Újra az IC-74x ICOM rádiókról

Tagjaink közül sokan választották az ICOM IC-74xx sorozat valamely darabját, nemrég javasoltunk pár változtatást, hogy még több örömünk legyen benne.

Mivel a rádióklubnak is van egy 746-ja, most ismét vissszatérünk a lehetséges-szükséges módosításokra.

Ígéretemhez híven én is elvégeztem az IC-151 hűtőbordával való ellátását – miután egyszer már cserélni kellett az IC-t. Ti ne várjátok meg!

Nemes egyszerűséggel kitéptem egy URH-trimmer egyik ezüstözött fegyverzetét és ezt forrasztottam fel hűtőbordának, miután a lemez és az IC közé benyomtam egy adag szilikonpasztát.

Ha valaki nem elégszik meg ezzel, hanem vételkor elvenné az 5V-os tápfeszt az IC-től, hogy még kisebb legyen az átlagos disszipáció – arra is van ötletem, de egyelőre nem valósítottam meg. Ott van a T8V jelű pont, ezen adáskor 8V, vételkor 0V van. Erről a pontról lehet táplálni az IC151-et – persze úgy, hogy a 8V-ból pár alkatrésszel 5-öt csinálunk. Bátraknak ajánlom, elég finom a nyák.


Laci hívta fel a figyelmemet, hogy adjuk közre a következőket:

Ma Jóskánál érdekes felfedezést tettünk, ha érdemesnek látod, fel lehetne tenni a blogra :A klub rádiója, az IC746 már másodszorra akadt el a 2xGU81-es végfok vezérlésével. A PTT kimeneten levő kis reed relé pár sikeres adásra kapcsolás után beragadt.

Legutóbb is Gáborral, 5BVG jártunk így ottlétünkkor. Megmérve a végfok PTT bemenetét 24V körüli feszültséget és 5mA áramot tapasztaltunk. A PA-ban tranyós ez a bemenet. Ekkora értékektől nem lehet összeragadni az érintkezőknek, gondoltuk.

Jóskánál, 5KJ egy táppal 30V-ot és 10mA-t adtunk a rádió kimenetére és semmi hiba nem volt akárhány kapcsolásra sem. Eszünkbe jutott, hogy a végfok kapcsolási rajzától eltérően valószínűleg egy hidegítő kondenzátor is lehetett rákötve a kapcsoló bemenetre. Egy 220nF-os kondit kötöttünk párhuzamosan a relére és csodák csodája, a néhányadik kapcsolás után sikerült is beragasztani a relét! A kondi töltőárama a hiba okozója.

A megoldás az lesz, hogy a kinti csatlakozókábelbe egy soros ellenállást fogok bekötni, ami ezt az áramot csökkenti és a kis reedet kíméli ezentúl.

Valamikor én is belefutottam már ebbe, ezt is a saját káromon tanultam meg.

A 7400 manuál azt írja:

Nálam az SB-220 nál  115V-ot kell kapcsolni 25mA-nál, ettől összeragadnak az érintkezők.

Én külső relét alkalmaztam (a QSK-ra úgy sincs szükség), de jó lehet egy 100…200 Ohm ½ W-os soros ellenállás is.

 

Ha cserélni kell, 5$ körül lehet venni az eBay-en, a szállítás rosszabb.


Végül ezt is érdemes megnézni.

https://hg5c.ha5kkc.com/wp-content/uploads/2018/02/IC-746-all-mods.pdf

73!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük