További antennamunkák

    Pénteken kimentünk Gyömrőre (HA5MA, HA1US) összeállítani az új antennát.

Már az előző látogatáskor észrevettük, hogy egér futkos nyíltan, bátran a házban, ezért beszereztünk néhány nehézfegyvert.

Élesítve elhelyeztünk egyet a konyhába, egyet a padlásra.

Utána munkához láttunk, előszedtük az előzőleg összeállított boomot és elemeket, áthordtuk az antennakertbe. Ott van elegendő hely az összeállításhoz, és onnan tudjuk átvinni az összeszerelt antennát az oszlop alá.

 

A bolgár gyártó nagyon precíz leírást adott az antenna mellé, színes rajzokkal. A csavarok külön zacskókban, méret szerint, az elemek mindkét végén felirat jelzi, hová melyik darab csatlakozik.

Az elemek rögzítésére fekete műanyag fittingek szolgálnak, ezekből két méret van, külön a vastagabb, külön a vékonyabb csövekhez. A boomon a jelölt helyekre felcsavarozott, előfúrt lemezekre kell az elemeket szerelni. A boom merevítésére rozsdamentes drótkötél szolgál.

Közben Laci összeállította a vacsoránkat. Konfitált fűszeres sertéstarja szeleteket fogunk enni, ha jó munkát végzünk. A konfitálás időigényes konyhai művelet, ezért kell már délben elindítani a vacsorát.

 

Aprólékos, pepecselő munka a sok csavart a helyére rakni, sokat kellett hajolgatni, guggolni.

 

Végül minden elem a helyére került, ellenőriztük, hogy nem hibáztunk-e, de jó helyre raktunk mindent. Nehéz is lett volna elrontani, hiszen a gyártó nagyon precíz dokumentációt adott.

 

Következhet a tápsínek felszerelése. A három sáv dipólusa galvanikusan össze van fogva, az illesztő és a tápkábel erre csatlakozik.

 

Helyére került az illesztőegység fekete doboza is a tápsínen, már csak a drótkötelek feszítése van hátra, és ezzel befejezetté nyilváníthatjuk a mai munkát. Szerencsénk volt az időjárással, rövidujjas hőmérsékletben dolgozhattunk, nem esett az eső sem.

 

Mire elpakoltunk, rendet raktunk, elmúlt öt óra, nemsokára elkészült a vacsoránk is.
Utána még megbeszéltük a másnapi teendőket.

Reggel műanyag védőcsövekből összeraktunk egy hat méteres szálat, és a két végén megfogva amúgy rátóti legények módján elindultunk azon az úton, ahol majd kedden fel kell vinni az antennát az oszlophoz. Simán elfértünk, zökkenőmentesen szállítható az antenna.

Hazaindulás előtt ellenőriztük az egérfogókat. Mindkettőben volt egér, fotó készült róluk, de úgy döntöttünk, hogy kegyeleti okból nem közöljük azokat a képeket.

Kedden jöhet a kosaras kocsi, reméljük, az időjárás is kegyes lesz hozzánk.

(kép és szöveg HA1US)

 


 

Egy gondolat erről: „További antennamunkák

  1. Két megtermett bakegér volt, de az is lehet, hogy nyőstény.
    73 : HA5MA

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük