Újra fent a

HA2OS Ervin írja:

Még a nyáron az egyik viharban sérült meg ismét a Spider, az egyik boom kicsúszott a helyéről. Akkor le is szereltük, de nem igazán tudtunk foglalkozni a javítással.
A leszerelés óta eltelt sok idő, közben a beszerzett kaszával több lépésben elindult a gaztalanítás, így a terep szépen tisztult – már hozzá lehetett férni az antennához, HI!A héten 5MA mint földi kiszolgáló személyzet összerakta a Spidert, szombatra pedig sikerült néhány tagot mozgósítani, így reggel elkezdtük a visszaszerelését: 5MA Laci, 3FLT Tibi, 3FMR Gábor és 2OS Ervin.Miután átvittük a szántóra az antennát, még pár elemet feszíteni kellett, mert eléggé lógtak. Én másztam előre a toronyba, feljött a csiga és pár kellék. Laci mászás közben igazgatta, a többiek a csigával húzták, én fentről irányítottam. Elég simán feljutott a tetőre, és könnyen vissza tudtuk tenni a helyére. A korábbi konfigurációhoz képest annyit változott a rögzítés, hogy arra a csavarra, amin fordul, nem tettünk a cső és az U profil közé anyákat, mert leszereléskor mindig gondot okoztak.

Néhány oda-vissza forgatás, majd mérés után elégedetten nyugtáztuk, hogy végeztünk. Az egész alig volt 1.5 óra.

Utána Laci még felmászott a 6m-es betekert toronyba, és leszedte a WARC dipólt – mindegyik sávon 5 körüli SWR-t produkált, ez lesz a következő javítani való.

Reméljük, hogy tavaszig kibírja minden antenna, és az induló “versenyszezonban” csak azzal kell foglalkozni, hogy ki mikor ül bent, HI!

73,
Ervin – 2OS

Újra van URH antennánk

5MA Laci írja:

Felkerült a Karesztől kapott 2m-es Yagi az URH oszlopra. Gábor, 5BVG volt a főszerelő aki a helyére tette. Résztvevők : 5BVK, 1US, 7CR, 5NB és 5MA.

Az SWR jobb nem is lehetne, 1:1,1 144,200 MHz-en. Ez a rezonanciafrekvencia. A sávszélesség elég nagy.

A forgató beindításához még egy oszlopmászás kell, riasztókábel megy fel és nem tudjuk már a bekötést.

73 : Laci

Újra fönt az URH forgató

5MA Laci írja:

Pénteken Gáborral, (BVG), kimentünk az épen maradt forgatót visszarakni a leendő URH oszlopra. Gábor mászott fel dolgozni, én voltam a földi kiszolgáló.
Sikeres volt az akció, a következő feladat a Karesztól kapott 2m-es antennát összarakni, ellenőrizni egy méréssel és felrakni. Ennek várható ideje e hó 27-e lesz, ami péntek megint…
73 : Laci

Antennaépítés HG5BVK-nál

Mint hírt adtunk róla, nyáron baráti segítséggel állt fel Karesz oszlopa, most felkerültek az antennák is. Karesz beszámolója:

 

Sziasztok,
Elérkezett a nagy nap, felkerültek az antennák a már korábban felállitott árbócra.
Hétközben megcsináltam a segédárbócot. 5 m hosszú 40-es zárt szelvény tetejére került fel az “akasztófa”, arra pedig a drótköteles emelő. Mindez összerakható.
Az eredeti elképzelés szerint két 11 elemes 144-es LFA és két 21 elemes 432-es antenna került volna fel. Aztán végiggondolva maradt a két 432-es és egy 144-es.
Szombaton összeraktam a 432-es antennákat (a 144-eseket már majdnem benőtte a fű).
Délután megérkezett Gábor fiam is (HA5BVG), pontosítottuk a teendőket, megfelelő méretre vágtuk a koaxokat és Gábor megfejelte azokat.
Vasárnap reggel megérkezett Laci (HA5MA) is és elkezdtük a munkát.
Amatőr szempontból az időjárás nem volt ideális, se hó, se eső, még csak egy komolyabb szél se volt.
A segédárbóc felrakásával kezdtük. összerakva és 4 méterre kitolva a 6,5 méteres árbóc tetején igen félelmetes látványt nyújtott. És be kell vallanom a legkisebb gondom is nagyobb volt, mint a fényképezés.
A két 432-es antennát felszereltük az állványcsőre, az egészet beleraktuk a bölcsőbe és már indulhatott is az emelés. A második próbálkozás sikeres is volt, Gábor a helyére emelte a szerkezetet. El kell ismernem igen jó erőben van.
Emelés közben a szomszédasszony állandóan mondogatta a fiának: “Menj be, mert rád borul az egész.” A gyereket persze jobban érdekelte, mi történik.
Ebéd után lebontottuk a segédárbócot és kézi erővel került a helyére a 6 méter hosszú LFA antenna.
Ezek után megtörtént az átfeszítés, Laci és Gábor rendbe rakták kábeleket. Igen pofás lett a konstrukció.
Végül kikötöttük a bölcsőt is 4 irányban és már be is esteledett.
A 144-es antenna SWR-je 1:1.15 lett, a 432-es értéket némi szerelési anomália miatt nem tudtam megmérni, de szerdán pótolom. Ekkor lefényképezem azt is, milyen látványt nyújt az árbóc.
Így utólag nem látszik a dolog bonyolultnak, de az ebédnek nem akaródzott lemenni a torkomon.
Még egyszer nagyon köszönöm Lacinak és Gábornak a segítséget.
2017. 11. 06.
73’s de HG5BVK/HG7G

A 6m-es antenna javítása

Miután újra fel – és beállítottuk HA5OG Ernő vertikálját Csepelen, ma megjavítottuk Lacival a klub 6m-es dupla Yagiját.
Kimértük, hogy az alsó antenna a ludas, leszedtük. Kiderült, hogy a piros nyilakkal jelölt csavarok meglazultak, az egyik fél sugárzó – alighanem a szél keltette rezgések hatására – elvándorolt a doboz közepe felé, a kék nyíl mutatta irányba, találkozott és összeért a sugárzó másik felével.
A sugárzókat helyreállítottuk, a csavarokat meghúztuk, az antennát visszaszereltük, jó lett.
Az oszlopot egyelőre nem tekertük ki.

 

 

Ez már a javított állapot.

 

5MA szerel.

 

A közösített (sztekkelt) két antenna mérése. Jó lett  🙂

73 Viktor

Szeptember végén

HA5NB Gabi írja:

Pénteken reggel lecsavartam Gyömrőre.
Míg ’5MA Laci megérkezett, behűtöttem a söröket, aztán nekiláttam feliratozni a kapcsolókat, mert zavart, hogy nem tudtam, melyik mit kapcsol.
Leszedtem a kapcsolókról és a konnektorokról a fölösleges csapfedeleket is.
Utána üstökön fogtam a porszívót, a KKC-s pókok nagy bánatára, – biztos nagyon utálnak engem 🙂
A gondosan megszőtt sok négyzetméter pókhálót és ezek elkövetőit begyűjtve, közben Laci is megérkezett, majd HA5BVK Karcsi is.
A kosaras kocsi jókora késéssel végül megjött.
Laci gyorsan megdoktorolta a kvádot, teljesen jó lett, majd kiderítette, hogy a 40 méteres dipól rossz helyre lett bedugva, ezért volt rossz az SWR.
Megjött Gábor, HA5BVG is, akit sikerült rászednem, hogy Karcsival együtt leheljen életet a Remetémbe, ami eddig sehogyan sem tudott kommunikálni a gyömrői Svéddel, pedig elvileg egy nyelvet beszélnek  🙂
Jól megszenvedtek vele, de végül sikerült, csináltam is néhány kusót.
Gábor szerint ez már otthonról is működni fog, azonban ezt technikai okok miatt még nem tudtam kipróbálni.
Károly hozta az előzetesen már bepácolt csirkecombokat, melyeket meggrilleztünk és egy jót zabálunk, – finom volt!
Ervin, HA2OS sem úszta meg: a számítógépemen megszűntek a kamerák, mióta az outlookom elfelejtett magyarul és emiatt letöröltem néhány frissítést. Addig nyüstöltem őt, míg helyreállította 🙂
Óriási köszönet Mindnyájatoknak!
Ha itthonról is működni fog a remetém, szívesen beszállok, mint HG72QRP.
Majd egyeztetnünk kell, hogy ki- és mikor használja a hívójelet.
Úgy gondolom, hogy egyidőben több HG72QRP is megjelenhet, de csak egyidőben egy, azonos sávban és üzemmódban; – így van?
Októberben néha a „Lutherezésbe” is beszállnék, ha kellek.
Az időjárás-felelős szerencsére jól tette a dolgát, remek időnk volt.
73, Gabi
HA5NB

A dátumozott képeket HA5BVK Karesz készítette. Köszönjük.

Antennaállítás baráti segítséggel

33 éve az én antennaoszlopom is klubtársi segítséggel állt fel, eljöttek öten-hatan, még HA5KP Rudi bácsi is húzta a kötelet.

Azóta eltelt egyharmad évszázad, de a jó szokás nem halt ki, ma is számíthatunk baráti segítségre.

HA5KJ Jóska…

… 50 és 70 MHz-es antennáit HA5MA Lacival együtt szerelték fel.
Jóska írja:

Mellékelek két fotót az antennáról. Már kezdem kiismerni a viselkedését. Fényesen szól rajta mindhárom beacon, de csak akkor, ha beállítom a 60, 50 illetve 270 fokot. (hg7bvc, hg9bvc illetve hg1bvc) Szokni kell még a 70 megás fordított irányt, zavaró, hogy neki északon van a végálláskapcsoló, és hát 2 perc a teljes kör. Végül is az elméleti méretektől kb. 3 centivel kevesebb az elemek hossza 18 mm-es csőnél, a gamma illesztés kb 6 centivel hosszabb mint az elvi 0.125 illetve 0.135 hullámhossz, és 22 illetve 34.7 pF a soros kondi.
A tartó az eredeti TV1-es négyelemes antenna tartója, csak az 50 megás reflektorát kellett közelebb hozni az árbóchoz, hogy meglegyen a nyolcad lambda a direktorig. A 70 megás lyukak stimmeltek. A reflektorok mögött nem érzékenyek az antennák, az égre emelt állapotban föld közelben hangolt antennák az árbóc tetején is ugyanazt a frekimenet/SWR-t produkálták vizszintesen.

 


 

HG5BVK Karcsi…

… Buda-Duga oszlopát is közösen állítottuk fel.

“HA5NB anternázkodás”

HA5NB Gabi írja:

Sziasztok!

Az idei WPX-CW előtt, előzetesen megfontolt szándékból HA5NB Gabi ecsédi QTH-ján antennaszerelésre került sor.
Miután HA5MA Lacit erre rá tudtam szedni, összeszerelte nekem a beverage (4 irányú) „ellenállás-dobozait”, a beltéri irány-kiválasztó kapcsolódobozt és a beve középső relé-dobozát. HA7WA Viktorral kihúzgáltuk négy irányban a beve madzagjait (ez nem volt kis mutatvány) és megcsináltuk a földeléseket. Laci műszerével mérve, ez igen jól sikeredett!
A „főcsapás iránya” egy TH11DX yagi felküldése lett volna. Ezt technikai okokból elnapoltuk, az úgyis csak az IARU VB-re kell majd. Közben küzdenem kell még az ÉMÁSZ-szal is a 20 kV-os légvezeték irányából érkező S 7-S 9 körüli zajjal is. Most, a WPX-en letesztelem a hardvert, és beszámolok az eredményről.
Az bográcsolás során elkövetett, 3,5 kg birkahúsból főzött birkapörköltet nem kellett kidobni, az elfogyott.
Hatalmas TNX Lacinak és Wiktornak!
73, Gabi
HA5NB

Spider – újra a csúcson

HA2OS Ervin írja:

A múlt héten összeraktuk a spidert a földön, a felszereléshez már több ember kell, így a mai napra tudtuk összehozni a találkát. A létszám: 5MA Laci, 5NB Gabi, 7WA Wiktor és jómagam, 2OS Ervin. Fél 9 után már kint volt mindenki, így rövid egyeztetés után el is kezdtük a munkát. Az antennát átvittük a szomszéd telekre, előkészítettük a szükséges szerszámokat és köteleket. Nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy felmászhattam szerelni, HI! A “segéderő” 7WA Wiktor volt. Köszönhetően 5MA Laci előkészítői munkálatainak, az antenna 10 órakor a helyén volt, és már az SWR-t mérték a többiek. A földre érkezés után aztán jött a rossz hír: 15 és 17m-en teljesen elromrott az SWR, mindkét sávon 3 körüli érték volt az egész sávban. Távcsővel megnéztük lentről, és Laci kiszúrta, hogy a két sugárzó elem az említett sávokon összegabalyodott. Vissza az árbocra, lentről kaptam egy botot, amivel elég könnyen meg tudtam szüntetni a csavarodást, de attól tartunk, ebből lesz még gondunk. Laci és Wiktor kicserélte a 6 és 4 méteres jeladók antennáit is. Reméljük a Spider kibírja a WPX-ig, illetve lesz oka, hogy kibírja (azaz ha csak kedvtelésből is, de el tudunk indulni a versenyen).
73, Ervin

 

 

Spider

HA5NB Gabitól képeket kaptunk a februárban tönkrement antenna javításáról, a megérkezett cserealkatrészek beépítéséről.

Köszönjük.