Újra az IC-74x ICOM rádiókról

Tagjaink közül sokan választották az ICOM IC-74xx sorozat valamely darabját, nemrég javasoltunk pár változtatást, hogy még több örömünk legyen benne.

Mivel a rádióklubnak is van egy 746-ja, most ismét vissszatérünk a lehetséges-szükséges módosításokra.

Ígéretemhez híven én is elvégeztem az IC-151 hűtőbordával való ellátását – miután egyszer már cserélni kellett az IC-t. Ti ne várjátok meg!

Nemes egyszerűséggel kitéptem egy URH-trimmer egyik ezüstözött fegyverzetét és ezt forrasztottam fel hűtőbordának, miután a lemez és az IC közé benyomtam egy adag szilikonpasztát.

Ha valaki nem elégszik meg ezzel, hanem vételkor elvenné az 5V-os tápfeszt az IC-től, hogy még kisebb legyen az átlagos disszipáció – arra is van ötletem, de egyelőre nem valósítottam meg. Ott van a T8V jelű pont, ezen adáskor 8V, vételkor 0V van. Erről a pontról lehet táplálni az IC151-et – persze úgy, hogy a 8V-ból pár alkatrésszel 5-öt csinálunk. Bátraknak ajánlom, elég finom a nyák.


Laci hívta fel a figyelmemet, hogy adjuk közre a következőket:

Ma Jóskánál érdekes felfedezést tettünk, ha érdemesnek látod, fel lehetne tenni a blogra :A klub rádiója, az IC746 már másodszorra akadt el a 2xGU81-es végfok vezérlésével. A PTT kimeneten levő kis reed relé pár sikeres adásra kapcsolás után beragadt.

Legutóbb is Gáborral, 5BVG jártunk így ottlétünkkor. Megmérve a végfok PTT bemenetét 24V körüli feszültséget és 5mA áramot tapasztaltunk. A PA-ban tranyós ez a bemenet. Ekkora értékektől nem lehet összeragadni az érintkezőknek, gondoltuk.

Jóskánál, 5KJ egy táppal 30V-ot és 10mA-t adtunk a rádió kimenetére és semmi hiba nem volt akárhány kapcsolásra sem. Eszünkbe jutott, hogy a végfok kapcsolási rajzától eltérően valószínűleg egy hidegítő kondenzátor is lehetett rákötve a kapcsoló bemenetre. Egy 220nF-os kondit kötöttünk párhuzamosan a relére és csodák csodája, a néhányadik kapcsolás után sikerült is beragasztani a relét! A kondi töltőárama a hiba okozója.

A megoldás az lesz, hogy a kinti csatlakozókábelbe egy soros ellenállást fogok bekötni, ami ezt az áramot csökkenti és a kis reedet kíméli ezentúl.

Valamikor én is belefutottam már ebbe, ezt is a saját káromon tanultam meg.

A 7400 manuál azt írja:

Nálam az SB-220 nál  115V-ot kell kapcsolni 25mA-nál, ettől összeragadnak az érintkezők.

Én külső relét alkalmaztam (a QSK-ra úgy sincs szükség), de jó lehet egy 100…200 Ohm ½ W-os soros ellenállás is.

 

Ha cserélni kell, 5$ körül lehet venni az eBay-en, a szállítás rosszabb.


Végül ezt is érdemes megnézni.

http://hg5c.ha5kkc.com/wp-content/uploads/2018/02/IC-746-all-mods.pdf

73!

 

 

Szeptember végén

HA5NB Gabi írja:

Pénteken reggel lecsavartam Gyömrőre.
Míg ’5MA Laci megérkezett, behűtöttem a söröket, aztán nekiláttam feliratozni a kapcsolókat, mert zavart, hogy nem tudtam, melyik mit kapcsol.
Leszedtem a kapcsolókról és a konnektorokról a fölösleges csapfedeleket is.
Utána üstökön fogtam a porszívót, a KKC-s pókok nagy bánatára, – biztos nagyon utálnak engem 🙂
A gondosan megszőtt sok négyzetméter pókhálót és ezek elkövetőit begyűjtve, közben Laci is megérkezett, majd HA5BVK Karcsi is.
A kosaras kocsi jókora késéssel végül megjött.
Laci gyorsan megdoktorolta a kvádot, teljesen jó lett, majd kiderítette, hogy a 40 méteres dipól rossz helyre lett bedugva, ezért volt rossz az SWR.
Megjött Gábor, HA5BVG is, akit sikerült rászednem, hogy Karcsival együtt leheljen életet a Remetémbe, ami eddig sehogyan sem tudott kommunikálni a gyömrői Svéddel, pedig elvileg egy nyelvet beszélnek  🙂
Jól megszenvedtek vele, de végül sikerült, csináltam is néhány kusót.
Gábor szerint ez már otthonról is működni fog, azonban ezt technikai okok miatt még nem tudtam kipróbálni.
Károly hozta az előzetesen már bepácolt csirkecombokat, melyeket meggrilleztünk és egy jót zabálunk, – finom volt!
Ervin, HA2OS sem úszta meg: a számítógépemen megszűntek a kamerák, mióta az outlookom elfelejtett magyarul és emiatt letöröltem néhány frissítést. Addig nyüstöltem őt, míg helyreállította 🙂
Óriási köszönet Mindnyájatoknak!
Ha itthonról is működni fog a remetém, szívesen beszállok, mint HG72QRP.
Majd egyeztetnünk kell, hogy ki- és mikor használja a hívójelet.
Úgy gondolom, hogy egyidőben több HG72QRP is megjelenhet, de csak egyidőben egy, azonos sávban és üzemmódban; – így van?
Októberben néha a „Lutherezésbe” is beszállnék, ha kellek.
Az időjárás-felelős szerencsére jól tette a dolgát, remek időnk volt.
73, Gabi
HA5NB

A dátumozott képeket HA5BVK Karesz készítette. Köszönjük.

Apróságok

Ma megint kimentünk Lacival, rendet csináltunk a bodegák körül, eltávolítottunk sok szúrós, vagy elszáradt bokrot, levágtunk pár belógó faágat, így már ismét jól látszik a bejárat a 14-es kamerán.

A telek végében rohamtempóban nőnek az ecetfák, a legnagyobbat kivágtuk, összedaraboltuk.

Tűzifában nem lesz hiány, lehet tervezni a bográcsozást, szalonnasütést.

Közben pedig megkusóztuk DH7KU/P Csabát és DL/HA7SBQ/P Viktort, akik a friedrichshafen-i hamfest meglátogatását összekötötték az 1622 m-es Sonnenberg (SOTA DL/AM-006) megmászásával.

Köszönjük a QSO-kat.

Újabb munkák

Ma ismét volt egy kis időnk, kimentünk Lacival kicsit dolgozgatni.

A főút menti kerítés mellől összeszedtünk 3 zsák szemetet, jó nagy tahónak kell lenni ahhoz, hogy valaki a bokrok tövébe hajítsa a kiürült palackot, egyebet.

— Ja, ez nem Svájc! — jegyezte meg Laci találóan.  Pedig csodásan virágoznak a meggyfák.

Meghosszabbítottuk az USA irányú bevereage-et, közben egy zárlatos hosszabbító miatt kigyulladt a száraz fű, még jó, hogy nem a fatelep… Kicsit megnyírtuk a bokrokat, ki is vágtunk néhány ecetfa-kezdeményt.

Az állomás antennatérképe jelenleg:

További munkák

HA5MA Laci írja:

Sziasztok!
Gabival tegnap munkálkodtunk kicsit a jó időben.
Kicseréltük a 70 megás jeladó koaxát, az RG58 helyett most 30 méter AIRCELL 7-en megy át az 5W kimenő. Így kb a háromnegyede jut az antennára.
Elkészült a déli, “ZS” Beverage is, a faház előtt keresztezi a “JA” irányút.
Vasárnap délelőtt Wiktorral kimegyünk, hogy az URH oszlopi kamerát és az adószobait felcseréljük. Így várhatóan folyamatos képet és hangot kapunk az adószobából. Ha valaki kedvet érez még kijönni, ne hezitáljon!
73 : Laci

HA5NB Gabi fotókat is küldött:

Update:

Ma délelőtt Wiktor oszlopra mászásával sikerült az adószobai kamerát és a hátsó kamerát elcserélni. Az adószobai hangja és képe most folyamatos. A kép folyamatossága azért a fényerő és a fókusz függvénye, de általában megfelelő. A falióra másodpercmutatójával lehet ellenőrizni, HI! Ezután tehát a forgalmazás
jól követhető lesz.Az eddig beállított feliratokat át kell majd írni a felhasználói oldalaitokon, tehát a mostani helyzet :

Adószoba : 21954

HÁTSÓ : 21952

73 : Laci

Tavaszi munkák 2017

Ma Lacival elindítottuk a 70 megás jeladót, újra hallható 70.030 MHz-en.

