UltraBeam igazítás

HA5MA Laci írja:

Ma kimentünk Péterrel visszaigazítani a szél által elforgatott Ultrabeam antennát. Péter lent maradt, én beöltöztem és felmásztam az oszlopra.
Szerencsére könnyen meg lehetett oldani a feladatot. A forgatott csőhöz csatlakozó U-bilincsek nem tartottak elég szorosan a szél erejéhez képest.
Annyira azért tartottak, hogy csak lazítás után engedték most visszaállítani a boomot az eredeti helyzetébe. Tehát gyengébb vagyok a szélnél, pedig csak alig egy hónap múlva leszek 70.
Hangostelefon összeköttetést vettünk fel, én a telefont a belső zsebembe tettem, hogy szabadon lehessenek a kezeim. Péter lentről a forgatóval addig forgatta a forgatót, míg a boomot tartó cső a felkötésekkel a jó irányba visszaállt. Kb. 180 fok volt már az elfordulás és az így egyre feszesedő felkötő drótkötelek a boom végeket erősen emelték a vízszintes, normális helyzethez képest.
A visszaállított irányba érve szépen kiegyenesedett ismét az antenna. Újrahúztam a csavarokat az U-bilincseken. Tanulság : most sem erősebb a tartás, mint eddig, megint előfordulhat ugyanez.
Ha keresztbe át fúrnánk a tartóelemet és lenne átmenő csavar, biztosan nézhetnénk a szél elé.
A tartólemez viszont olyan kemény anyagból van, hogy azt megfúrni kilátástalan. Ezért azt gondolom lehetségesnek, hogy a lemezen levő kihasználatlan furatokba el lehetne helyezni még két darab U-bilincset, így nagyobb erő fogná össze a lemezt és a tartócsövet. Ezt nem adták a Wimo-ék, de talán meg lehet rendelni.

73 : Laci

Ahogy Laci látta:

Ahogy Péter látta:

3 thoughts on “UltraBeam igazítás

  1. Kedves Láci:

    Thank you for sharing the story and photos about repositioning the yagi antenna. At age 70 you look agile and still climb with good energy.

    Your old friends Mihály is now 80 years old and I sm slowing down. I still enjoy CW and RTTY contests. The recent CQWPX SSB Contest was, for me, difficult to endure. Many operators in Central and South America and, others in Spagettia (Italia), YO, 9A, etc. ruin wide spaces in the SSB bands. The over-modulation creates the effect of a Torture Chamber. I am amazed that some hams spend thousands of €, $, etc., for a transceiver and never read the instruction book!

    They just turn MIC Gain, Processor and Power Controls to full right and take an electronic shit for 48 hours.

    Such horrible signals are not punished by Government Departments.

    So, I will give up the SSB/Molto Distortzione (MD) mode and enjoy CW and RTTY contacts and contests.

    Kindest regards to you, Liba, Lajos, Péter and all the super and dear friends at HG5C!

    73
    Mihály
    W4RN & W0NA

  2. Szia Laci 5MA!
    Mint tudod nekem is hasonló az antennám legalább is a felfogató rész ugyan az.
    Nem értem miért csak 2db U bilincs van amikor gyárilag 4db 10 mm es van hozzá. Nekem benne mind a 4db és még át is fúrtam.
    73! Tibi 7tm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük