Yaesu FT-897 display csere

Népszerű, mindentudó kis rádió ez a 897 ill. újabb változata a 897D. Van benne DSP, RH-n 100W, még 70 centin is megy 20W-tal. Én 2003 óta használom, az első években még meteorscattereztem is vele, később több, mint 150 SOTA csúcsot is megjárt, nemigen volt vele gond. Sokféle védelem van benne, még hülyeség ellen is, ez jól jött, amikor az egyik hegyen fordítva dugtam rá a tápot.
Viszont – más Yaesu gyártmányokhoz hasonlóan – van egy típushibája, a kijelzőjén a rossz konstukciójú gumiérintkezős hozzávezetés hibája miatt az idő múlásával egyre több üres csík “jelenik meg”. Sorok, oszlopok tűnnek el és vissza sem jönnek. Láthatók a neten teljesen leolvashatatlan kijelzők is, az én rádióm még egész olvasható volt, de elindult ezen az úton. Különösen terepen, rossz helyről jövő napsütésben volt zavaró, előfordult miatta mérgelődés, szentségelés.

Még egész jól olvasható
Feltekert kontrasztnál már jobban látszanak a hibák


HA5KJ Jóska arra biztatott, hogy próbáljam megjavítani. Megpróbáltam mozgatni, csavargatni a gumiérintkezőt de nem lett jobb, inkább rosszabb.

Új kijelzőt keresve nincs találat, komplett szerelt panel még itt-ott elérhető kb. 250 EUR áron.

Aztán rátaláltam a megoldásra, az ügyes oroszok – mint már oly sok minden mást – ezt is megoldották.

Érdemes végignézni a videót. Ugye milyen jó lett volna figyelni az oroszórán?

Írtam Aleksey-nek aki 10 percen belül válaszolt, a cucc elfogyott, de lesz. Egy hónap múlva lett is, Aleksey mindent olajozottan intézett, PayPalon kifizettem a 68 USD-t, pár nap múlva megérkezett a kis csomag, amit további 1540 Ft vámköltség megfizetésével át is vettem:

A csomag tartalma
A fólia NYÁK a procival közelebbről.

Neki is álltam, a rádió szétszedése és a “PANEL UNIT” kiszerelése nem volt gond, a régi kijelző ragasztásait óvatosan melegítettem a bontáshoz, de a régi fólia nem szerette a beavatkozást – azért kijött.

Az új cucc beszerelése könnyebb és egyszerűbb volt a vártnál, de mindenképpen kellett hozzá a folyatószer.

Összeszerelés után egyből működött.

A végeredmény.

Ha valaki rászánja magát, szívesen segítek – főleg tanáccsal 😉


GL 73 Viktor HA5LV

4 thoughts on “Yaesu FT-897 display csere

  1. Szia Attila!
    Nagyszerű munka! Ez a forrás nekem nem működött már.
    Zavarhatlak a fentiekkel kapcsolatban?
    73

  2. Engem is érdekel a dolog az én rádióm kijelzoinek csak egy csík hijanzik de ki tugya a jövőbe nem lesz roszab A kijelzőt csak Oroszországból lehet be szerezni vagy kapható más héjról is Pont ez a model érdekel engem is

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük