EU-DX CONTEST 2021 február 6-7.

Csúcson a pandémia, Európa zárva. Még egy kocsmába se lehet elmenni.
Terjedés nincs. Mindenki FT8-azna hogy legyen pár betevő QSO-ja.
Alapítsunk valamit!
Álljon a mi hívójelünk mellett jó alacsony sorszám a taglistában!
Mi magyarok mindig is találékonyak voltunk (HA CW GROUP, HADXC) most olasz barátaink is előjöttek valamivel!
Nekem ilyesmi jutott eszembe, mikor eljutott hozzám a hír, hogy itt a
The European DX Contest Club.

HA3FLT Tibor a versenyen is részt vett, most megosztotta velünk véleményét, tapasztalatait:

Az első EU-DX versenyről

https://eudxcc.altervista.org/

2021 februárjának első hétvégéjén, szombaton késő délután indult ez a 24-órás, európai szervezésű, távíró üzemmódú verseny, amit vélhetően minden évben meg fognak majd tartani. A szervező az EUDXCC, a The European DX Contest Club.

Sajnos az ők „Kik vagyunk?” oldalánál a kötelező körök; az egyébként fontos és helyénvaló „Maradj otthon” mozgalom felhívása, valamint a sütik és a személyes adatok kezeléséről szóló nyilatkozatok úgy huszonötször hosszabbak, így a szervezetről az egyetlen mondatos önmeghatározásból számomra semmi sem derült ki. Háttérinformációm nem lévén nem tudom pontosabban elhelyezni őket – leszámítva, hogy rádióamatőrök és feltehetőleg földrajzi alapon próbálnak valamilyen egy valamilyen szintű és hivatalosságú európai szervezetet kialakítani valamiféle előnyök megszerzése és valamilyen hátrányok kiküszöbölése érdekében… Vagy csak azért, hogy gyerekek, alakítsunk egy közösséget tét nélkül, hogy elmondhassuk, mi egy európai (verseny)klub vagyunk… Nem vagyok ennyire rosszmájú, de ahogy lenni szokott: akik tudják, azok tudják, mert eleve ismerik egymást, akik nem, hát, azok meg úgy jártak, és én nem szeretek így járni.

Lehet, hogy más oldalakon kellene utánanéznem, az EUDXCC-nek milyen kapcsolat lehet európai kulturális intézményekkel, ahol állítólag láthatók voltak ennek az eseményre szóló felhívások, de nyilvánvalóan ez a honlapuk és én innen szerettem volna megtudni, amit lehet. Nem sikerült, de a szinte teljesen hiányzó bevezető legalább arra jó, hogy Európa ide vagy oda, az aktuális politikai zuhatagok sem tudtak még nyomot vájni benne.

A tagok számlálójának állása a beszámoló írásának pillanatában 215 fő – igaz, 36 országból. A belépési űrlapon (https://eudxcc.altervista.org/become-a-member/) újabb információmorzsa: „What is needed to become a EUDXCC member? An Amateur Radio license and an interest in contesting.

***

A fenti bevezetőnél a versenykiírás szerencsére sokkal alaposabb. Ez is egy afféle barátságos, határokon átnyúló mérkőzés a helyiek és az európai szempontból DX országok közt – a határok barátságos emlegetésével és tudatosításával. A versenyből, a vett riportokban található régiókódokból még az is kiderül a történelmet és benne az európai történelmet elég alaposan nem ismerőknek, hogy kontinensünk határain kívül is létezik EU-ország – ez bizony oktató- és nevelőmunka.

Ami már nem derül ki: még a hivatalos fizetőeszköz is euró ott, de nevük és hollétük kiderítését az olvasóra bízom, az én memóriámba ennek már csak a körvonalai férnek bele. Egyébként javarészt kellemetlen történelemtanítási előélettel, mármint én az elszenvedő fél voltam osztálytársaimmal, én is ilyen gyengén művelt maradtam, mert a mai helyzet geopolitikai gyökerei régiek. Kicsit talán mentségül szolgálhat rá az ösztönös tartózkodás a szocialista idők történelemtanításában mindenütt leselkedő, bár még sokkal kifinomulatlanabb eszköztárú globális félrevezetésektől.

Szóval ez nem az első hasonló rendezvény a sorban, de a sorszám helyett régióinformációkat tartalmazó riportok többünk számára is rendhagyóvá és élvezetessé tették a forgalmazást – ugyanakkor, legalábbis az első években biztos, hogy ugyanez rendkívül fárasztóvá és kellemetlenné teszik a résztvevőknek jegyzőkönyvek beadását és még inkább a szervezőknek a verseny kiértékelését.

***

Hajtás közben nem gondolkodik ilyesmin az ember, de a jegyzőkönyv beadása előtt azért legalább a nyilvánvaló tévedéseket megpróbáljuk kijavítani. Ezt sem, ahogy a hangfelvételek felhasználását – amit mi most nem készítettünk – sem tartom egyelőre etikátlannak, talán majd több tapasztalattal, mert ezek az információk már a mieink, és igen kicsi a valószínűsége, hogy más sem fogja ugyanúgy megtenni, ill. felhasználni. Ennek a versenynek a jegyzőkönyvein viszont a szabályok és az emberi elme tökéletlensége miatt az apróbb elírásokon, elgépeléseken túl ha akartunk volna, akkor sem tudtunk volna bármit is javítani…

A dilemma a következő volt: a részletes táblázat ellenére a versenyzők kétszámjegyű százaléka mindenféle más kód szerinti riportot adott, sőt volt, aki összeköttetésenként, vagyis pár óránként más-más régiókódot tartott helyesnek; sorszámot 001-től, CQ zónát, ITU zónát vagy éppen az országkód helyes számjegyeit (AA99), de az ország betűi (AA) nélkül. Namármost ha mi ezeket a riportokat akár változatlanul hagyjuk, akár megváltoztatjuk valamilyen egységes régiókódra (amit persze tényleg nem szabad), akkor ha az illető javít közben azon, hogy milyen saját régiókóddal adja be a jegyzőkönyvét, de akkor is, ha nem javít, mindenképpen kérdéses, sőt valószínűtlen, hogy elhiszik-e a kiértékelők, hogy mi vettük jól azokat a riportokat és az illető adta rosszul. Bumm! (Nem nyert.) És persze ha egyáltalán a leadott régiót veszi figyelembe a vélhetőleg alkalmazott kiértékelő program és nem azt, hogy eleve milyen régióba tartozik az adott állomás. (Plusz az egyéb bugok, hiszen lehet egy frissen írt program is a célra.)

Minderre megoldás, közben jöttem rá én is, hogy a versenyprogramok az adott riportot is összeköttetésenként naplózzák, de ahogy az állomások egy jelentős része képtelen a szervezők táblázatából egyszerűen kinézhető, helyes országkód/körzetszámot adni, arra sem lehet számítani, hogy a logjuk majd megfelelően pontos és hiteles lesz…

Mi mást lehet mondani? Az aktivitás ahhoz képest egészen jó volt, a terjedés nem, de DX-ek most is akadtak az alsóbb sávokon, és talán azt, hogy a közel 1300 CW összeköttetés és a rendhagyó riportadás és -vétel azért jólesett. Valamint hogy jövőre újra, ugyanitt:

***

U.I.: Kérem a beszámolóhoz ezt az utóiratot is csatolni. „Megírtam én, hogyne írtam volna, csak az bánt, hogy mivel nem három tőmondatban akartam elintézni az egészet, így pont olyan tudálékos, modoros, mindenféle élet és implikációt sejtető, politikus írás lett, amilyen az újságírók tollából szokott származni. Ennyit az ember életében bejárható utak törvényszerűségeiről. 🙂 Mindegy, ez most már így marad.”

A versenyen HG5C színeiben Tiboron kívül még 5MA Laci és 5OV Péter indult. Íme a végeredmény:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük