Kasza

Évente jelentkező gondunk, tavasztól őszig – tél elejéig tartó  feledatunk a telken burjánzó nemkívánt növényzet elleni háború.

Ennél fontosabb dolgokra se jut mindig energia. Helyi megbízottunk megbízhatatlanul vágja a gazt, 5MA Laci néha nekiesik hagyományos kaszával a sziszifuszi munkának, egy évben egyszer-kétszer levágjuk és eltüzeljük a sarjadó akácvesszőket, egyéb bokrokat, kihúzgáljuk a néha többméteres ökörfarkkórókat.

Mostanában ritkán járunk ki, a helyzet kezd tarthatatlanná válni, Laci írt a levelezőlistára:

Sziasztok! Páran már biztos, hogy kimegyünk péntek estefelé a faházhoz : HA1US,
5LV, 5NB és 5MA.Akinek van kedve, tartson velünk egy kis sütögetésre, beszélgetésre! …… A külső körlet nagyon el van hanyagolva, Laci a szomszédból nem ér rá nyírni. Ki kéne találni, hogy oldjuk meg a dolgot.73 : Laci, 5ma

Levélben sokféle javaslat jött, abban megegyeztünk, hogy kaszálni kell, méghozzá benzinmotoros fűkaszával.

A személyes megbeszélésra végül HA7CR Mikivel kiegészülve péntek délután került sor.

A tábortűz melletti beszélgetés eredménye szerint profi, jó minőségű fűkaszát kell vásárolnunk.

Nagy meglepetésre és örömünkre Észtországból bejelentkezett rádión HA5BVG Gábor frissen szerzett ES1BVG hívójelével.  Másnap levelet is küldött:

A rádióamatőr forgalmaz Észtországból ES/saját meghívó, de kiadunk neki ideiglenes meghívó is.” Írja a Google fordító. Minden világos. Gyors webresearch, ahogy a szakmában mondják, és megvan a megoldás. Egész pontosan megvan az, aki tudja a megoldást. A postafiókja válaszol, hogy a néni szabin van, de sürgős esetben keressem a kolléganőt. Gondoltam, nem sürgős, hát megvártam, amíg visszajön szabiról. Kaptam is egy emailt, hogy nincs mit tennem, csak a csatolt doksit kitölteni, bescannelni, visszaküldeni, elküldeni a CEPT vizsgabizonyítványt és a magyar engedélyt, valamint a levélben található linkre kattintva kifizetni a 10 EUR illetéket. Megtettem mindent, két nap után kaptam egy mailt, hogy küldenék az engedélyt, de nem akarom-e más címre. Nem akartam más címre, tehát egy pár nap után megjött az ideiglenes hívójel (Kutsung): ES1BVG. Miért ideiglenes? Mert öt évre adják, pont úgy, mint máshol a világban…


73! de HA5BVG Gábor

Gratulálunk az új hívójelhez, de azért várunk vissza Gábor!

Reggel aztán a jelenlévők – pénztárcájuk vastagságához mérten – közadakozásba kezdtek, össze is jött a fűkasza árának fele.

Várjuk a további nagylelkű hozzájárulásokat!

 

Antennaépítés HG5BVK-nál

Mint hírt adtunk róla, nyáron baráti segítséggel állt fel Karesz oszlopa, most felkerültek az antennák is. Karesz beszámolója:

 

Sziasztok,
Elérkezett a nagy nap, felkerültek az antennák a már korábban felállitott árbócra.
Hétközben megcsináltam a segédárbócot. 5 m hosszú 40-es zárt szelvény tetejére került fel az “akasztófa”, arra pedig a drótköteles emelő. Mindez összerakható.
Az eredeti elképzelés szerint két 11 elemes 144-es LFA és két 21 elemes 432-es antenna került volna fel. Aztán végiggondolva maradt a két 432-es és egy 144-es.
Szombaton összeraktam a 432-es antennákat (a 144-eseket már majdnem benőtte a fű).
Délután megérkezett Gábor fiam is (HA5BVG), pontosítottuk a teendőket, megfelelő méretre vágtuk a koaxokat és Gábor megfejelte azokat.
Vasárnap reggel megérkezett Laci (HA5MA) is és elkezdtük a munkát.
Amatőr szempontból az időjárás nem volt ideális, se hó, se eső, még csak egy komolyabb szél se volt.
A segédárbóc felrakásával kezdtük. összerakva és 4 méterre kitolva a 6,5 méteres árbóc tetején igen félelmetes látványt nyújtott. És be kell vallanom a legkisebb gondom is nagyobb volt, mint a fényképezés.
A két 432-es antennát felszereltük az állványcsőre, az egészet beleraktuk a bölcsőbe és már indulhatott is az emelés. A második próbálkozás sikeres is volt, Gábor a helyére emelte a szerkezetet. El kell ismernem igen jó erőben van.
Emelés közben a szomszédasszony állandóan mondogatta a fiának: “Menj be, mert rád borul az egész.” A gyereket persze jobban érdekelte, mi történik.
Ebéd után lebontottuk a segédárbócot és kézi erővel került a helyére a 6 méter hosszú LFA antenna.
Ezek után megtörtént az átfeszítés, Laci és Gábor rendbe rakták kábeleket. Igen pofás lett a konstrukció.
Végül kikötöttük a bölcsőt is 4 irányban és már be is esteledett.
A 144-es antenna SWR-je 1:1.15 lett, a 432-es értéket némi szerelési anomália miatt nem tudtam megmérni, de szerdán pótolom. Ekkor lefényképezem azt is, milyen látványt nyújt az árbóc.
Így utólag nem látszik a dolog bonyolultnak, de az ebédnek nem akaródzott lemenni a torkomon.
Még egyszer nagyon köszönöm Lacinak és Gábornak a segítséget.
2017. 11. 06.
73’s de HG5BVK/HG7G

Antennaállítás baráti segítséggel

33 éve az én antennaoszlopom is klubtársi segítséggel állt fel, eljöttek öten-hatan, még HA5KP Rudi bácsi is húzta a kötelet.

Azóta eltelt egyharmad évszázad, de a jó szokás nem halt ki, ma is számíthatunk baráti segítségre.

HA5KJ Jóska…

… 50 és 70 MHz-es antennáit HA5MA Lacival együtt szerelték fel.
Jóska írja:

Mellékelek két fotót az antennáról. Már kezdem kiismerni a viselkedését. Fényesen szól rajta mindhárom beacon, de csak akkor, ha beállítom a 60, 50 illetve 270 fokot. (hg7bvc, hg9bvc illetve hg1bvc) Szokni kell még a 70 megás fordított irányt, zavaró, hogy neki északon van a végálláskapcsoló, és hát 2 perc a teljes kör. Végül is az elméleti méretektől kb. 3 centivel kevesebb az elemek hossza 18 mm-es csőnél, a gamma illesztés kb 6 centivel hosszabb mint az elvi 0.125 illetve 0.135 hullámhossz, és 22 illetve 34.7 pF a soros kondi.
A tartó az eredeti TV1-es négyelemes antenna tartója, csak az 50 megás reflektorát kellett közelebb hozni az árbóchoz, hogy meglegyen a nyolcad lambda a direktorig. A 70 megás lyukak stimmeltek. A reflektorok mögött nem érzékenyek az antennák, az égre emelt állapotban föld közelben hangolt antennák az árbóc tetején is ugyanazt a frekimenet/SWR-t produkálták vizszintesen.

 


 

HG5BVK Karcsi…

… Buda-Duga oszlopát is közösen állítottuk fel.

Díjazottaink

BURABU nemcsak lapockalapogatásra alkalmas, itt adják át sok hazai verseny díjait, okleveleit.

Az idei díjátadásról sajnos lemaradtam, de gyors körkérdés után valamelyest képbe kerültem.

Emeljük meg hát kalapunkat azon klubtagjaink előtt, akik saját hívójelükkel rengeteg munkával, fáradozással és mindenféle áldozattal győzelmet vagy előkelő helyezést vívtak ki az utóbbi idők hazai vagy nemzetközi versenyein.


HA5BVK Karcsi

 • Budapest URH bajnoka  2016-ban összsávon.
 • YL-OM: OM állomások URH-n: 2. hely.

 


HA5MA Laci

 • YL-OM : OM állomások 1. hely az OM RH + URH kategóriában.
 • RH BP bajnokság : ezüstérem + pálinkáspohár-készlet 😀

 


 HA5NB Gabi

 • Budapest Bajnokság 2016. év, II. helyezés, a HA45KKC hívójellel.
 • 2017 WPX SSB 160 m QRP I. hely
 • 2017 WPX SSB 160 m  CW II. hely
 • 2016 WPX 160 QRP SSB : World 1. – Eu 1. – HA 1.
 • 2016 WPX 80 QRP CW : World 2. – Eu 2. – HA 1.
 • 2016 CQWW 160 QRP CW : World 3. – Eu 3. – HA 2.
 • 2016 CQWW 160 QRP SSB : World 1. – Eu 1. – HA 1.

 


HA5YG YL Gabi

2017. évi HA-OB női kategória I. helyezett


Most jött meg a 2016-os oklevél HA45KKC-nek:

 

Mindannyiuknak szívből gratulálunk!

Klubtagjaink szerények, harapófogóval kellett kicsikarni az információkat. Lehet, hogy valaki-valami kimaradt, vagy pontatlanok az adatok, esetleg újabb képek kerültek elő.

Ez esetben keressetek meg, hogy pontosíthassak.

TNX 73 Viktor HA5LV

“HA5NB anternázkodás”

HA5NB Gabi írja:

Sziasztok!

Az idei WPX-CW előtt, előzetesen megfontolt szándékból HA5NB Gabi ecsédi QTH-ján antennaszerelésre került sor.
Miután HA5MA Lacit erre rá tudtam szedni, összeszerelte nekem a beverage (4 irányú) „ellenállás-dobozait”, a beltéri irány-kiválasztó kapcsolódobozt és a beve középső relé-dobozát. HA7WA Viktorral kihúzgáltuk négy irányban a beve madzagjait (ez nem volt kis mutatvány) és megcsináltuk a földeléseket. Laci műszerével mérve, ez igen jól sikeredett!
A „főcsapás iránya” egy TH11DX yagi felküldése lett volna. Ezt technikai okokból elnapoltuk, az úgyis csak az IARU VB-re kell majd. Közben küzdenem kell még az ÉMÁSZ-szal is a 20 kV-os légvezeték irányából érkező S 7-S 9 körüli zajjal is. Most, a WPX-en letesztelem a hardvert, és beszámolok az eredményről.
Az bográcsolás során elkövetett, 3,5 kg birkahúsból főzött birkapörköltet nem kellett kidobni, az elfogyott.
Hatalmas TNX Lacinak és Wiktornak!
73, Gabi
HA5NB

BÚÉK 2017

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

 

December 27-én sikeresen elbúcsúztattuk az óévet.

A faházas buli előtt – immár hagyományosan – meglátogattuk HA5MO Lajost.

A kölcsönös jókívánságok és koccintás után már nem volt akadálya, hogy visszatérjünk a faházba és megkezdődjön a szokásos ünnepség.

A tájfunszerű szélvihar ellenére sikerült megfőzni a bográcsos pörit, ettünk, ittunk, jól mulattunk.

HA5NB Gabi írja:

Szerintem igen jól sikerült a buli, – én legalábbis jól éreztem magam. Reggel, mint első befutó, volt alkalmam kiélvezni a friss gyömrői levegőt, de úgy  10 óra körül már levehettem a télikabátot, miután minden fellelhető fűtőtestet beröffentettem. Viktor és Laci bevásárlás ürügyén otthagytak: ha mindenáron kusózni akarok, dugdossam össze az interfészt összes madzagját, a rédiót és a végfokot. Végül ez telefonos segítség kérése nélkül sikerült és a HA45KKC hívójel megjelent az éterben 🙂 14 megán cékúzgattam. Hétköznap lévén, nem volt valami nagy pájláp, de azért jövögettek. Estefelé áttértem 7 megára: fantasztikusan szólt a quad! Bocs, hogy többnyire csak a hátamat láttátok, de ezt nem lehetett abbahagyni 🙂 Végül összejött vagy kétszáz-egynéhány QSO. A pörkölt elkészítése Viktor és Jóska jóvoltából a cunami ellenére is sikerült, nagyon finom lett! A másfél kiló tészta kissé túl lett méretezve, a maradékból egy szomáliai falu még jóllakott volna 🙂 A fináléra, mint kemény mag, maradtunk öten: Pistike, Zsike, Jóska, Laci és én. A többiek megszöktek, hogy ne kelljen szállásdíjat fizetni 🙂 Lacival jóval éjfél után még „remetéztünk”. Pontosabban: igyekezett megválaszolni az ezzel kapcsolatos számos buta kérdésemet :-). A remete klassz dolognak tűnik. Használni fogom, ha majd sikerül felnőnöm a feladathoz.

HA5MA Laci:

Én még megörökíteném a blogban Zsike ecetes halát és Feri sajtos roládját!

HA2OS Ervin így látta:

Idei évben is sikerült összegyűlni a már tradícionálisnak számító előszilveszteri “bulira”. Sajnos nem volt teljes a “kötelezően” ilyenkor megjelenő csapat, így is szép számmal megjelentünk: 1AS Zsike, 7JDU Jóska, 5BVK Karesz, 5BVG Gábor, 7CR Miki, 5LV Viktor, 5MA Laci, 5NG Gabi, 5AHX Pistike, 7WA Viktor, 4BF Feri, és jómagam, 2OS Ervin.
Gabi ért ki legelőször, az ő érdeme a kellemesen meleg faház. Ennél is lényegesebb volt a pörkölt és a tészta, ami Viktor és Karesz vezetésével készült. A pörkölt a viharos idő miatt majdnem elmaradt, de szerencsére egy rutinos (és éhes) amatőrnek nem jelentett gondot a tűzrakóhely védelemmel történő ellátása, így délutánra szerencsésen az is elkészült.
Közben a faházban kellemes beszélgetések indultak, valamint 7WA remetéjét próbáltuk kollektíve életre kelteni. A nap végére ez is összejött, igaz, csak részlegesen. Közben a HA45KKC hívójel is aktivizálódott, Gabibak és Gábornak köszönhetően.
Mivel ilyen szép számmal összejöttünk, sikerült a kötelező jogi procedúrákon is túlesni: ismét elfogadtuk az alapszabályt, remélhetőleg semmi sem ment meg minket a bírósági bejegyzéstől.
A nap végére a társaság nagy része hazament, de így is minden ágyra jutott egy ottmaradt, HI!DX-ekben gazdag boldog új évet mindenkinek!

 

Kívánunk mindenkinek egy jobb, boldogabb újévet.

BÚÉK 2017!

Hajós 2016

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

Most, a fáradalmak kipihenése után még egyszer köszönjük meg HA8ZO Karcsinak, 8VK Jóskának és természetesen a többi 8-as segítőnek a gavalléros vendéglátást, a programok szervezését, a fantasztikus ellátást, a gondoskodást, figyelmet, türelmet.
Megettünk, megittunk mindent, remélem nem okoztunk nagy gondot és a szomszédok előbb-utóbb megbocsájtják az éjszakába nyúló hangoskodást.
Sajnálom, ha hamisan nótáztam, majd veszek énekórákat 😉 .
A citera segített volna 😆
Azt hiszem, felköthetjük a gatyánkat, ha ezt a vendéglátást viszonozni próbáljuk.

Beszéljenek a képek:

Néhány komment a résztvevőktől:

*
Köszi Karcsi a vendéglátást, Nagyon kellemes volt…
*
Nagy szerencse hogy nem készült audio anyag.
Egy idő után ugyanis “valami oknál fogva” elment az oly szép hangom…..
Remek társaság, remek hangulat, nagyszerű találkozó volt!
Köszönöm a szervezőknek!!

Szarvas 2016

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

A találkozó sikerét és hagyományosan jó hangulatát az sem tudta elrontani, hogy az idén szeptemberre tolódott és ezért – vagy másért – feltűnően megcsappant a résztvevők száma.

Akikkel találkozni akartam, mind eljöttek. A szeptemberi nyárban a Körös vize meleg, a csapot sör hideg volt.

Az meg nemigen zavart, hogy az árusítók nagyobbik része pár száz méterrel a táboron kívülre szorult, nem igazán vásárolni mentem.

Nézegessetek pár képet: