Spider – újra a csúcson

HA2OS Ervin írja:

A múlt héten összeraktuk a spidert a földön, a felszereléshez már több ember kell, így a mai napra tudtuk összehozni a találkát. A létszám: 5MA Laci, 5NB Gabi, 7WA Wiktor és jómagam, 2OS Ervin. Fél 9 után már kint volt mindenki, így rövid egyeztetés után el is kezdtük a munkát. Az antennát átvittük a szomszéd telekre, előkészítettük a szükséges szerszámokat és köteleket. Nekem jutott a megtisztelő feladat, hogy felmászhattam szerelni, HI! A “segéderő” 7WA Wiktor volt. Köszönhetően 5MA Laci előkészítői munkálatainak, az antenna 10 órakor a helyén volt, és már az SWR-t mérték a többiek. A földre érkezés után aztán jött a rossz hír: 15 és 17m-en teljesen elromrott az SWR, mindkét sávon 3 körüli érték volt az egész sávban. Távcsővel megnéztük lentről, és Laci kiszúrta, hogy a két sugárzó elem az említett sávokon összegabalyodott. Vissza az árbocra, lentről kaptam egy botot, amivel elég könnyen meg tudtam szüntetni a csavarodást, de attól tartunk, ebből lesz még gondunk. Laci és Wiktor kicserélte a 6 és 4 méteres jeladók antennáit is. Reméljük a Spider kibírja a WPX-ig, illetve lesz oka, hogy kibírja (azaz ha csak kedvtelésből is, de el tudunk indulni a versenyen).
73, Ervin

 

 

Spider

HA5NB Gabitól képeket kaptunk a februárban tönkrement antenna javításáról, a megérkezett cserealkatrészek beépítéséről.

Köszönjük.

Újabb munkák

Ma ismét volt egy kis időnk, kimentünk Lacival kicsit dolgozgatni.

A főút menti kerítés mellől összeszedtünk 3 zsák szemetet, jó nagy tahónak kell lenni ahhoz, hogy valaki a bokrok tövébe hajítsa a kiürült palackot, egyebet.

— Ja, ez nem Svájc! — jegyezte meg Laci találóan.  Pedig csodásan virágoznak a meggyfák.

Meghosszabbítottuk az USA irányú bevereage-et, közben egy zárlatos hosszabbító miatt kigyulladt a száraz fű, még jó, hogy nem a fatelep… Kicsit megnyírtuk a bokrokat, ki is vágtunk néhány ecetfa-kezdeményt.

Az állomás antennatérképe jelenleg:

Már megint a spider

HA2OS  írja: 

Az idei tél sem múlt el ónos eső és fagy nélkül, és a Spiderbeam ezt sem bírta ki. Apró érdekesség, hogy 1 nap híján tavaly ugyanekkor kellett leszerelni ugyanezen ok miatt (akkor február 6-án, egy szombati nap történt a leszerelés).
Ketten kezdtük meg a munkálatokat: 5MA Laci és jómagam (2OS Ervin), 5NB Gabi később csatlakozott hozzánk. Laci a szél és a hideg mellett megküzdött az antennával is: nagyon összegabalyodtak az elemek, és a tartó kötélzet. Néhány helyen el kellett vágni ahhoz, hogy le tudjuk ereszteni. Mintegy két óra küzdelem után ezt sikeresen abszolváltuk. Felmerült közben, hogy érdemes-e a Spidert visszatenni, persze ez Lacinál minden bizonnyal csak a környezet okozta sokk miatt volt, HI! Viszont valamit mindenképp ki kell találni, hogy a jövőben valahogy elkerüljük az ilyen eseteket. Idén sokkal több csövet kell cserélni – a kár mértéke még nem ismert, a felmérés folyamatban.
73, Ervin
HA2OS

Laci meg is rendelte a javítóanyagot:

Antennamérések

A bejegyzést írta HA5MA HA5MA Laci

Az utóbbi idők antennamunkái, a fejlesztések, javítások meghozták gyümölcsüket.

Íme a legújabb mérési eredmények:

4 ele 3 band Trival QUAD:


Spider Beam:


WARC dipol:


Vertical:


40 m-es Cubical Quad:

40m_Quad


Egysávos dipolok:


6 m-es 5/5 ele Yagi:

6m_Yagi


Beverage:

JA_Beverage
JA

Reméljük, sokáig így maradnak .

 

 

 

Spiderbeam leszerelés

A bejegyzést írta HA2OS Ervin os

Sajnos január elején, a HA DX előtt nem sokkal a Spiderbeam ismét megsérült. Mivel az időjárás kegyes volt és jelentkező is akadt, a hétvégén (február 6.) nekiláttunk leszedni.
Jelenlevők: 5BVK Karesz, 5MA Laci, DH7KU Csaba, 2OS Ervin. Karesz és Laci lentről segítették és irányították a műveleteket, Csaba és én felkúsztunk a verőfényes napsütésben kicsit megcsodálni a kilátást.
A leszereléshez egy csigát erősítettünk fel, ami fent is maradt, mivel kell majd a visszaszereléshez is. A februárhoz képest lent kellemes időt fent másképp éreztük: erős szél volt, és jóval hidegebb. Csaba keveselte a magasságot, pár hete még a DL1A 40m-es antennáját szerelte 60m magasságban, ez a 20m magasság neki csak egy laza ugrás volt, HI!
Kicsit megszenvedtünk az összegabalyodott elemekkel és tartókkal, de körülbelül 1.5 óra küzdelem után lekerült az antenna.
Jöhet a földfelszíni javítás és mehet vissza – bár az előrejelzések szerint az időjárás ezt nem fogja engedni már februárban.
Utána rendbetettük a málnaPC-t, kapott egy új SD kártyát, mivel a régi teljesen tönkrement – TNX Csaba!

Apró megemlékezés: közel 1 éve csatlakoztam a klubhoz, ennyit kellett várni az első toronymászásra. Igyekszem a következőt nem ennyire elhúzni, HI!

A képeket 5BVK Karesz készítette.
73, Ervin

Vertikál – áll az antenna!

Pesten még esett, de mire Gyömrőre értünk, már elállt. A mára jósolt erős szél sem jött be, így semmi sem állhatta útját a munkának.

Már “csak” a radiálok felszerelése és a hangolás van hátra.

Igazi csapatmunka volt, a résztvevők:

HA2OS Ervin
HA5AHX Pistike
HA5BVG Gábor + gyermekei
HA5HK Bandi
HA5LV Viktor
HA5MA Laci
HA5OT Ottó
HA7CR Miki
HG5BVK Karesz

A felállítás előtti pillanatok:


A felállítás: (video: HA5BVG)

Árok

Hét közben vagyunk, mégis nagy társaság jött össze. Ment is a munka, földben van a koax védőcsövestől és még az árok nagy részét is betemettük.

pistike
Pistike tekeri
bvk_hk
Karesz és Bandi húzza
Mindenki temeti

temetve

Megragadom az alkalmat és szeretettel köszöntöm tagjaink sorában HA5HK Bandit!

 ha5hk2