Összegyűjtöttük és elhordtuk az ősszel-télen lehullt lombot. Lesújtottunk az akácvesszőkre és egyéb szúrós és nem szúrós bokorkezdeményekre. Itt is köszönjük meg HA9PI ajándékát a sújtót. A levágott vesszőket és az elmúlt hónapokban összegyűlt egyéb ágakat eltüzeltük.

Sajnos továbbra is szemétlerakónak használják a területünket határoló földút melletti bokrok alját. Az építési törmelék (törött WC-csésze, bontott csempe, maradék és döglött ragasztó, cement, stb.) kivételével összegyűjtöttünk minden szemetet. Amit lehetett, szelektív gyűjtőbe tettünk.

Folytatása következik.

 

 

4th Tesla Memorial HF CW Contest

Hirtelen ötlet: az SRS meghívóját elfogadva Lacival részt vettünk ezen a rövid, 80m-es versenyen. EXCH-ként RST-t, sorszámot és a lokátor első 4 karakterét kell adni.

A 2xGU81M-es végfokot megmértük, stabilan szolgáltatja az 1500W kimenőt. Európára adásban nem sok különbség volt a dipol és a vertikál között, vevőantennaként a K9AY meglepően jól teljesített, a kevés DX jól jött a nyugati beverage-en is.

Az aktivitás jó volt, éjfélig kitartott. Éjfél után elfogytak a hívók, csak a BERU-sok és valami UR contest résztvevői cékúztak, így nyugovóra tértünk, Laci még reggel bekapcsolt. 210-QSO-val, 181210 ponttal zártunk.

Arra is volt időnk, hogy leszereljük az URH-oszlopon régóta száradó alucső H-betűt és újraindítottuk a tavaly tönkrement 6m-es jeladót. Az új frekvencia 50.430 MHz. Ezúton is köszönjük HA1YA Gabi segítségét.

Az RG-58-as antennakábel végére 2,5W jut, nem ártana kicserélni mondjuk H-150-re.

IP BRIDGE

A villámvágta szilárdtestrelék cseréje okán látogattunk ki ma Lacival az állomásra.

Fagypont alatti hőmérséklet, gyönyörű napsütés, le is fotóztam az antennaparkot.

Sajnos a két bekötöttön kívül egy tartalékállományú relé is tönkrement, így be kellett építenünk a 7CR által felajánlott egyik 10A-es szilárdtest-relét is. TNX Miki!

 

Mikor elkészültünk, még egy villanyszerelést is vállaltunk a szomszédban, melynek során újra elcsodálkoztunk, hogy milyen szépen elvan a fázis a kék színű aluvezetőben. Sebaj, ég a lámpa.

 

Még a tél beállta előtt…

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

… elvégeztünk néhány munkát.

Végre felújítottuk a már roskadozó kerti asztalt, leszedtük a javításra váró viharvert WARC dipolt. Karesz is előrelépett e Remetével.

Mikor reggel, -3 fokban távoztunk, újra használható állomást hagytunk magunk után: gyors és HAM szoftverekkel ellátott PC, ICOM-746 jó interfésszel, működő 2xGU81-es PA, minden (kivéve WARC) sávon használható antenna, jó net.

Bozótirtás, területrendezés

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

Ma Lacival és Gabival folytattuk az állomás körüli munkákat. A radikális takarítás-rendrakás folytatása mellett megkezdtük a terület visszahódítását. Vittem a láncfűrészt, bozótot irtottunk, volt, ahol fákat vágtunk ki, volt, ahol csak a belógó ágaktól szabadultunk meg.

Így már újra áttekinthetőbb és esztétikusabb a 28-as és a 14-es oszlop körüli terület, könnyebben végrehajthatók az esetleges antennamunkák és a kamerák is jobban látnak.

 

Reméljük, mielőbb folytatjuk.