ULTRABEAM

Akinek antennája van, sosem unatkozik. Minél több, annál kevésbé.
Laci vette észre.

Baj van. Letört az Ultrabeam utolsó direktora az egyik oldalon. Félbetört a műanyag cső, a rézszalag tarja belül. Lóg lefelé.

Meglett a „letört” darab, a kosaraskocsi szerdán ráért. Olvassátok Junó beszámolóját.

Szerdán került sor az ultrabeam javítására. A szél levitte az utolsó direktor egyik oldalának üvegszálas védőcsövét.

A képen jót látszik az aszimmetria. Távcsővel megvizsgálva a csonka elemet, nem látszik repedés, törés. Egyelőre nem látjuk, mi okozhatta a balesetet. A csővég teljesen ép.

HA5MA gondosan előkészítette a szükséges szerszámokat, anyagokat, megjött Marika a kosaras kocsival, kezdődhet a helyszíni ellenőrzés. A kartondobozban a szerszámok, a szatyorban a zsugorcsövek várakoznak . A kosárban HA3FLT és HA5MA emelkedik a magasba. A leesett cső mellé odakészítettük a villámcsapott vertikálból maradt üvegszálas csövet, hátha szükség lesz rá ha toldani kellene a csőcsatlakozásnál. Fent aztán kiderült, hogy nincs nagy baj, gyártói trehányságból eredt a hiba: nem jól illesztett átmérőjű csődarabok kerültek egymás mellé, és a lötyögős csöveket a gyári, rövidke zsugorcső nem tartotta elég erővel, a többit a szél végezte ott, 20 m magasan.
A következő képen jól látható a jobb oldalon a többinél hosszabb fekete rész a csövön: kábelkötegelőkkel is megerősített javítás. jobb, mint a gyári 🙂

Figyelemmel kell kísérnünk a továbbiakban, hátha a többi elemnél is jelentkezik a szél okozta rezgés miatt hasonló jelenség.
A nap további részében a leszerelt TA34 antenna szétszerelését végeztük. Ezt nagyon jól összeraktuk, most nehezen tudtuk szétszerelni, szükség volt a „gázfáklya” bevetésére, hogy a kötéseket melegítve szét tudjuk húzni a csöveket. HA5MA előrelátásának hála, ott volt az eszköz a kartondobozban 🙂

A munkákban HA3FLT, HA5AX, HA5MA, és HA1US vett részt. A reptérről épp hazaért HA5OV telefonon szurkolt nekünk 🙂

Nézzük, HA3FLT Tibor hogy látta mindezt:

Tibor a TA-34 szétszedéséről is lőtt pár képet:

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük