Kaszapróba

HA1AS, HA1US, HA2OS, HA3FLT, HA5AQ, HA5GY, HA5LV, HA5MA, HA5NB, HA7CR, HA7JDU és HG5BVK nagylelkű támogatásával sikerült megvásárolnunk egy

HUSQVARNA 135R

motoros fűkaszát. Ma Lacival ki is próbáltuk.

Ebéd után mentünk ki, az idő egy része a használati utasítás tanulmányozásával, a benzinkeverék összeállításával, a heveder beállításával telt el. Míg én kaszáltam, Laci a vastagabb akác – és egyéb bokrokat irtotta ágvágóval.

Egyikünk sem dolgozott még ilyen eszközzel, az idő is kevés volt, mégis látványos az eredmény.
(Laci készített egy kis videót is a kaszálásról, de a hüvelykujján és némi füvön kívül más nem látható rajta 🙂 )

A kerítésen inneni terület kétharmada-háromnegyede szépült meg.

Munka maradt elég, a kerítésen túli területen van csak igazán nagy gaz és sok bokor.

Aki szívügyének érzi az állomás sorsát jelentkezzen, jöjjön, egy kis testmozgás nem árt meg.

A kaszálás, ágvágás, a túlburjánzott bokrok gyökereinek kicsákányozása, a fák elszáradt ágainak eltávolítása, a levágott vesszők, ágak összehordása, esetleg elégetése bőven ad feladatot egyszerre akár 4-5 embernek.

Védőkesztyűt, munkaruhát, rossz cipőt hozzatok!


Szombaton Ervinnel kiegészülve folytattuk a munkát. Nézhető video is készült.

A nagyja még hátra van, továbbra is lehet jelentkezni!

 

Kasza

Évente jelentkező gondunk, tavasztól őszig – tél elejéig tartó  feledatunk a telken burjánzó nemkívánt növényzet elleni háború.

Ennél fontosabb dolgokra se jut mindig energia. Helyi megbízottunk megbízhatatlanul vágja a gazt, 5MA Laci néha nekiesik hagyományos kaszával a sziszifuszi munkának, egy évben egyszer-kétszer levágjuk és eltüzeljük a sarjadó akácvesszőket, egyéb bokrokat, kihúzgáljuk a néha többméteres ökörfarkkórókat.

Mostanában ritkán járunk ki, a helyzet kezd tarthatatlanná válni, Laci írt a levelezőlistára:

Sziasztok! Páran már biztos, hogy kimegyünk péntek estefelé a faházhoz : HA1US,
5LV, 5NB és 5MA.Akinek van kedve, tartson velünk egy kis sütögetésre, beszélgetésre! …… A külső körlet nagyon el van hanyagolva, Laci a szomszédból nem ér rá nyírni. Ki kéne találni, hogy oldjuk meg a dolgot.73 : Laci, 5ma

Levélben sokféle javaslat jött, abban megegyeztünk, hogy kaszálni kell, méghozzá benzinmotoros fűkaszával.

A személyes megbeszélésra végül HA7CR Mikivel kiegészülve péntek délután került sor.

A tábortűz melletti beszélgetés eredménye szerint profi, jó minőségű fűkaszát kell vásárolnunk.

Nagy meglepetésre és örömünkre Észtországból bejelentkezett rádión HA5BVG Gábor frissen szerzett ES1BVG hívójelével.  Másnap levelet is küldött:

A rádióamatőr forgalmaz Észtországból ES/saját meghívó, de kiadunk neki ideiglenes meghívó is.” Írja a Google fordító. Minden világos. Gyors webresearch, ahogy a szakmában mondják, és megvan a megoldás. Egész pontosan megvan az, aki tudja a megoldást. A postafiókja válaszol, hogy a néni szabin van, de sürgős esetben keressem a kolléganőt. Gondoltam, nem sürgős, hát megvártam, amíg visszajön szabiról. Kaptam is egy emailt, hogy nincs mit tennem, csak a csatolt doksit kitölteni, bescannelni, visszaküldeni, elküldeni a CEPT vizsgabizonyítványt és a magyar engedélyt, valamint a levélben található linkre kattintva kifizetni a 10 EUR illetéket. Megtettem mindent, két nap után kaptam egy mailt, hogy küldenék az engedélyt, de nem akarom-e más címre. Nem akartam más címre, tehát egy pár nap után megjött az ideiglenes hívójel (Kutsung): ES1BVG. Miért ideiglenes? Mert öt évre adják, pont úgy, mint máshol a világban…


73! de HA5BVG Gábor

Gratulálunk az új hívójelhez, de azért várunk vissza Gábor!

Reggel aztán a jelenlévők – pénztárcájuk vastagságához mérten – közadakozásba kezdtek, össze is jött a fűkasza árának fele.

Várjuk a további nagylelkű hozzájárulásokat!

 

Újra az IC-74x ICOM rádiókról

Tagjaink közül sokan választották az ICOM IC-74xx sorozat valamely darabját, nemrég javasoltunk pár változtatást, hogy még több örömünk legyen benne.

Mivel a rádióklubnak is van egy 746-ja, most ismét vissszatérünk a lehetséges-szükséges módosításokra.

Ígéretemhez híven én is elvégeztem az IC-151 hűtőbordával való ellátását – miután egyszer már cserélni kellett az IC-t. Ti ne várjátok meg!

Nemes egyszerűséggel kitéptem egy URH-trimmer egyik ezüstözött fegyverzetét és ezt forrasztottam fel hűtőbordának, miután a lemez és az IC közé benyomtam egy adag szilikonpasztát.

Ha valaki nem elégszik meg ezzel, hanem vételkor elvenné az 5V-os tápfeszt az IC-től, hogy még kisebb legyen az átlagos disszipáció – arra is van ötletem, de egyelőre nem valósítottam meg. Ott van a T8V jelű pont, ezen adáskor 8V, vételkor 0V van. Erről a pontról lehet táplálni az IC151-et – persze úgy, hogy a 8V-ból pár alkatrésszel 5-öt csinálunk. Bátraknak ajánlom, elég finom a nyák.


Laci hívta fel a figyelmemet, hogy adjuk közre a következőket:

Ma Jóskánál érdekes felfedezést tettünk, ha érdemesnek látod, fel lehetne tenni a blogra :A klub rádiója, az IC746 már másodszorra akadt el a 2xGU81-es végfok vezérlésével. A PTT kimeneten levő kis reed relé pár sikeres adásra kapcsolás után beragadt.

Legutóbb is Gáborral, 5BVG jártunk így ottlétünkkor. Megmérve a végfok PTT bemenetét 24V körüli feszültséget és 5mA áramot tapasztaltunk. A PA-ban tranyós ez a bemenet. Ekkora értékektől nem lehet összeragadni az érintkezőknek, gondoltuk.

Jóskánál, 5KJ egy táppal 30V-ot és 10mA-t adtunk a rádió kimenetére és semmi hiba nem volt akárhány kapcsolásra sem. Eszünkbe jutott, hogy a végfok kapcsolási rajzától eltérően valószínűleg egy hidegítő kondenzátor is lehetett rákötve a kapcsoló bemenetre. Egy 220nF-os kondit kötöttünk párhuzamosan a relére és csodák csodája, a néhányadik kapcsolás után sikerült is beragasztani a relét! A kondi töltőárama a hiba okozója.

A megoldás az lesz, hogy a kinti csatlakozókábelbe egy soros ellenállást fogok bekötni, ami ezt az áramot csökkenti és a kis reedet kíméli ezentúl.

Valamikor én is belefutottam már ebbe, ezt is a saját káromon tanultam meg.

A 7400 manuál azt írja:

Nálam az SB-220 nál  115V-ot kell kapcsolni 25mA-nál, ettől összeragadnak az érintkezők.

Én külső relét alkalmaztam (a QSK-ra úgy sincs szükség), de jó lehet egy 100…200 Ohm ½ W-os soros ellenállás is.

 

Ha cserélni kell, 5$ körül lehet venni az eBay-en, a szállítás rosszabb.


Végül ezt is érdemes megnézni.

http://hg5c.ha5kkc.com/wp-content/uploads/2018/02/IC-746-all-mods.pdf

73!

 

 

Szeptember végén

HA5NB Gabi írja:

Pénteken reggel lecsavartam Gyömrőre.
Míg ’5MA Laci megérkezett, behűtöttem a söröket, aztán nekiláttam feliratozni a kapcsolókat, mert zavart, hogy nem tudtam, melyik mit kapcsol.
Leszedtem a kapcsolókról és a konnektorokról a fölösleges csapfedeleket is.
Utána üstökön fogtam a porszívót, a KKC-s pókok nagy bánatára, – biztos nagyon utálnak engem 🙂
A gondosan megszőtt sok négyzetméter pókhálót és ezek elkövetőit begyűjtve, közben Laci is megérkezett, majd HA5BVK Karcsi is.
A kosaras kocsi jókora késéssel végül megjött.
Laci gyorsan megdoktorolta a kvádot, teljesen jó lett, majd kiderítette, hogy a 40 méteres dipól rossz helyre lett bedugva, ezért volt rossz az SWR.
Megjött Gábor, HA5BVG is, akit sikerült rászednem, hogy Karcsival együtt leheljen életet a Remetémbe, ami eddig sehogyan sem tudott kommunikálni a gyömrői Svéddel, pedig elvileg egy nyelvet beszélnek  🙂
Jól megszenvedtek vele, de végül sikerült, csináltam is néhány kusót.
Gábor szerint ez már otthonról is működni fog, azonban ezt technikai okok miatt még nem tudtam kipróbálni.
Károly hozta az előzetesen már bepácolt csirkecombokat, melyeket meggrilleztünk és egy jót zabálunk, – finom volt!
Ervin, HA2OS sem úszta meg: a számítógépemen megszűntek a kamerák, mióta az outlookom elfelejtett magyarul és emiatt letöröltem néhány frissítést. Addig nyüstöltem őt, míg helyreállította 🙂
Óriási köszönet Mindnyájatoknak!
Ha itthonról is működni fog a remetém, szívesen beszállok, mint HG72QRP.
Majd egyeztetnünk kell, hogy ki- és mikor használja a hívójelet.
Úgy gondolom, hogy egyidőben több HG72QRP is megjelenhet, de csak egyidőben egy, azonos sávban és üzemmódban; – így van?
Októberben néha a „Lutherezésbe” is beszállnék, ha kellek.
Az időjárás-felelős szerencsére jól tette a dolgát, remek időnk volt.
73, Gabi
HA5NB

A dátumozott képeket HA5BVK Karesz készítette. Köszönjük.

Apróságok

Ma megint kimentünk Lacival, rendet csináltunk a bodegák körül, eltávolítottunk sok szúrós, vagy elszáradt bokrot, levágtunk pár belógó faágat, így már ismét jól látszik a bejárat a 14-es kamerán.

A telek végében rohamtempóban nőnek az ecetfák, a legnagyobbat kivágtuk, összedaraboltuk.

Tűzifában nem lesz hiány, lehet tervezni a bográcsozást, szalonnasütést.

Közben pedig megkusóztuk DH7KU/P Csabát és DL/HA7SBQ/P Viktort, akik a friedrichshafen-i hamfest meglátogatását összekötötték az 1622 m-es Sonnenberg (SOTA DL/AM-006) megmászásával.

Köszönjük a QSO-kat.

Újabb munkák

Ma ismét volt egy kis időnk, kimentünk Lacival kicsit dolgozgatni.

A főút menti kerítés mellől összeszedtünk 3 zsák szemetet, jó nagy tahónak kell lenni ahhoz, hogy valaki a bokrok tövébe hajítsa a kiürült palackot, egyebet.

— Ja, ez nem Svájc! — jegyezte meg Laci találóan.  Pedig csodásan virágoznak a meggyfák.

Meghosszabbítottuk az USA irányú bevereage-et, közben egy zárlatos hosszabbító miatt kigyulladt a száraz fű, még jó, hogy nem a fatelep… Kicsit megnyírtuk a bokrokat, ki is vágtunk néhány ecetfa-kezdeményt.

Az állomás antennatérképe jelenleg:

További munkák

HA5MA Laci írja:

Sziasztok!
Gabival tegnap munkálkodtunk kicsit a jó időben.
Kicseréltük a 70 megás jeladó koaxát, az RG58 helyett most 30 méter AIRCELL 7-en megy át az 5W kimenő. Így kb a háromnegyede jut az antennára.
Elkészült a déli, “ZS” Beverage is, a faház előtt keresztezi a “JA” irányút.
Vasárnap délelőtt Wiktorral kimegyünk, hogy az URH oszlopi kamerát és az adószobait felcseréljük. Így várhatóan folyamatos képet és hangot kapunk az adószobából. Ha valaki kedvet érez még kijönni, ne hezitáljon!
73 : Laci

HA5NB Gabi fotókat is küldött:

Update:

Ma délelőtt Wiktor oszlopra mászásával sikerült az adószobai kamerát és a hátsó kamerát elcserélni. Az adószobai hangja és képe most folyamatos. A kép folyamatossága azért a fényerő és a fókusz függvénye, de általában megfelelő. A falióra másodpercmutatójával lehet ellenőrizni, HI! Ezután tehát a forgalmazás
jól követhető lesz.Az eddig beállított feliratokat át kell majd írni a felhasználói oldalaitokon, tehát a mostani helyzet :

Adószoba : 21954

HÁTSÓ : 21952

73 : Laci

Tavaszi munkák 2017

Ma Lacival elindítottuk a 70 megás jeladót, újra hallható 70.030 MHz-en.

Összegyűjtöttük és elhordtuk az ősszel-télen lehullt lombot. Lesújtottunk az akácvesszőkre és egyéb szúrós és nem szúrós bokorkezdeményekre. Itt is köszönjük meg HA9PI ajándékát a sújtót. A levágott vesszőket és az elmúlt hónapokban összegyűlt egyéb ágakat eltüzeltük.

Sajnos továbbra is szemétlerakónak használják a területünket határoló földút melletti bokrok alját. Az építési törmelék (törött WC-csésze, bontott csempe, maradék és döglött ragasztó, cement, stb.) kivételével összegyűjtöttünk minden szemetet. Amit lehetett, szelektív gyűjtőbe tettünk.

Folytatása következik.

 

 

4th Tesla Memorial HF CW Contest

Hirtelen ötlet: az SRS meghívóját elfogadva Lacival részt vettünk ezen a rövid, 80m-es versenyen. EXCH-ként RST-t, sorszámot és a lokátor első 4 karakterét kell adni.

A 2xGU81M-es végfokot megmértük, stabilan szolgáltatja az 1500W kimenőt. Európára adásban nem sok különbség volt a dipol és a vertikál között, vevőantennaként a K9AY meglepően jól teljesített, a kevés DX jól jött a nyugati beverage-en is.

Az aktivitás jó volt, éjfélig kitartott. Éjfél után elfogytak a hívók, csak a BERU-sok és valami UR contest résztvevői cékúztak, így nyugovóra tértünk, Laci még reggel bekapcsolt. 210-QSO-val, 181210 ponttal zártunk.

Arra is volt időnk, hogy leszereljük az URH-oszlopon régóta száradó alucső H-betűt és újraindítottuk a tavaly tönkrement 6m-es jeladót. Az új frekvencia 50.430 MHz. Ezúton is köszönjük HA1YA Gabi segítségét.

Az RG-58-as antennakábel végére 2,5W jut, nem ártana kicserélni mondjuk H-150-re.

IP BRIDGE

A villámvágta szilárdtestrelék cseréje okán látogattunk ki ma Lacival az állomásra.

Fagypont alatti hőmérséklet, gyönyörű napsütés, le is fotóztam az antennaparkot.

Sajnos a két bekötöttön kívül egy tartalékállományú relé is tönkrement, így be kellett építenünk a 7CR által felajánlott egyik 10A-es szilárdtest-relét is. TNX Miki!

 

Mikor elkészültünk, még egy villanyszerelést is vállaltunk a szomszédban, melynek során újra elcsodálkoztunk, hogy milyen szépen elvan a fázis a kék színű aluvezetőben. Sebaj, ég a lámpa.