Apróságok

Ma megint kimentünk Lacival, rendet csináltunk a bodegák körül, eltávolítottunk sok szúrós, vagy elszáradt bokrot, levágtunk pár belógó faágat, így már ismét jól látszik a bejárat a 14-es kamerán.

A telek végében rohamtempóban nőnek az ecetfák, a legnagyobbat kivágtuk, összedaraboltuk.

Tűzifában nem lesz hiány, lehet tervezni a bográcsozást, szalonnasütést.

Közben pedig megkusóztuk DH7KU/P Csabát és DL/HA7SBQ/P Viktort, akik a friedrichshafen-i hamfest meglátogatását összekötötték az 1622 m-es Sonnenberg (SOTA DL/AM-006) megmászásával.

Köszönjük a QSO-kat.

Újabb munkák

Ma ismét volt egy kis időnk, kimentünk Lacival kicsit dolgozgatni.

A főút menti kerítés mellől összeszedtünk 3 zsák szemetet, jó nagy tahónak kell lenni ahhoz, hogy valaki a bokrok tövébe hajítsa a kiürült palackot, egyebet.

— Ja, ez nem Svájc! — jegyezte meg Laci találóan.  Pedig csodásan virágoznak a meggyfák.

Meghosszabbítottuk az USA irányú bevereage-et, közben egy zárlatos hosszabbító miatt kigyulladt a száraz fű, még jó, hogy nem a fatelep… Kicsit megnyírtuk a bokrokat, ki is vágtunk néhány ecetfa-kezdeményt.

Az állomás antennatérképe jelenleg:

További munkák

HA5MA Laci írja:

Sziasztok!
Gabival tegnap munkálkodtunk kicsit a jó időben.
Kicseréltük a 70 megás jeladó koaxát, az RG58 helyett most 30 méter AIRCELL 7-en megy át az 5W kimenő. Így kb a háromnegyede jut az antennára.
Elkészült a déli, “ZS” Beverage is, a faház előtt keresztezi a “JA” irányút.
Vasárnap délelőtt Wiktorral kimegyünk, hogy az URH oszlopi kamerát és az adószobait felcseréljük. Így várhatóan folyamatos képet és hangot kapunk az adószobából. Ha valaki kedvet érez még kijönni, ne hezitáljon!
73 : Laci

HA5NB Gabi fotókat is küldött:

Update:

Ma délelőtt Wiktor oszlopra mászásával sikerült az adószobai kamerát és a hátsó kamerát elcserélni. Az adószobai hangja és képe most folyamatos. A kép folyamatossága azért a fényerő és a fókusz függvénye, de általában megfelelő. A falióra másodpercmutatójával lehet ellenőrizni, HI! Ezután tehát a forgalmazás
jól követhető lesz.Az eddig beállított feliratokat át kell majd írni a felhasználói oldalaitokon, tehát a mostani helyzet :

Adószoba : 21954

HÁTSÓ : 21952

73 : Laci

Tavaszi munkák 2017

Ma Lacival elindítottuk a 70 megás jeladót, újra hallható 70.030 MHz-en.

Összegyűjtöttük és elhordtuk az ősszel-télen lehullt lombot. Lesújtottunk az akácvesszőkre és egyéb szúrós és nem szúrós bokorkezdeményekre. Itt is köszönjük meg HA9PI ajándékát a sújtót. A levágott vesszőket és az elmúlt hónapokban összegyűlt egyéb ágakat eltüzeltük.

Sajnos továbbra is szemétlerakónak használják a területünket határoló földút melletti bokrok alját. Az építési törmelék (törött WC-csésze, bontott csempe, maradék és döglött ragasztó, cement, stb.) kivételével összegyűjtöttünk minden szemetet. Amit lehetett, szelektív gyűjtőbe tettünk.

Folytatása következik.

 

 

4th Tesla Memorial HF CW Contest

Hirtelen ötlet: az SRS meghívóját elfogadva Lacival részt vettünk ezen a rövid, 80m-es versenyen. EXCH-ként RST-t, sorszámot és a lokátor első 4 karakterét kell adni.

A 2xGU81M-es végfokot megmértük, stabilan szolgáltatja az 1500W kimenőt. Európára adásban nem sok különbség volt a dipol és a vertikál között, vevőantennaként a K9AY meglepően jól teljesített, a kevés DX jól jött a nyugati beverage-en is.

Az aktivitás jó volt, éjfélig kitartott. Éjfél után elfogytak a hívók, csak a BERU-sok és valami UR contest résztvevői cékúztak, így nyugovóra tértünk, Laci még reggel bekapcsolt. 210-QSO-val, 181210 ponttal zártunk.

Arra is volt időnk, hogy leszereljük az URH-oszlopon régóta száradó alucső H-betűt és újraindítottuk a tavaly tönkrement 6m-es jeladót. Az új frekvencia 50.430 MHz. Ezúton is köszönjük HA1YA Gabi segítségét.

Az RG-58-as antennakábel végére 2,5W jut, nem ártana kicserélni mondjuk H-150-re.

IP BRIDGE

A villámvágta szilárdtestrelék cseréje okán látogattunk ki ma Lacival az állomásra.

Fagypont alatti hőmérséklet, gyönyörű napsütés, le is fotóztam az antennaparkot.

Sajnos a két bekötöttön kívül egy tartalékállományú relé is tönkrement, így be kellett építenünk a 7CR által felajánlott egyik 10A-es szilárdtest-relét is. TNX Miki!

 

Mikor elkészültünk, még egy villanyszerelést is vállaltunk a szomszédban, melynek során újra elcsodálkoztunk, hogy milyen szépen elvan a fázis a kék színű aluvezetőben. Sebaj, ég a lámpa.

 

Még a tél beállta előtt…

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

… elvégeztünk néhány munkát.

Végre felújítottuk a már roskadozó kerti asztalt, leszedtük a javításra váró viharvert WARC dipolt. Karesz is előrelépett e Remetével.

Mikor reggel, -3 fokban távoztunk, újra használható állomást hagytunk magunk után: gyors és HAM szoftverekkel ellátott PC, ICOM-746 jó interfésszel, működő 2xGU81-es PA, minden (kivéve WARC) sávon használható antenna, jó net.

Bozótirtás, területrendezés

A bejegyzést írta HA5LV Viktor

Ma Lacival és Gabival folytattuk az állomás körüli munkákat. A radikális takarítás-rendrakás folytatása mellett megkezdtük a terület visszahódítását. Vittem a láncfűrészt, bozótot irtottunk, volt, ahol fákat vágtunk ki, volt, ahol csak a belógó ágaktól szabadultunk meg.

Így már újra áttekinthetőbb és esztétikusabb a 28-as és a 14-es oszlop körüli terület, könnyebben végrehajthatók az esetleges antennamunkák és a kamerák is jobban látnak.

 

Reméljük, mielőbb folytatjuk.

 

 

 

Tavaszi munkák IV.

A bejegyzést írta HA5LV  Viktor

Szerdán folytattuk a megkezdett munkát, az ismét támadó felhőszakadás ellenére

befejeztük az utcai oromzat felújítását, újrafestettük a szántóföld felőli oromzatot.

A tériszonyosok nyugodtan jöhetnek mázolni, a megmaradt felületek már a földről (Ervin) vagy kisebb létráról elérhetők.

Ha már ott voltunk, lehoztunk egy kábelt a Weather Station betápjának, hogy ne ott a magasban kelljen elemeket cserélni.

Ahogy Laci már megírta a levelezőlistán, megkerestek a szomszédok, kéne nekik még hely. Az alábbi terület eladására gondoltuk elsőre, természetesen a tagság döntésétől függően:

satfoto

Jó hír, hogy csütörtökön a kamera tanúsága szerint megkezdődött a gaz lekaszálása.

kasza

Tavaszi munkák III.

A bejegyzést írta HA5LV  Viktor

A meleg április után jött a hideg, esős május, ez nem kedvezett a munkáknak.

Ma viszont nekiálltunk Lacival a homlokzatfelújításnak. Természetesen ezzel is úgy jártunk, hogy ha megbontottunk valamit rögtön kiderült, hogy még rosszabb állapotban van, mint gondoltuk.

Némi vita után egy huszárvágással levagdostuk az elkorhadt tetőlécek végeit, a verébdeszkákat végleg lebontottuk – nem is építjük vissza – és az új borítást a hullámpaláig engedtük fel. Jobb lesz, mint új korában, kevesebb lesz az esőnek kitett faalkatrész.

Egy órányi esőszünetet kellett tartanunk, most így állunk.

Kedvet kaptatok? Jövő héten kedden, vagy szerdán folytatjuk, a tervek szerint ottalvással, esetleg tábortűzzel, rablóhússal. Lehet beszállni.