabeam antennát. Péter lent maradt, én beöltöztem és felmásztam az oszlopra.
Szerencsére könnyen meg lehetett oldani a feladatot. A forgatott csőhöz csatlakozó U-bilincsek nem tartottak elég szorosan a szél erejéhez képest.
Annyira azért tartottak, hogy csak lazítás után engedték most visszaállítani a boomot az eredeti helyzetébe. Tehát gyengébb vagyok a szélnél, pedig csak alig egy hónap múlva leszek 70.
Hangostelefon összeköttetést vettünk fel, én a telefont a belső zsebembe tettem, hogy szabadon lehessenek a kezeim. Péter lentről a forgatóval addig forgatta a forgatót, míg a boomot tartó cső a felkötésekkel a jó irányba visszaállt. Kb. 180 fok volt már az elfordulás és az így egyre feszesedő felkötő drótkötelek a boom végeket erősen emelték a vízszintes, normális helyzethez képest.
A visszaállított irányba érve szépen kiegyenesedett ismét az antenna. Újrahúztam a csavarokat az U-bilincseken. Tanulság : most sem erősebb a tartás, mint eddig, megint előfordulhat ugyanez.
Ha keresztbe át fúrnánk a tartóelemet és lenne átmenő csavar, biztosan nézhetnénk a szél elé.
A tartólemez viszont olyan kemény anyagból van, hogy azt megfúrni kilátástalan. Ezért azt gondolom lehetségesnek, hogy a lemezen levő kihasználatlan furatokba el lehetne helyezni még két darab U-bilincset, így nagyobb erő fogná össze a lemezt és a tartócsövet. Ezt nem adták a Wimo-ék, de talán meg lehet rendelni.

73 : Laci

Ahogy Laci látta:

Ahogy Péter látta:

Mai hírek

HA5MA Laci írja:

Ma befejeződött az oszlopok festése. Ervin befejezte az utolsó, az
Ultrabeam-os oszlop festését. Ebben Tibi is közreműködött a múlt héten.
 
Maradt még egy fél vödör festékünk, a vasbakokat és a kaput is
lefesthetjük, ha a tagságnak a szín megfelel. Ehhez már nem kell
biztonsági öv.
 
A kerítés átjárónál a juhar (?) fánk elhasadt, de szerencsére kárt nem
csinált. Láncfűrészes tagtárs kerestetik!
 
73 : Laci

Oszlopfestés

HA5MA Laci írja:

Vasárnap hárman elkezdtük a maradék két oszlop festését. Ezek az Ultrabeam és a 7 megás kvád oszlopai, amik még a második réteget, a sárga festéket viselik. Ez már sokkal jobb festék volt, mint az eredeti szürke, kevesebb is a rozsda rajtuk. A tavaly lefestett, szürke TA34-es és URH oszlopok nagyon rozsdásak voltak már. A nemrégi beszerzésű sötétkék festéket már nem szabad tovább tartogarni, állás közben is tönkremenne. Ez eddig a legjobb minőség, sokáig ki fog tartani. A festékünk mennyisége elég lesz, marad is.

Ervin, HA2OS, Viktor, HA7WA és én, HA5MA mentünk fel vödreinkkel tegnap megkezdeni a munkát. HA3FLT Tibi is kijött, helyreállított egy kidőlt beverage oszlopot és fényképezett. Fenn eléggé fújt a szél, de kellemes időnk volt. Smirgli, drótkefe, rozsdamaró volt a vödrökben. Az Ultrabeam oszlopot aztán festeni is sikerült a tisztogatás után a felső 3 méterig. Itt nehézzé válik a ténykedés, nagyon szűk a lábnak a hely még egy-két méteren keresztül. Ez a jövő nekifutásra maradt. Ervin és Viktor dolgoztak itt.

A kvádos oszlopot én lekezeltem az alsó öt méterig. A maradékot még a hátköznapokon befejezem, a hétvége valamelyik napján felülről elkezdem a festést is. Itt még festés előtt a forgató alatti szögvasakat is rendbe kell tenni, kicserélni az egyiket, ami törött. Négy pont helyett csak három tart.

Folyt. köv.!

73 : Laci, HA5MA

Nézegessétek HA3FLT Tibor képeit:

Tavasz az állomáson 2022

Végre nemcsak a naptár, de az időjárás is tavaszt mutat, hát kimentünk, tettünk-vettünk.

A 40m-es QUAD javítása

Ami elromolhat, el is romlik. Az a csoda, hogy az utóbbi hetek szélviharai nem okoztak nagyobb kárt.
HA5MA Laci írja:

Sziasztok!
A 7 megás kvád nemrég megszűnt működni, rossz lett az SWR. Mikor kimentem megszemlélni, látszólag rendben volt, de az ohmmérő szakadást mutatott.
Ma Ervin ötletére kimentünk megjavítani, Tibi, 3FLT is csatlakozott hozzánk. Elég jó időnk volt ma délután.
Én mentem fel a betáp sarokhoz, a forgató is majdnem ebben a magasságban van. Közelről sem látszott semmi probléma.
A koaxxal húztam be az antenna sarkát, ekkor egy vezeték kiszakadt a kötésből, de a kötéllel sikerült kellő szerelési távolságban rögzíteni az antennát. Szerencsére elég rugalmas a keret a végén.
Újra megcsináltam a kötést, elég stabilra sikerült. Ezzel meg is javult az antenna. 13 órától 16 óráig tartott a dolog.
A régi bekötés egyerű huzallal történt, csoda, hogy eddig bírta. A szakadás valószínűleg a vezeték szigetelésén belül volt. Ha a nyáron felújítjuk a kvádot, még stabilabb kötést kell majd csinálni.
Ervin fotózott, majd biztos küldi.
73 : Laci

Oszlopfestés 2.

A szeptemberben megkezdett oszlopfestés folytatódik.
HA2OS Ervin írja:

Sziasztok, tegnap (2021. november 6-án, szombaton) kint voltunk Gyömrőn:

HA5MA Laci
HA5OV Péter
HA7WA Viktor
HA2OS Ervin

Laci és Péter összeállították az új 10MHz-es dipólt, hangolás után feltették a kitekerős árbócra.
Viktor és én pedig befejeztük az URH árbóc festését – jöhet a tél, HI!

73, Ervin

Antennáink…

… mindig adnak valami munkát.

HA5MA Laci írja:

Ma sokadszorra leszedtem a WARC dipólt és elszántan nekiláttam a hibakeresésnek a trapokban. Ohm-méréssel kezdtem. A kisebb, azaz a 17 megás trapok átmeneti ellenállása 1 Ohm alatt volt. A 24 megásoknál az egyik 150, a másik 280 Ohmot mutatott. A fekete PVC zárókupakokat kissé megmelegítettem hőlégfúvóval, nehogy elrepedjenek, majd lehúztam a végekről. A kapacitív csövet egy csavar fogta az egyik végén a csőhöz. Rozsdamentes lemezcsavar természetesen. A cső lehúzása viszonyleg könnyű volt és feltárult a rezgőköri tekercs. Itt újra mérni kezdtem, hogy hol van a nagy ellenállás. Az egyik lemezcsavar plusz koronás alátét és a tekercs drótja között találtam meg. Szétcsavartam a kontaktust, de kis kosz látszott csak, mint mindenen. Alig volt mit pucolni, de összerakás és erősebb meghúzás után megmérve néhány tized Ohm volt a végeredmény. Ennyi volt a javítás. Ezt a másik trapon ugyanígy találtam és végeztem, és a biztonság kedvéért a jó trapokat is ilyen módon karbantartottam. Nem tudom, mi volt az ok, hogy elromlottak, beázás nyoma, különösebb piszok nem látszott. Most megbízhatónak tűnik minden trap. Mindenesetre egy sima dipól hosszabb távon jobb választás lehet.73 : Laci

Ultrabeam megjavítva

Az augusztus első felében felszerelt antenna egy szerencsétlen mozzanat miatt javításra szorult.
Szeptember végén lekerült az egyik szélső elem, a motort elküldtük javításra. Megérkezett, ma felszereltük a helyére, minden jól működik.
Vigyázzunk rá!

A szeptemberi leszerelés:

A mai felszerelés:

73 Viktor HA5LV

5MHz

HA5MA Laci, HA1US Junó és HA5OV Péter ma elkészítették és felszerelték az új 60m-es dipolt.
Olvassátok Junó képriportját:

Kép és szöveg : HA1US

Update 2020 november 13:

Laci és Junó behangolták az antennát, Laci írja:

Tegnap elnyerte végleges hosszát az 5 MHz-es, azaz 60m-es dipólunk. A kalkulátorral kapott méretet kb. 70 centivel rövidítve ezt értük el egy felmászás árán :

Az engedélyezett sáv : 5,3515 – 5,3665 MHz A rezonanciafrekvenciát erősen befolyásolja az antenna közelsége a vele párhuzamos 80 méteres dipólhoz. A kikötő spárgákkal is lehet valamelyest hangolni. Karesz a Remetét hozzámódosította az új antennához. Ehhez elég volt, hogy ő otthonról a TeamViewer-rel írta át a programot a kinti gépen. Erre a frekire végfokunk nincs, az engedély amúgy is csak 10 wattot engedélyez.  
73 : Laci

73 Viktor HA5LV