Újra a helyén a TA34 !

HA1US Junó írja:

Népes csapat gyűlt össze pénteken az antenna emeléséhez. HA7JDU elhozta az általa konstruált „emelőkampót”. Ez nagyon jól vizsgázott itt is, mint előzőleg már JDU OM QTH-ján, az 50 MHz-es antenna felhúzásánál. Még egy pici módosítás szükséges: az emelőkampó magassági méretét kell rövidebbre venni, hogy a segédárboc csigája és az antenna tartócsapágya közötti távolságnál rövidebb legyen a kampó, mert most emelni kellett az antennán ott fenn. Az oszlop tetején dolgozó HA5BVG és HA5MA kiválóan megoldotta azt a feladatot is: helyére került az antenna. A múlt héten végzett gondos előkészítő munka és a próbaoszlopon végzett előzetes mérések meghozták az eredményt, a fényképeken látható az antenna végleges helyén elvégzett SWR-mérések eredménye.

A kiváló munka után megérdemelten fogyasztottuk a baconba tekert csirkemájakat, ami megint a szakácstudományban is kiváló HA5BVG-t dicséri.
A fényképeket HA1US készítette.

A résztvevők:

HA1AS
HA1US
HA5BVG
HA5MA
HA5OD
HA5OV
HA7JDU
HA7XL

Megjavítva, kipróbálva

HA5MA Laci írja a júniusban leszedett TA-34 antenna javításának fejleményeiről:

A TA34-es antennát a kicserélt trapokkal összeraktuk a gyári CW
beállítás szerint.
Az alucsövek csatlakozásait megcsiszoltuk és bekentük a Mosley
Weatherguard folyadékkal. Ezután csavaroztuk össze a gyári rozsdamentes
csavarokkal.
Ezekből pár hiányzott a leszereléskor, de nagy szerencsével sikerült
itthon találni pont ugyanolyanokat.
Az R405-ös antennaárbócot felállítottuk és kb. 5 méterre feltoltuk az
antennát.
A gyár szerint 3m is elég. Így megmérve kaptuk a fényképen látható
ereményeket az SWR-ben.
Elég jó lett! Este egy jól sikerült szalonnasütéssel zártuk a napot.
Másnap Ervin ráért és felvitte az oszlopra a Jóskától ( HA7JDU ) kapott
4mm-es drótkötelet. Ezzel lehet majd felhúzni az antennát. A csörlőt
majd akkor szereljük fel az oszlopra, ha nekilátunk a felrakásnak.

73 !

Itt vannak Junó fotói:

Gondok a TA-34 antennával

“… szegény antennának valami baja lett, le kell venni. Szombatra szerveződik egy szerelőbrigád…” (HA5MA)

“… mérsékelten volt sikeres: az antenna fent maradt, mert a segédárbóc csöve túl nehéz volt egy embernek kitartani és a helyére igazítani, legközelebb pár további eszközzel és valószínűleg két emberrel újra meg kell próbálni. ” (HA3FLT)

U-csavarok a helyükön

Laci írja:

Ma kimentem a plusz csavarokat felszerelni az Ultrabeam középső tartólemezére.

A német precizitásnak hála, az új csavarok szépen bementek az illeszkedő furatokba.

Alulról a másodiknak az ellendarabját kockázatosnak tartottam felszerelni ebben a fenti helyzetben, de a felülről másodiké könnyedén betehető volt a csavarral együtt.

Az eddigi két U-csavar helyett  már négy van,  így nagyobb erő tart ellen a szélnyomásnak és remélhetőleg nem fordul már el az antenna nagyobb szeleknél a függőleges csövön.

73 : Laci

UltraBeam igazítás

HA5MA Laci írja:

Ma kimentünk Péterrel visszaigazítani a szél által elforgatott Ultrabeam antennát. Péter lent maradt, én beöltöztem és felmásztam az oszlopra.
Szerencsére könnyen meg lehetett oldani a feladatot. A forgatott csőhöz csatlakozó U-bilincsek nem tartottak elég szorosan a szél erejéhez képest.
Annyira azért tartottak, hogy csak lazítás után engedték most visszaállítani a boomot az eredeti helyzetébe. Tehát gyengébb vagyok a szélnél, pedig csak alig egy hónap múlva leszek 70.
Hangostelefon összeköttetést vettünk fel, én a telefont a belső zsebembe tettem, hogy szabadon lehessenek a kezeim. Péter lentről a forgatóval addig forgatta a forgatót, míg a boomot tartó cső a felkötésekkel a jó irányba visszaállt. Kb. 180 fok volt már az elfordulás és az így egyre feszesedő felkötő drótkötelek a boom végeket erősen emelték a vízszintes, normális helyzethez képest.
A visszaállított irányba érve szépen kiegyenesedett ismét az antenna. Újrahúztam a csavarokat az U-bilincseken. Tanulság : most sem erősebb a tartás, mint eddig, megint előfordulhat ugyanez.
Ha keresztbe át fúrnánk a tartóelemet és lenne átmenő csavar, biztosan nézhetnénk a szél elé.
A tartólemez viszont olyan kemény anyagból van, hogy azt megfúrni kilátástalan. Ezért azt gondolom lehetségesnek, hogy a lemezen levő kihasználatlan furatokba el lehetne helyezni még két darab U-bilincset, így nagyobb erő fogná össze a lemezt és a tartócsövet. Ezt nem adták a Wimo-ék, de talán meg lehet rendelni.

73 : Laci

Ahogy Laci látta:

Ahogy Péter látta:

Mai hírek

HA5MA Laci írja:

Ma befejeződött az oszlopok festése. Ervin befejezte az utolsó, az
Ultrabeam-os oszlop festését. Ebben Tibi is közreműködött a múlt héten.
 
Maradt még egy fél vödör festékünk, a vasbakokat és a kaput is
lefesthetjük, ha a tagságnak a szín megfelel. Ehhez már nem kell
biztonsági öv.
 
A kerítés átjárónál a juhar (?) fánk elhasadt, de szerencsére kárt nem
csinált. Láncfűrészes tagtárs kerestetik!
 
73 : Laci

Oszlopfestés

HA5MA Laci írja:

Vasárnap hárman elkezdtük a maradék két oszlop festését. Ezek az Ultrabeam és a 7 megás kvád oszlopai, amik még a második réteget, a sárga festéket viselik. Ez már sokkal jobb festék volt, mint az eredeti szürke, kevesebb is a rozsda rajtuk. A tavaly lefestett, szürke TA34-es és URH oszlopok nagyon rozsdásak voltak már. A nemrégi beszerzésű sötétkék festéket már nem szabad tovább tartogarni, állás közben is tönkremenne. Ez eddig a legjobb minőség, sokáig ki fog tartani. A festékünk mennyisége elég lesz, marad is.

Ervin, HA2OS, Viktor, HA7WA és én, HA5MA mentünk fel vödreinkkel tegnap megkezdeni a munkát. HA3FLT Tibi is kijött, helyreállított egy kidőlt beverage oszlopot és fényképezett. Fenn eléggé fújt a szél, de kellemes időnk volt. Smirgli, drótkefe, rozsdamaró volt a vödrökben. Az Ultrabeam oszlopot aztán festeni is sikerült a tisztogatás után a felső 3 méterig. Itt nehézzé válik a ténykedés, nagyon szűk a lábnak a hely még egy-két méteren keresztül. Ez a jövő nekifutásra maradt. Ervin és Viktor dolgoztak itt.

A kvádos oszlopot én lekezeltem az alsó öt méterig. A maradékot még a hátköznapokon befejezem, a hétvége valamelyik napján felülről elkezdem a festést is. Itt még festés előtt a forgató alatti szögvasakat is rendbe kell tenni, kicserélni az egyiket, ami törött. Négy pont helyett csak három tart.

Folyt. köv.!

73 : Laci, HA5MA

Nézegessétek HA3FLT Tibor képeit:

Tavasz az állomáson 2022

Végre nemcsak a naptár, de az időjárás is tavaszt mutat, hát kimentünk, tettünk-vettünk.

A 40m-es QUAD javítása

Ami elromolhat, el is romlik. Az a csoda, hogy az utóbbi hetek szélviharai nem okoztak nagyobb kárt.
HA5MA Laci írja:

Sziasztok!
A 7 megás kvád nemrég megszűnt működni, rossz lett az SWR. Mikor kimentem megszemlélni, látszólag rendben volt, de az ohmmérő szakadást mutatott.
Ma Ervin ötletére kimentünk megjavítani, Tibi, 3FLT is csatlakozott hozzánk. Elég jó időnk volt ma délután.
Én mentem fel a betáp sarokhoz, a forgató is majdnem ebben a magasságban van. Közelről sem látszott semmi probléma.
A koaxxal húztam be az antenna sarkát, ekkor egy vezeték kiszakadt a kötésből, de a kötéllel sikerült kellő szerelési távolságban rögzíteni az antennát. Szerencsére elég rugalmas a keret a végén.
Újra megcsináltam a kötést, elég stabilra sikerült. Ezzel meg is javult az antenna. 13 órától 16 óráig tartott a dolog.
A régi bekötés egyerű huzallal történt, csoda, hogy eddig bírta. A szakadás valószínűleg a vezeték szigetelésén belül volt. Ha a nyáron felújítjuk a kvádot, még stabilabb kötést kell majd csinálni.
Ervin fotózott, majd biztos küldi.
73 : Laci