Újra van URH antennánk

5MA Laci írja:

Felkerült a Karesztől kapott 2m-es Yagi az URH oszlopra. Gábor, 5BVG volt a főszerelő aki a helyére tette. Résztvevők : 5BVK, 1US, 7CR, 5NB és 5MA.

Az SWR jobb nem is lehetne, 1:1,1 144,200 MHz-en. Ez a rezonanciafrekvencia. A sávszélesség elég nagy.

A forgató beindításához még egy oszlopmászás kell, riasztókábel megy fel és nem tudjuk már a bekötést.

73 : Laci

Újra fönt az URH forgató

5MA Laci írja:

Pénteken Gáborral, (BVG), kimentünk az épen maradt forgatót visszarakni a leendő URH oszlopra. Gábor mászott fel dolgozni, én voltam a földi kiszolgáló.
Sikeres volt az akció, a következő feladat a Karesztól kapott 2m-es antennát összarakni, ellenőrizni egy méréssel és felrakni. Ennek várható ideje e hó 27-e lesz, ami péntek megint…
73 : Laci

Tesla Memorial HF CW Contest 2018

Lacival részt vettünk ezen a rövid, de számunkra kedves versenyen.

Csak 80m, csak CW, este hattól reggel hatig (GMT). A riporton kívül sorszámot és QRA kockát kell adni, szorzó nincs, a távolság számít.

K3 + 2xGU81M (1000-1200W), adóantenna hol a dipol, hol a vertikál, vétel inkább a Beverage-ekkel.

A szokásosnál is rosszabb terjedést fogtunk ki, még UA9 sem volt, nemhogy JA. A sáv eleje a BERU-tól volt hangos, a Britek és nemzetközösségük velünk nem álltak szóba. W/K csak mutatóba jött, az ODX (legtávolabbi DX) ZS2NF.

Azért nem unatkoztunk, jól éreztük magunkat, éjféltől hajnalig aludtunk is. Duplák nélkül 236 QSO-t csináltunk, többet, mint tavaly.

Újra az IC-74x ICOM rádiókról

Tagjaink közül sokan választották az ICOM IC-74xx sorozat valamely darabját, nemrég javasoltunk pár változtatást, hogy még több örömünk legyen benne.

Mivel a rádióklubnak is van egy 746-ja, most ismét vissszatérünk a lehetséges-szükséges módosításokra.

Ígéretemhez híven én is elvégeztem az IC-151 hűtőbordával való ellátását – miután egyszer már cserélni kellett az IC-t. Ti ne várjátok meg!

Nemes egyszerűséggel kitéptem egy URH-trimmer egyik ezüstözött fegyverzetét és ezt forrasztottam fel hűtőbordának, miután a lemez és az IC közé benyomtam egy adag szilikonpasztát.

Ha valaki nem elégszik meg ezzel, hanem vételkor elvenné az 5V-os tápfeszt az IC-től, hogy még kisebb legyen az átlagos disszipáció – arra is van ötletem, de egyelőre nem valósítottam meg. Ott van a T8V jelű pont, ezen adáskor 8V, vételkor 0V van. Erről a pontról lehet táplálni az IC151-et – persze úgy, hogy a 8V-ból pár alkatrésszel 5-öt csinálunk. Bátraknak ajánlom, elég finom a nyák.


Laci hívta fel a figyelmemet, hogy adjuk közre a következőket:

Ma Jóskánál érdekes felfedezést tettünk, ha érdemesnek látod, fel lehetne tenni a blogra :A klub rádiója, az IC746 már másodszorra akadt el a 2xGU81-es végfok vezérlésével. A PTT kimeneten levő kis reed relé pár sikeres adásra kapcsolás után beragadt.

Legutóbb is Gáborral, 5BVG jártunk így ottlétünkkor. Megmérve a végfok PTT bemenetét 24V körüli feszültséget és 5mA áramot tapasztaltunk. A PA-ban tranyós ez a bemenet. Ekkora értékektől nem lehet összeragadni az érintkezőknek, gondoltuk.

Jóskánál, 5KJ egy táppal 30V-ot és 10mA-t adtunk a rádió kimenetére és semmi hiba nem volt akárhány kapcsolásra sem. Eszünkbe jutott, hogy a végfok kapcsolási rajzától eltérően valószínűleg egy hidegítő kondenzátor is lehetett rákötve a kapcsoló bemenetre. Egy 220nF-os kondit kötöttünk párhuzamosan a relére és csodák csodája, a néhányadik kapcsolás után sikerült is beragasztani a relét! A kondi töltőárama a hiba okozója.

A megoldás az lesz, hogy a kinti csatlakozókábelbe egy soros ellenállást fogok bekötni, ami ezt az áramot csökkenti és a kis reedet kíméli ezentúl.

Valamikor én is belefutottam már ebbe, ezt is a saját káromon tanultam meg.

A 7400 manuál azt írja:

Nálam az SB-220 nál  115V-ot kell kapcsolni 25mA-nál, ettől összeragadnak az érintkezők.

Én külső relét alkalmaztam (a QSK-ra úgy sincs szükség), de jó lehet egy 100…200 Ohm ½ W-os soros ellenállás is.

 

Ha cserélni kell, 5$ körül lehet venni az eBay-en, a szállítás rosszabb.


Végül ezt is érdemes megnézni.

http://hg5c.ha5kkc.com/wp-content/uploads/2018/02/IC-746-all-mods.pdf

73!

 

 

Az IC 746 javítása

HA5MA Laci írja:

5KJ Jóskához vittem jó érzékkel a klub gyengélkedő IC 746-os rádióját. A hibajelenség az volt, hogy néhány másodperces folyamatos vivő adásakor a kimenő teljesítmény csökkent és ingadozott.Jóska praxisában volt már ilyen eset, sőt tartalék IC-je is lett volna, de az szerencsére nem kellett. Az adó meghajtó ágában van egy SMD erősítő IC, a μPC 1678G. Ez túlmelegszik egy konstrukciós hiba miatt, az ICOM csak 1cm² felületet tesz alá hűtésként a nyákon, a gyárilag ajánlott 6 cm² helyett. Az interneten sokan felismerték és megoldották ezt. Jóska vékony vörösrézlemezből épített egy kis hűtőzászlót, amit közvetlenül az IC fölé tettünk. A lemez rá lett forrasztva az IC földelt lábaira közvetlenül kétoldalt egy-egy lehajlított fülön, a hőátadás nagyobbrészt itt valósul meg. A tok felső részére is rásimul a hűtőzászló, itt szilikonzsír segíti a további hőátadást.

A hűtés elegendő az áramkör stabil működéséhez, a folyamatos jel nem változik már. A rézfelület kézmelegre hevül csak.

A képen az IC az U-alakú hűtőzászló felső vége alatt van. Az áramkör sokaknak végleg el is szállt a leírások szerint, ICOM tulajdonosok, vigyázzatok!
73!

Másoknak is volt ezzel gondja, K5LXP megoldása hasonló:

http://www.qsl.net/k5lxp/projects/746Pro/746ProNoTX.html

WA3WSJ viszont máshonnan közelítette a problémát:

https://wa3wsj.homestead.com/IC-746Pro_Sudeden__Death_Fixes.pdf

GL 73 Viktor HA5LV